През януари в България излизат кукерите, за да изгонят злото

Снимка: БГНЕС
С настъпването на Новата година идва времето, когато българинът посреща най-много гости в дома си. Според стара традиция на имен ден се отива без предварителна покана, а в първия месец от годината своя имен ден празнуват много българи. Януари е и месецът, свързан с кукерските игри. В градове и села домовете са отворени, за да посрещнат танца на кукерите. Вярва се, че със страшните си маски те прогонват злите сили, които дебнат край хората.

В кюстендилското село Жабокрът например има два кукерски състава, които обикалят още от сутринта на 1 януари. Те са чакани гости във всеки дом, а участници в съставите са мъже на различна възраст, като сред тях има студенти, ученици, работници и дори полицаи по професия. В самото начало на годината те минават по къщите, облечени в традиционните костюми от животински кожи. Всички им се радват и ги даряват с желязна пара за здраве. Задължителна част от даровете са и домашно приготвени деликатеси от месо, питка, баница и вино.

Още от рубриката

На Еньовден тържествува човекът в хармония със светлината и с природата

На 24 юни Българската православна църква почита рождението на един от най-тачените светци и мъченици за вярата Йоан Кръстител. В народния календар празникът се нарича Еньовден и е свързан с различни обреди и вярвания за слънцето, водата и..

публикувано на 24.06.19 в 08:00

В очакване на 50-ия „Шопски празник“ в Елин Пелин

От 17 до 23 юни жителите и гостите на гр. Елин Пелин ще празнуват в ритъма на шопската песен и танц– любимата музика на поканените за случая артисти от близо и далеч. Шопската традиция отдавна е спечелила любовта на посветилите ѝ се самобитни..

публикувано на 14.06.19 в 13:51

Националният събор-надпяване „Авлига пее“ пази жива паметта за Мита Стойчева

Тази година се навършват 110 годиниот рождението на прочутата северняшка певица Мита Стойчева. И до днес се носят легенди за прочувствения ѝ глас, омайвал слушателите от ефира на Националното радио и на концертните ѝ изяви. Известно е, че години..

публикувано на 30.05.19 в 11:24