Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

99 години от подписването на Ньойския мирен договор

Снимка: архив

Днес се навършват 99 години от подписването на Ньойския мирен договор. Той е наложен на България след поражението ѝ в Първата световна война. Подписан е на 27 ноември 1919 година в парижкото предградие Ньой сюр Сен от министър-председателя Александър Стамболийски и от представители на силите победителки. Според него България е обременена с тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 млрд. и 250 млн. златни франка. Освен това страната ни губи значителни територии, населени с компактно българско население – Западна Тракия, която е предоставена на Гърция, Южна Добруджа, която е включена в територията на Румъния, както и т.нар. Западни покрайнини, които се предоставят на Югославия. Общо 11 278 кв. км. територия е откъсната от България, а 600 хиляди българи остават извън границите на родината. Като неделима част от договора по искане на Гърция е приложена и т. нар. конвенция за доброволна размяна на малцинствата между двете съседни държави, която впоследствие е използвана от атинските управляващи среди за насилствено прогонване на българското население от неговите родни огнища в Западна Тракия. Пак по силата на Ньойския мирен договор на България е отнето правото да има своя наборна армия, модерни военни технологии, флот и авиация. Сухопътните сили включват платена войска в размер на 20 000 души, жандармерия от 10 хиляди души и 3 хиляди души погранична стража, с които държавата да охранява границите си и да пази вътрешния ред.Договорът влиза в сила на 9 август 1920 г.

По повод годишнината ВМРО организира днес в столицата факелно шествие под наслов „Български марш – Долу Ньой!“. В него участие ще вземат депутати, членове и симпатизанти на ВМРО, българи от Македония и Западните покрайнини. Шествия ще има и в други градове на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10