Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурентно заплащане и потенциал за развитие в компаниите, мотивират българите за завръщане в родината

Снимка: архив

Има тенденция към изравняване на броя на дипломираните млади българи, които остават да работят в чужбина, с числото на тези, които решават да потърсят работа в България. Това забелязват чрез работата си организаторите на изложението „Кариерен кошер“, чиято цел  бе да подпомогне завърналите се от чужбина българи в намирането на желаната работна позиция у нас. По неофициални данни близо 2 млн. българи живеят в чужбина. Много от тях искат да се завърнат, но не се чувстват сигурни, че ще имат успешна кариера в родината. Тъкмо затова организацията „Тук-там“, която подготви кариерното изложение, се стреми да свърже българите по света в една общност и да помага на тези, които желаят да живеят отново в родината. Платформата „Кариерен кошер“ възниква като естествено продължение на форума „Кариера в България. Защо не?“, която цели 12 години посредничи в контактите между завършилите и работили в чужбина българи и бизнеса в България.

Гюлсевер Сали се е завърнала съвсем наскоро в България, след успешен едногодишен стаж по специалността „Право на ЕС“ в Холандия. Тя забелязва, че стандартът на живот на нейните колеги, останали да работят в Западна Европа със същата квалификация, е доста по-висок, в сравнение с България. Въпреки това е взела решение да се завърне, защото вярва, че страната ни предлага добри перспективи за младите и образовани българи.


Тук веднага забелязах по-доброто посрещане от страна на компаниите, когато дойдох от Холандия в София. Образованието в чужбина дава нови и по-добри възможности за намиране на работа,
– категорична е Гулсевер Сали. – То има много предимства за всеки един, без значение от специалността. Смятам, че ще мога да работя това, което искам, а аз от своя страна ще допринеса с опит и познания. Една от най-големите трудности, които срещат младите хора у нас е тъкмо намирането на работа, съобразно тяхното образование. Модерните технологии се развиват твърде бързо, но засега у нас представлява трудност дори да откриеш университет, който да обучава в перспективни специалности, които ще са много търсени в бъдеще. Това е причината младите хора да обръщат поглед към другите европейски държави, а и САЩ. Но най-важното е, след дипломирането си там, да продължат да обичат родината и да запазят желанието си да се завърнат. Образованите и мотивирани млади хора са тези, които ще обогатят с опита си и познанията българския трудов пазар. Ние трябва да вярваме, че всичко зависи от нас и не трябва да очакваме друг да се погрижи за нашето бъдеще.

Пред добре образованите, мотивирани и активни хора в България вече се открива възможност да получават възнаграждения, съизмерими с тези на колегите им в по-развитите европейски икономики. Свои представителства у нас отварят големи мултинационални компании, които не идват заради евтината работна ръка, а защото разширяват дейността си и имат потенциал да предлагат перспективни и високо платени работни позиции, казва Мирослав Милков, ръководител на екип в една от най-големите технологични компании, която наема млади хора в България:


Ние самите имаме голям интерес към завръщащите се от чужбина българи, защото виждаме силата им и колко добре са подготвени, когато кандидатстват при нас за работа. Най-голям потенциал да намерят бързо работа имат кандидати, които знаят какво търсят и са готови да се учат и развиват, които са отворени за работа в екип и напредък в структурата на мултинационалната компания. Все по-често виждаме такива мотивирани и добре подготвени млади хора тук. Личи си, че те още със стъпването си в университета, без значение дали в България или в чужбина, са подбрали прецизно специалността, към която имат интерес и искат да се развиват.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05