Обявена бе класация на най-известните кучета в България

Иван Вазов (в ляво) с проф. Иван Шишманов и кучето Хектор
Снимка: архив

В социалните мрежи се появи импровизирана класация на най-известните кучета у нас. На първо място е Хектор – любимец на писателя класик Иван Вазов. Екзеплярът от породата мопс е бил обичайна гледка при разходките на именития си стопанин. Писателят е правел ежедневната си разходка по софийските улици като пред него винаги вървял Хектор. Втора позиция в класацията заема Гном – кученце-талисман на първите български летци. То няма порода и е намерено през 1912 г. от пионера на родната авиация Симеон Петров край авиаторска школа в гр. Етамп (Франция) като бездомно куче. Името Гном му било дадено не само заради малките размери, а и защото така се казвали двигателите на самолетите „Блерио”, които Петров пилотирал. На трета позиция е Бари – куче от породата санбернар, отглеждано в селския дом на писателя Георги Данаилов. Него той описва в книгата си „Къща отвъд света”. След кончината на писателя, негови приятели от с. Ковачевица поставят скулптура на кучето пред дома, в който Георги Данаилов е прекарал последните години от живота си.

Още от рубриката

75 на сто от българските потребители искат да плащат в магазините чрез смартфона си

Около 75 процента от българските потребители искат да плащат със смартфона си, вместо с платежна карта или кеш, показва проучване на картов оператор за България. Според данните най-голям интерес към тази услуга има сред хората на възраст между 18-22 и..

публикувано на 18.11.18 в 08:00

17 ноември - Световен ден на недоносените деца

В България всяка година се раждат между 6000 и 6500 недоносени деца, т. е. едно от десет бебета е родено преждевременно. Това са данни на Световната здравна организация, защото, за съжаление, в нашата страна не съществува официален регистър на..

публикувано на 17.11.18 в 08:00

В “Приятели на четири крака” лекуват с любов

Недалеч от Велико Търново се е разположил идиличен свят, който владее тайната на само едно вълшебство – преобразява дори най-закоравелия човек с любов. Във фермата на Вера и Виктор посрещат гостите с щурм, топуркане и вкупом. И как да бъде..

публикувано на 15.11.18 в 11:39