Евроизбори 2019: Резултатите от евровота може да се решат в последния момент

Кампанията за евроизборите в България навлезе във втора си половина и до края й остават две седмици. БСП сезира Централната избирателна комисия, че според закона за администрацията е недопустимо премиерът Бойко Борисов да оглавява предизборен щаб на управляващата ГЕРБ и призова да му бъде наредено да освободи поста. Според Централната избирателна комисия премиерът Борисов не е в нарушение. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че страната се управлява от задкулисието и Борисов е зависим от него.

Водачът на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел призова от своя страна с вота си избирателите да кажат „Не“ на конфронтацията и „Да“ на диалога и сътрудничеството, като на 26 май подкрепят ГЕРБ. Водачът на листата на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки акцентира, че на европейските избори те няма да се борят за присъствие, а за внушителен резултат, и основна цел на  ВМРО е да победи ДПС. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова в присъствие на лидера на европейските либерали Ханс ван Баален избирателите да подкрепят листата движението, защото е съставена от образовани, знаещи, можещи и доказали професионалните си качества хора. През почивните дни кандидатите за евродепутати на „Атака“ напомниха, че мотото им е: „Да си вземем своето от Европейския съюз“ и призоваха избирателите да ги подкрепят в името на борбата срещу обезлюдяването на България и социалната мизерия.

Агенция „Медиана“ изчислява, че две седмици преди изборите разликата между основните конкуриращи се сили – ГЕРБ и БСП, се е увеличила с 1.5% спрямо месец април и към момента е 2% в полза на социалистите.  Това според агенцията не се дължи на значимо увеличаване на електоралната тежест на БСП, а по-скоро на намаляване на подкрепата за ГЕРБ. В момента мобилизацията сред симпатизантите на двете сили е практически еднаква и вероятно ерозията на доверието в ГЕРБ е приключила. При практически изравнени позиции, доминирането на едната или другата партия може да се реши в последните мигове преди изборите, при това от „дреболии”. 26 май е трети ден в поредица от три почивни и ще гласуват повече тези, които си остават вкъщи. Избирателите на ГЕРБ са по-заможни и по-мобилни, част от тях вероятно ще пътуват и няма да успеят да гласуват, докато за пенсионерите, които не преобладават в електората на управляващите, гласуването е една от малкото възможности за социална изява. Управляващите имат обаче шанс за победа ако протестният вот се пръсне и не отиде при основния им политически опонент – БСП, смятат от „Медиана“.Още от рубриката

Евроизбори 2019: Евроизборите в някои страни започнаха, в България кампанията продължава

Изборите за евродепутати започнаха в Холандия и Великобритания днес, утре продължават в Ирландия и Чехия, на 25 май - в Латвия, Малта и Словакия, а в България и останалите страни от ЕС ще са в неделя - 26 май. Най-ново проучване на агенция "Тренд"..

публикувано на 23.05.19 в 11:00

Евроизбори 2019: Европейската тема реабилитирана към края на предизборната кампания

Пет дни преди изборите за депутати в Европейския парламент в България, които ще се проведат на 26 май, в изявленията на основни участници в кампанията долавяме връщане към европейските теми, засенчвани досега от вътрешнополитически. В Източна..

публикувано на 22.05.19 в 10:58

Евроизбори 2019: ГЕРБ и БСП се конфронтират и на последната права на кампанията за евровота

Часове след като премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в интервю, че в предизборната борба БСП използва похвати от учебник на КГБ, водачът на листата на БСП Елена Йончева внесе в прокуратурата нови сигнали срещу него. В един от тях се..

публикувано на 21.05.19 в 11:31