Расте интересът на китайски инвеститори към българското земеделие

Снимка: cedr.bg

Китайските предприемачи в България се насочват най-вече към отглеждането на зърно, царевица и грозде.Например компанията на младия бизнесмен Цън Цон притежава над 4 хиляди декара с грозде в района на гр. Лом. Той купил земята с лозовите насаждения там преди пет години, без да има опит в този род дейност. „Дойдохме тук, качихме се на най-високото място, видяхме Дунава и тогава го решихме”, обяснява Цън Цон. От края на миналата година Цон започва и производство на българско вино, което изнася за китайския пазар. Планира до 2 години да има и собствена изба. „В края на миналата година изнесохме 40-50 хиляди бутилки, сега предстоят още пратки”, допълва той. Според експертите китайските инвеститори са привлечени от ниските данъци у нас. „Липсата на тежка промишленост води до извода, че страната ни е екологично чиста. Практически в нея би могла да се произвежда продукция с много високи показатели по отношение на качеството”, обясняват от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, цитирани от българска частна национална телевизия.

Още от рубриката

България и Северна Македония: икономическите отношения набират скорост

С влизането в сила в началото на миналата година на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете съседки на Балканите - Република Северна Македония и Република България, те тушираха някои от историческите си спорове и..

публикувано на 12.03.19 в 11:04

Кандидати от всички сфери на бизнеса премериха сили в надпреварата за инвеститор на 2018 година

Общо 16 компании достигнаха до финала на конкурса „Инвеститор на годината“ за 2018 година. Кандидатите за приза бяха над 90 от всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, науката и др. Какви са критериите, по които са..

публикувано на 11.03.19 в 10:51

Жените в бизнеса: Албена Симеонова, био винопроизводител от Никопол

Отдавна производството на вино и лозарството не запазена територия само за мъже. Но да произвеждаш не обикновено вино, а истински еликсир, който има европейски сертификат за биопродукт, да се грижиш за лозя, които са се ширнали в прави редици, чак до..

публикувано на 08.03.19 в 12:20