Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мониторингът на България от ЕК – снет и неснет

Снимка: Reuters

Европейската комисия обяви, че България е изпълнила всички условия за прекратяване на наблюдението за върховенството на закона и борбата с корупцията, прилаган към страната от присъединяване й към ЕС през 2007г. досега. Предвид факта, че механизмът е прилаган от самата комисия, би могло да се каже, че мониторингът е прекратен. ЕК обаче направи уговорката, че ще изчака позицията й да приета от Европейския парламент и Съвета на ЕС, а от това следва, че фактически мониторингът все още не е прекратен. Но дори и нейната позиция да бъде приета, ЕК възнамерява да замени досегашния си механизъм за сътрудничество и контрол спрямо България и Румъния с нов тип наблюдение, който освен тези две държави да обхваща също Унгария и Полша. При подобно развитие на нещата, в непосредствен план България би продължила да е наблюдавана страна, каквато е от 2007г. насам.

Последните новини от Брюксел по въпроса се възприемат твърде нееднозначно от българска страна. Според лявата БСП, препоръката на ЕК за отпадането на мониторинговия механизъм не е повод за гордост или радост, защото съвсем не означава, че мониторингът приключва. Български евродепутати от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП направиха дадоха противоречиви оценки. Според Елена Йончева, механизмът за контрол ще бъде прекратен не защото е довел до повече справедливост и ред в България, а защото не е успял да изпълни тази своя роля. Не така смята лидерът на Партията на европейските социалисти и евродепутат от БСП Сергей Станишев. Според него, последният доклад на ЕК е добра новина и напълно съответства на позицията на българските евродепутати от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, че мониторинговият механизъм трябва да отпадне.

Като напомни, че снемането на мониторинга бе нееднократно предизвестявано от доста време насам лично от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, евродепутатът от „Обновена Европа“ Илхан Кючюк коментира, че това решение е до голяма степен политическо, но има и обективни критерии, които през годините България изпълнява, поради което благоприятства страната. Евродепутатите в групата на „Обновена Европа“ категорично заявиха, че няма никакъв проблем в снемането на мониторинга за България, защото на фона на някои други страни тя е напълно нормална държава.

В първоначалната си реакция по въпроса, външният министър Екатерина Захариева коментира вчера, че формално решение за приключване на механизма за контрол наистина още не е взето, защото ще се изчакат становищата на Съвета на ЕС и Европейския парламент. Въпреки това, посочи Захариева, окончателното решение трябва да бъде на ЕК, а оценките в последния й доклад за България дават основание да се смята, че независимо дали в сегашния си състав или в следващия, тя ще вземе решение за прекратяване. Колкото до очаквания нов механизъм на наблюдение, външният министър днес извести, че България ще отстоява въвеждането на хоризонтален всеобхватен механизъм за мониторинг на върховенство на правото и правата на човека, който да е валиден за всички 28 членки на ЕС. Захариева коментира освен това, че каквито и развития да претърпи темата оттук нататък, процесът на реформи в системите на правосъдието и вътрешния ред на България ще продължи, независимо дали има или не механизъм за сътрудничество и проверка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34