Обявена бе класация на най-известните кучета в България

Иван Вазов (в ляво) с проф. Иван Шишманов и кучето Хектор
Снимка: архив

В социалните мрежи се появи импровизирана класация на най-известните кучета у нас. На първо място е Хектор – любимец на писателя класик Иван Вазов. Екзеплярът от породата мопс е бил обичайна гледка при разходките на именития си стопанин. Писателят е правел ежедневната си разходка по софийските улици като пред него винаги вървял Хектор. Втора позиция в класацията заема Гном – кученце-талисман на първите български летци. То няма порода и е намерено през 1912 г. от пионера на родната авиация Симеон Петров край авиаторска школа в гр. Етамп (Франция) като бездомно куче. Името Гном му било дадено не само заради малките размери, а и защото така се казвали двигателите на самолетите „Блерио”, които Петров пилотирал. На трета позиция е Бари – куче от породата санбернар, отглеждано в селския дом на писателя Георги Данаилов. Него той описва в книгата си „Къща отвъд света”. След кончината на писателя, негови приятели от с. Ковачевица поставят скулптура на кучето пред дома, в който Георги Данаилов е прекарал последните години от живота си.

Още от рубриката

Проектът „Резиденция баба” сближава пъстрия селски бит с технологичните ресурси на града

„Надеждата за промяна към нещо по-добро не се изтърква, като билет от лотария, тя се постига стъпка по стъпка“ – това убеждение споделят десетки млади хора, които имат желание да работят и да развиват обществото, в което живеят. Убедени, че мечтите..

публикувано на 23.09.18 в 08:00

Възстановка „Независимостта: 1908 г.“ и пътуване с „Корона експрес“

На 23 септември по случай 110-годишнината от обявяването на независимостта на България община Велико Търново, Регионалният исторически музей и БДЖ организират възстановка   на посрещането на княз Фердинанд на гара Трапезица и обявяването на..

публикувано на 22.09.18 в 08:00

В Шишковци българи, сърби и македонци сядат на една балканска черга

Когато бутилка с огнено питие обходи насядалите около една трапеза, всички дрязги се забравят и хората започват да се прегръщат като братя. Това най-добре го знаем на Балканите, където от нищо пламваме подобно на клечица кибрит, но и владеем..

публикувано на 21.09.18 в 10:24