Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват детско-юношеските хорови празници „Добри Войников“

Девет хора на сцената на фестивала в Шумен

От днес Шумен посреща участници и гости в детско-юношеските хорови празници „Добри Войников“. Фестивалът продължава до 7 април, а основен организатор е общината, както и „Бодра песен“ – хорът-домакин, с диригент Деница Узунова.

СнимкаЗа нас е удоволствие да приветстваме участниците в 25-ото издание на празниците – казва г-жа Узунова. – Създадени през 1971 г., те се провеждат през две години. Началото ще поставим днес, на среща с кмета на Шумен Любомир Христов, под чийто патронаж се провеждат празниците. От 17.30 часа пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ е тържествената церемония по откриването на фестивала. Минути след това, във фоайето на театъра каним нашите гости на ретроспективна изложба, която проследява изминалите издания с много снимки, архивни материали, афиши. На концертите по време на фестивала ще се изявят девет хора от България, Гърция и Румъния. Нашият хор открива първата вечер, когато ще представим и младшия състав на „Бодра песен“. Сред заглавията в програмата ни е „Урок по гъдулка“ – песен, която написа за нас композиторът Николай Стойков и която му е донесла над 30 награди от международни хорови конкурси. Същата вечер ще чуем и хора на НУФИ „Филип Кутев“-Котел. На 5 април на фестивалната сцена са младежкият хор при Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ от Бургас, хор „Фантазия“ при Двореца на децата от гр. Васлуй, Румъния, с диригент Василе Негура и хор при средното музикално училище „Алимо“ от Атина, Гърция, с диригент Рози Мастросава. В последната концертна вечер ще се представи хорът при музикалните паралелки на училище „Сава Доброплодни“ в нашия град, а също и смесеният хор „Орфей“ от гимназията по изкуствата в Браила, Румъния и вокален ансамбъл „Фортисимо“, Бургас. За финал на този гала-концерт ще бъде изпълнението на сборен хор и Държавна филхармония- Шумен с диригент Славил Димитров, които ще представят премиерата на Missa pro Juventute от младия словенски композитор Тине Бец.

За пореден път ще бъде връчена наградата за диригентско майсторство на името на проф. Венета Вичева, която се присъжда от фондацията, носеща името на създателката на фестивала и на хор „Бодра песен“. Колегия от именити български музиканти ще определи тазгодишния носител на отличието.

В рамките на фестивала е предвидена среща с проф. Николай Стойков, на която д-р Николина Кротева ще представи своята монография, посветена на композитора. Новост в програмата на фестивала е концертът с духовна музика в храм „Свето Възнесение“ на 7 април. В него ще участват пет състава от фестивалната програма, както и детският „Хорал“ при катедрален храм „Свето Успение Богородично“, Варна, който пристига специално за случая.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ОСТАВА с "Тест" за света ни днес и любовта

"Светът е тест за нас. Светът е стес и грях…" – пее фронтменът на група ОСТАВА Свилен Ноев в песента "Тест", с която изследват променения ни до неузнаваемост свят и подвластната му любов . Наскоро музикантите представиха и видеото към последния..

публикувано на 08.05.24 в 10:15

"Свети Георги" или "Едерлези" – песента, без която Гергьовден не може

Много са песните в българския фолклор, които възпяват Свети Георги Победоносец. На 6 май обаче задължително се изпълнява и една изключително популярна ромска песен, наречена "Едерлези", както е ромското название на празника на светеца. Спокойно..

публикувано на 06.05.24 в 09:35

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15