Расте интересът на китайски инвеститори към българското земеделие

Снимка: cedr.bg

Китайските предприемачи в България се насочват най-вече към отглеждането на зърно, царевица и грозде.Например компанията на младия бизнесмен Цън Цон притежава над 4 хиляди декара с грозде в района на гр. Лом. Той купил земята с лозовите насаждения там преди пет години, без да има опит в този род дейност. „Дойдохме тук, качихме се на най-високото място, видяхме Дунава и тогава го решихме”, обяснява Цън Цон. От края на миналата година Цон започва и производство на българско вино, което изнася за китайския пазар. Планира до 2 години да има и собствена изба. „В края на миналата година изнесохме 40-50 хиляди бутилки, сега предстоят още пратки”, допълва той. Според експертите китайските инвеститори са привлечени от ниските данъци у нас. „Липсата на тежка промишленост води до извода, че страната ни е екологично чиста. Практически в нея би могла да се произвежда продукция с много високи показатели по отношение на качеството”, обясняват от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, цитирани от българска частна национална телевизия.

Още от рубриката

Връчване на годишните награди „Икономика на светло“

Нюансите сиво в българската икономика

Голяма част от българската икономика е законосъобразна и работи на светло, като плаща всички данъци, такси, работни заплати и осигуровки на наетите лица. Но има и такъв икономически сектор, който функционира нелегално или полулегално, а генерира..

публикувано на 03.07.19 в 11:16

За какво спестяват българите?

Спестовността е отличителна черта на българина. Това показват различни изследвания, най-новото сред които проучва причините сънародниците ни да заделят „бели пари за черни дни”. Финансовият анализатор Десислава Николова, която е част от портала..

публикувано на 25.06.19 в 11:25
Томислав Дончев на конференцията

Активните малки общини в България отчитат ръст на заетостта и доходите

Ключови за развитието на регионите са индустриалните зони, категоричен е вицепремиерът Томислав Дончев. Най-високи са заплатите в областите с най-голяма заетост, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Транспортна инфраструктура,..

публикувано на 24.06.19 в 11:17