През януари в България излизат кукерите, за да изгонят злото

Снимка: БГНЕС
С настъпването на Новата година идва времето, когато българинът посреща най-много гости в дома си. Според стара традиция на имен ден се отива без предварителна покана, а в първия месец от годината своя имен ден празнуват много българи. Януари е и месецът, свързан с кукерските игри. В градове и села домовете са отворени, за да посрещнат танца на кукерите. Вярва се, че със страшните си маски те прогонват злите сили, които дебнат край хората.

В кюстендилското село Жабокрът например има два кукерски състава, които обикалят още от сутринта на 1 януари. Те са чакани гости във всеки дом, а участници в съставите са мъже на различна възраст, като сред тях има студенти, ученици, работници и дори полицаи по професия. В самото начало на годината те минават по къщите, облечени в традиционните костюми от животински кожи. Всички им се радват и ги даряват с желязна пара за здраве. Задължителна част от даровете са и домашно приготвени деликатеси от месо, питка, баница и вино.

Още от рубриката

Джамала – митичното създание, което идва при българите за радост и кураж през новата година

Всяка година около Ивановден, който по стар стил е на 20 януари, в много села в Софийска, Русенска и Ловешка област провеждат по стар народен обичай ритуала „Джамала“. Той е мъжки празник и е част от зимните маскарадни игри в България. Според..

публикувано на 18.01.19 в 12:46
Снимка: БГНЕС

Французи ще снимат документален филм за традицията Сурова

Френски телевизионен екип от Тулуза ще снима документален филм за народния празник Сурова (или Сурва) в пернишкото село Лесковец. Чуждестранните журналисти работят по европейски проект, свързан с маскарадната традиция. Те ще наблюдават..

публикувано на 13.01.19 в 08:30

Какво ни носи Ивановден – обичаи, обреди и вярвания

На 7 януари е денят на Йоан Кръстител, наричан също Йоан Предтеча – братовчед и предшественик на Исус Христос. Когато станал на 30 години, Йоан започнал да проповядва и да кръщава хората. Във водите на река Йордан дал свето кръщение и на Христос..

публикувано на 07.01.19 в 11:06