В Плевен се провежда Международният музикален фестивал „Акордеомания – 2019”

В Плевен откриха Международния музикален фестивал „Акордеомания – 2019”. Музикалният форум, който продължава до 9 юни, започна с рекорден брой участници и гости. Това е първото по рода си събитие у нас, което обединява конкурсно начало, майсторски класове, концерти и творчески контакти с големите имена в акордеонното изкуство. Фестивалът има четири направления – класическа и забавна музика, камерна музика и фолклор. Новост в категория „Фолклор” са изискванията към акордеонистите да представят не само своите умения, но и способност да съпровождат на народни певци и инструменталисти. Международното жури включва представители от Русия, Франция, Сърбия и България. За първи път у нас има и селекция за участници в състезанието „Световен трофей” на Световната конфедерация на акордеона. В концертите, съпътстващи програмата на фестивала, участват световно известният руски акордеонист Юрий Шишкин, Пламен Димитров и Ангел Чакъров.


Още от категорията

Прощаваме се с Милчо Левиев – обаятелен музикант с неоценимо музикално наследство

Големият джаз музикант си отиде на 12 октомври в Солун, където през последните години живееше със съпругата си − певицата Вики Алмазиду. Поклонението е утре (18.10) в столичната зала „България“. Милчо Левиев е първият български джаз музикант,..

публикувано на 17.10.19 в 15:05

Тодор Бакърджиев: „Участието и наградата от фестивала в Синсинати са голямо вдъхновение за нас“

Преди дни в гр. Синсинати (САЩ) завърши първото издание на Cincinnati Public Schools International Jazz Festival. Заедно с оркестри от 22 училища от Щатите, участие взе Джаз бендът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с ръководител..

публикувано на 16.10.19 в 14:01

Старозагорската опера с гастрол в София - след премиера в Италия и преди началото на новия сезон

Щастливи сме, че имаме възможност да осъществяваме толкова интересни постановки. Благодарни сме на общината в града и Министерството на културата, които неизменно ни подкрепят – думи на Огнян Драганов, режисьор, директор на Старозагорската..

публикувано на 11.10.19 в 12:00