Печалбата на банките премина психологическата граница от 1 милиард лева

Снимка: архив

За осем месеца печалбата на 26-те банки и клоновете на чуждестранни банки в България надмина психологическата граница от 1 млрд. лева, т. е. 556 млн. евро. Това са много пари, дори в европейски контекст. А още по-впечатляващ е отбелязаният ръст на тези печалби в сравнение с предходната година – цели 20 процента! Ако продължим с цифрите, може да споменем за сравнение, че за една година печалбите на 17-те най-големи фирми в страната е 724 милиона eвpo. И още един банков рекорд – активите на финансовите институции също преминаха прага на 100-те милиарда лева, което е равно на 51 млрд. евро. За да е картината пълна, да споменем мимоходом, че и депозитите в банките се представят доста добре – 26 млрд. евро!

Всички тези цифри потвърждават само едно – че финансовият сектор в България е в отлична форма. Но това е само последица и паричен израз на процъфтяващата в момента реална икономика в България и осезаемото замогване на българските граждани. Расте броят на тези, които вече имат пари не само за стоки от първа необходимост, но могат и да спестяват с инвестиционна или с презастрахователна цел. Тук може би трябва да добавим, че и публичните финанси на страната са в много добро състояние и обещават да приключат годината с излишък от около 1 млрд. евро.

Финансовите постижения на банките в България са още по-забележителни на фона на почти нулевите лихви по депозитите (под 1 процент) и сравнително ниските лихви на кредите (около 3-4 процента при ипотечните кредити). По принцип банките печелят именно от даването на пари на кредит срещу заплащане на лихви. При ниските лихви задачата се усложнява и усилията на банкерите отиват към увеличаване на обема на кредитите, така че да се компенсират ниските доходи от лихви. И българските банкери правят точно това – статистиката показва, че отпуснатите от тях заеми нарастват до 32 млрд. евро.

Всичко това звучи още по-обнадеждаващо преди предстоящите проверки на банките в България от Европейската централна банка. Това трябва да стане скоро, след като България вече официално заяви, че иска до следващото лято да влезе в механизма ERM2, т. е. чакалнята за еврозоната. Нито властите, нито банкерите се притесняват от тези стрес-тестове, защото всъщност те вече преминаха успешно миналата година такава серия от проверки от страна на Българската народна банка.

Казаното дотук за банковия сектор в страната не бива да се възприема като розова картина на финансовата действителност. Банките имат проблеми, и то сериозни. Става дума най-вече за трудно събираемите кредити, които представляват около 10 на сто от техните активи. Тези кредити в редица случаи не само не носят приходи, но и представляват опасност за стабилността на банките. Затова и те понякога се разделят със съмнителни кредити, като ги препродават под реалната стойност на заема на други финансови институции. Тези дни точно това направи най-голямата банка в страната, която продаде проблемни кредити за 250 млн. евро.

Всичко това говори, че да имаш банка в България е изгоден и печеливш бизнес. Има обаче експерти и наблюдатели, които смятат, че в банковия сектор в страната е необходима консолидация и концентрация, т. е. намаляване на броя на банките. Изтъква се, че за население от 7 млн. души и със скромни финансови възможности 26 универсални банки са прекалено много и пазарът се раздробява и не може да печели достатъчно от мащаба. Астрономическите печалби изглежда не се виждат достатъчни на тези експерти, които твърдо настояват за окрупняване на банковия пазар. Очевидно такива твърдения имат почва и в последно време се случиха няколко сделки за сливане и придобиване. Другото нещо, което има положително влияние върху банковия сектор е обстоятелството, че повечето финансови институции в страната се контролират от банки-майки извън България, главно от държави от Европейския съюз. И действително, в страната има френски, гръцки, италиански, белгийски и т. н. банки. Повечето от тях са в страни от еврозоната и това очевидно ще изиграе положителна роля при кандидатстването на България за еврото. Така че засега в банковите среди цари оптимизъм, което очевидно говори, че във финансово отношение България няма проблеми и е една стабилна и заслужаваща доверие страна.

Още от рубриката

90% от плодовете и зеленчуците на пазара в България са вносни, а земеделието се свива

Близо 90% от зеленчуците и плодовете, които ядат българите, са вносни, а родното производство е напълно смачкано, съобщи Чавдар Маринов, изпълнителен директор на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци. Според..

публикувано на 20.02.19 в 12:05

Търговските улици в София и по света поддържат висок стандарт за взискателни клиенти

Столичният бул. "Витоша" продължава да се изкачва в класацията на най-скъпите търговски улици в света и вече е на 47-о място сред общо 65 от целия свят. Това e най-високата позиция на софийска улица за последните пет години в традиционното..

публикувано на 17.02.19 в 08:00

Чакат ни нов регламент за бизнеса с автомобили и внос на почти неизползвани дизелови коли

Темата за сивата икономика, неформалната заетост и недекларирания труд отдавна занимава синдикатите в България. Само преди ден единият от големите синдикати – КНСБ, представи свой едногодишен проект за противодействие на сивата икономика, основно..

публикувано на 15.02.19 в 11:40