Евроизбори 2019: Резултатите от евровота може да се решат в последния момент

Кампанията за евроизборите в България навлезе във втора си половина и до края й остават две седмици. БСП сезира Централната избирателна комисия, че според закона за администрацията е недопустимо премиерът Бойко Борисов да оглавява предизборен щаб на управляващата ГЕРБ и призова да му бъде наредено да освободи поста. Според Централната избирателна комисия премиерът Борисов не е в нарушение. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че страната се управлява от задкулисието и Борисов е зависим от него.

Водачът на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел призова от своя страна с вота си избирателите да кажат „Не“ на конфронтацията и „Да“ на диалога и сътрудничеството, като на 26 май подкрепят ГЕРБ. Водачът на листата на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки акцентира, че на европейските избори те няма да се борят за присъствие, а за внушителен резултат, и основна цел на  ВМРО е да победи ДПС. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова в присъствие на лидера на европейските либерали Ханс ван Баален избирателите да подкрепят листата движението, защото е съставена от образовани, знаещи, можещи и доказали професионалните си качества хора. През почивните дни кандидатите за евродепутати на „Атака“ напомниха, че мотото им е: „Да си вземем своето от Европейския съюз“ и призоваха избирателите да ги подкрепят в името на борбата срещу обезлюдяването на България и социалната мизерия.

Агенция „Медиана“ изчислява, че две седмици преди изборите разликата между основните конкуриращи се сили – ГЕРБ и БСП, се е увеличила с 1.5% спрямо месец април и към момента е 2% в полза на социалистите.  Това според агенцията не се дължи на значимо увеличаване на електоралната тежест на БСП, а по-скоро на намаляване на подкрепата за ГЕРБ. В момента мобилизацията сред симпатизантите на двете сили е практически еднаква и вероятно ерозията на доверието в ГЕРБ е приключила. При практически изравнени позиции, доминирането на едната или другата партия може да се реши в последните мигове преди изборите, при това от „дреболии”. 26 май е трети ден в поредица от три почивни и ще гласуват повече тези, които си остават вкъщи. Избирателите на ГЕРБ са по-заможни и по-мобилни, част от тях вероятно ще пътуват и няма да успеят да гласуват, докато за пенсионерите, които не преобладават в електората на управляващите, гласуването е една от малкото възможности за социална изява. Управляващите имат обаче шанс за победа ако протестният вот се пръсне и не отиде при основния им политически опонент – БСП, смятат от „Медиана“.Още от категорията

Дипломатическият институт споделя българския опит в преговорите за членство в ЕС

Семинарът за млади албански дипломати за споделяне на българския опит от преговорите за членство в ЕС приключи в Саранда, Албания, с раздаване на сертификати на участниците от организаторите – д- р Клаус Физингер – директор за Югоизточна Европа на..

публикувано на 18.10.19 в 10:11

Посланик Улусой: Анкара е доволна от реакциите на София около ситуацията в Сирия

Седмица след като Турция предприе третата си военна операция в северната част на Сирия, този път западно от река Ефрат, тревогите във връзка със създалата се усложнена ситуация станаха причина за извънредно събиране на Съвета по сигурността към..

публикувано на 16.10.19 в 11:02

България е за незабавно приключване на операцията в Сирия

Свикан по спешност от премиера Бойко Борисов, Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди усложнената ситуация в Сирия и произтичащите за България рискове от нея. След като информира президента Румен Радев за обсъждането, премиерът..

публикувано на 15.10.19 в 13:07