Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

52% от българите не посещават личните си лекари, сочи проучване на Евростат

Снимка: БГНЕС

Тревожна статистика сочи, че над 52 процента от българите не са посетили личните си лекари нито веднъж през 2017 година. Това показва проучване на Евростат за честотата на визитите при семеен лекар на гражданите от страните на ЕС.За страните-членки този процент е 24 на сто. Около 20 процента от българите са посетили личния си лекар между 1 или 2 пъти в годината, докато само 5 процента от сънародниците ни са били при своето джипи повече от 10 пъти годишно. Положителен пример, по отношение на грижата за здравето си, дават жителите на Дания, които са посещавали личния си лекар над 10 пъти в годината. Близо 30 процента от датчаните са го сторили почти всеки месец през 2017 г, следвани от гражданите на Люксембург, Австрия, Хърватия и Унгария. Що се отнася до посещенията при зъболекар, около 80% от българите не са насрочили преглед и посетили стоматолог през 2017 г.18 процента са направили това 1-2 пъти и едва 2 процента – повече от 5 пъти за една година. Според НСИ броят на общопрактикуващите лекари през 2017 година у нас е над 4500, а зъболекарите са повече от 8000.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота ще е слънчево, след обяд над Родопите ще превали

В събота  минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..

публикувано на 17.05.24 в 19:10
Найден Тодоров и Тамара Вуйович

България и Черна гора обсъдиха възможностите за по-силни културни връзки

На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 г. в Подгорица, Черна гора.  По време..

публикувано на 17.05.24 в 15:43

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30