Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българката прекарва 20 години повече от живота си в трудова заетост в сравнение с преди две десетилетия

Снимка: БГНЕС
През последните десетилетия се удължава възрастта за пенсиониране на българската жена с 10 години, а като се добавят още десет години отлагане на раждането на първо дете, се оказва, че българката прекарва 20 г. повече от живота си в трудова заетост, като лишава себе си от майчинство, а детето от присъствие и топли майчини грижи. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи трайна тенденция за последните 10 години е и нарастващата средна възраст на жените за първо раждане на дете (вече над 33 г. и дори над 40 години). Само за една година – от 2016 г. до 2017 г., родените деца от жени на възраст над 40 навършени години от 1974 са достигнали 2108, като половината от тях (50,7 на сто) са от първо раждане. Трайното изместване на раждането в по-късна възраст се съпътства от репродуктивни проблеми и ограничаване броя на децата в семейството до едно. През последните години има и непрекъснато нарастващ брой на семействата с един родител, разпада се и патриархалният модел с подкрепа от баби и други членове на семейството в отглеждането на детето.

Още от категорията

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Очакванията са разпространението на коклюш да отшуми в края на 2024 г.

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш..

публикувано на 26.04.24 в 12:05