Отличени бяха фирмите, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения

2018-а беше поредната година на успех за германо-българските икономически отношения, посочи д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара(ГБИТК), при откриването на церемонията, на която за петнадесети пореден път бяха наградени фирмите, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през изминалата година.

33 бяха номинираните предприятия за отличията, които се присъждат в три категории – „Голямо предприятие“, „Малко и средно предприятие“ и „Социален ангажимент“.Победителите във всяка категория са били определен от жури, съставено от представители на ГБИТК, Министерството на енергетиката, Института за пазарна икономика, Института за икономическа политика, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Българската агенция за инвестиции и Управителния съвет на ГБИТК.

Наградата на германската икономика е признание и същевременно обещание, че ще продължим да ви подкрепяме, обърна се към представителите на бизнеса президентът на ГБИТК Тим Курт. Той изтъкна рекордния стокообмен между Германия и България от 8 милиарда евро, който се очаква да бъде достигнат за 2018 г.

Германия е най-специалният икономически партньор за България, посочи вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му близо 150 млн. са инвестициите на годишна база през последните 3 години. Като основни предизвикателства пред България, които предстоят да бъдат решени, вицепремиерът изведе нуждата от по-ефективна администрация, по-добра инфраструктура и повече реформи в сферата на образованието.

Наградата в категория „Голямо предприятие“ спечели „ТЕД БЕД“ ЕАД – ключов доставчик за някои от най-големите немски търговски вериги. През 2018 г. компанията е увеличила износа си с 20% спрямо 2017 г., като той съставлява 50% от общия оборот на фирмата.През 2018 г. „ТЕД-БЕД“ са осъществили инвестиция от 10 млн. лева в строителството и оборудването на нова производствена база с площ 14 000 кв. м. За успешната експлоатация на модерното оборудване тече подбор и обучение на 100 нови служители. От есента на 2018 г. са започнали обучение в реална работна среда и първите ученици от дуална гимназиална паралелка.

Вицепремиерът Томислав Дончев и Тим Курт, президент на ГБИТК, връчиха статуетката „Слава“ от скулптура Александър Пройнов на Петър Паяков, оперативен директор на „ТЕД БЕД“ ЕАД.
В категория „Голямо предприятие“ журито отреди второ място на „Бер-Хелла Термоконтрол“ ЕООД, а трето – на „Шенкер“ ЕООД.

Наградата на германската икономика в категория „Малко и средно предприятие“ получи „Нухелт“ АД. Производителят на здравословни снаксове започва своята дейност през 2016 г. Стартира с персонал от 8 човека, който нараства многократно и към края на 2018 г. е 184 човека. Освен че се развива в България, за две години „Нухелт“ достига и пазарите на общо 6 континента и 55 държави. Делът на експорта за 1 година нараства от 54% до 74%.

Херберт Салбер, посланик на Федерална република Германия в Република България и Елена Шекерлетова, посланик на България във Германия, връчиха наградата на изпълнителния директор на „Нухелт“ АД Николай Колев .
Подгласници в категорията „Малко и средно предприятие“ са „Пентакс Медикъл България“ ЕООД и „Смарт Органик“ АД.

В категорията „Социален ангажимент“ призът отиде при „Алианц България Холдинг“ АД. Национален конкурсза живопис, скулптура и графика е част от корпоративната стратегия на компанията от 11 години. Целта ѝ е да бъде направено представително обобщение на развитието на изкуството в страната. Досега са проведени 6 издания с над 36 изложби в цялата страна. В конкурса участват както утвърдени имена, така и художници от най-младото поколение, за които това е възможност за изява, оценка и признание.

Теодор Маринов, директор „Легаси“ в ОББ АД и Владимир Пенков от двокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“, връчиха наградата на Христина Марценкова, изпълнителен директор на „Алианц Банк България“.
В категорията „Социален ангажимент“ второто място зае „Фесто произвоство“ ЕООД, а трето – „Габинвест“ ЕООД.

Д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК и д-р Мая Найденова, вицепрезидент на ГБИТК, връчиха благодарствени грамоти на община Плевен, на 73-то СУ с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик“ и на Димитър Димитров, председател на специализирана комисия „Техника, технологии и иновации“ към ГБИТК.
Снимки: bulgarien.ahk.de/bg

Галерия

Още от рубриката

България и Северна Македония: икономическите отношения набират скорост

С влизането в сила в началото на миналата година на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете съседки на Балканите - Република Северна Македония и Република България, те тушираха някои от историческите си спорове и..

публикувано на 12.03.19 в 11:04

Кандидати от всички сфери на бизнеса премериха сили в надпреварата за инвеститор на 2018 година

Общо 16 компании достигнаха до финала на конкурса „Инвеститор на годината“ за 2018 година. Кандидатите за приза бяха над 90 от всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, науката и др. Какви са критериите, по които са..

публикувано на 11.03.19 в 10:51

Расте интересът на китайски инвеститори към българското земеделие

Китайските предприемачи в България се насочват най-вече към отглеждането на зърно, царевица и грозде . Например компанията на младия бизнесмен Цън Цон притежава над 4 хиляди декара с грозде в района на гр. Лом. Той купил земята с лозовите насаждения там..

публикувано на 09.03.19 в 10:30