Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Село Старо Железаре отново е домакин на Стрийт арт вилидж фестивал

Снимка: plovdiv2019.eu

В колоритното пловдивско село Старо Железаре се провежда традиционният фестивал за стенна живопис и авангардно изкуство „Старо Железаре стрийт арт вилидж фестивал“ /до края на август/. В селото има 400 жители. Всяко лято инициаторите на проекта – художниците Катаржина и Венцислав Пирянкови – с техни студенти от полския град Познан, преобразяват населеното място, рисувайки на открито върху стените на къщи и огради.



Темата на фестивала през 2018 г.- „Музеят на модерното изкуство МоМА от Ню Йорк в село Старо Железаре“, предизвика широк отзвук не само в България, но и по света. Портрети на местни хора бяха изобразени редом с произведения на световноизвестни художници. Водеща през 2019 г. е идеята за футуристичната утопия, а това издание на фестивала включва художествени акции и театрален пърформанс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37