През януари в България излизат кукерите, за да изгонят злото

Снимка: БГНЕС
С настъпването на Новата година идва времето, когато българинът посреща най-много гости в дома си. Според стара традиция на имен ден се отива без предварителна покана, а в първия месец от годината своя имен ден празнуват много българи. Януари е и месецът, свързан с кукерските игри. В градове и села домовете са отворени, за да посрещнат танца на кукерите. Вярва се, че със страшните си маски те прогонват злите сили, които дебнат край хората.

В кюстендилското село Жабокрът например има два кукерски състава, които обикалят още от сутринта на 1 януари. Те са чакани гости във всеки дом, а участници в съставите са мъже на различна възраст, като сред тях има студенти, ученици, работници и дори полицаи по професия. В самото начало на годината те минават по къщите, облечени в традиционните костюми от животински кожи. Всички им се радват и ги даряват с желязна пара за здраве. Задължителна част от даровете са и домашно приготвени деликатеси от месо, питка, баница и вино.

Още от рубриката

Ансамбъл “Граовска младост“ – символ на младостта и любовта към традиционната музика

Ансамбъл „Граовска младост“ – гр. Перник, е гордост за българската фолклорна култура. Доказал е високото си художествено ниво не само с извоюваните награди и призове на престижни фестивали в Европа и Северна Америка. Той е притегателен център за..

публикувано на 15.03.19 в 13:56

Манол Михайлов: Странджанската песен ме изгради като личност

Житейският път на Манол Михайлов е белязан неотлъчно със странджанската песен – от ранното му детство до настоящата 60-а годишнина, която отбеляза в края на февруари. Израснал в естествената селска среда, бит, общуване, той винаги казва, че неговата..

публикувано на 12.03.19 в 15:00

Поредица от концерти в Албания по повод Националния празник на България

Красивият български танц, богатият ни фолклор, любими народни и популярни песни ще бъдат представени от танцов колектив „Вангелов” и певеца от Смесения хор на БНР, Васил Василев - Базилио, в Тирана на 27 февруари. Поводът е националният ни празник..

публикувано на 25.02.19 в 11:39