Напрежения сред управляващите на прага на новия политически сезон

Единодушие след трудните преговори – „Обединените патриоти” и ГЕРБ обявиха, че остават заедно в управлението.
Снимка: БГНЕС

Откриването на новата парламентарна сесия днес беше предшествано от напрегнато заседание на коалиционния съвет в понеделник, за което някои политически наблюдатели имаха песимистични прогнози за управлението. Опасенията се оказаха неоснователни дори ако съдим по заглавията на част от днешните публикации по темата – „Коалицията на ГЕРБ и Патриотите запазва състава си“ (в-к „Труд“), „Обединените патриоти” остават в управлението“ (в-к „Сега“), „След поредните драми, коалицията пак е стабилна“ (Агенция „Медиапул“). Но дори такава развръзка е повод за смущаващ размисъл.

До извънредно заседание на коалиционния съвет се стигна след пътнотранспортно произшествие с автобус край град Своге, в което миналата седмица загинаха 17 души, а над 20 бяха ранени. Обвинения, че злополуката е следствие от недобра пътна инфраструктура, а  реакциите на властите са били неадекватни, предизвикаха оставки на министрите на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие. Вицепремиерът Валери Симеонов се обяви срещу оставките с обвинения, че държавата е управлявана авторитарно и предяви претенции към управлението и парламентарната група на Обединените патриоти, към която коалиция самият той принадлежи. Фактът, че едно пътнотранспортно произшествие, колкото и да е тежко, дава повод за сътресения в управлението на цяла държава, е смущаващ сам по себе си. Политическите пререкания около произшествието изкараха наяве вътрешни противоречия в малкия коалиционен партньор на управлението – Обединените патриоти, а те пораждат опасения за нестабилност. Лекотата, с която на брифинг след заседанието на коалиционния съвет тежките сътресенията в управляващата коалиция на ГЕРБ и Обединени патриоти бяха отдадени на проблеми в комуникацията помежду им, също е смущаваща. Това пък от своя страна навежда на предположения, че остри вътрешни проблеми наистина има, но решаването им се отлага. В каква степен това предположение е вярно ще се види в близките дни, когато дойде ред за отложеното обсъждане на министерските оставки. От редиците на ГЕРБ идват сигнали, че до приемане на оставките в крайна сметка може да не се стигне.

Но случилото се дава повод и за размисли с положителен знак. Вътрешните противоречия очевидно няма да доведат до разпад на управляващата коалиция. Не е изключено да бъдат направени някакви промени в състава на правителството, но не под политически натиск, а ако по политическа целесъобразност премиерът Борисов реши. До смяна на управлението и предсрочни избори, каквито някои апокалиптични прогнози допускаха, е почти сигурно, че няма да се стигне. Промяна в съотношението на политическите сили не се забелязва, а не се виждат и други причини за подобен развой. Страната остава в руслото на нормалното си и предвидимо развитие, а при тези обстоятелства това е за добро.

Още от рубриката

София не вижда връзка между казуса „Скрипал“ и отравянето на български бизнесмен

Вече цяла седмица общественото мнение в България е занимавано с твърденията за връзка между случая „Скрипал“ във Великобритания и разследвания в България опит за отравяне на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев. Версията бе лансирана първо от..

публикувано на 12.02.19 в 12:35

Отношенията между България и Македония са във възход, но историко-идеологическите спорове остават

На 4 февруари делегация, водена от премиера на Македония Зоран Заев, бе в България за съвместно честване на 147-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Предварителните очакванията за посещението бяха, че във фокуса на разговорите ще бъдат..

публикувано на 05.02.19 в 11:49

Президентът Радев вижда мрачна ситуация в България, очаква предсрочни избори

На пресконференция в София президентът Румен Радев направи отчет за втората година от мандата си като изброи основни моменти от своята дейност в международен и вътрешен план. Като заяви, че през 2018 г.  правителството е демонстрирало илюзорна..

публикувано на 29.01.19 в 10:57