Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Тараклия откриха учебни кътове на българската история

4
Снимка: Фейсбук/Ирина Богоева

Българчетата в район Тараклия ще бъдат по-близо до българската история. В лицеите "Св. Паисий Хилендарски" в село Кортен и "Иван Вазов" в град Тараклия тържествено бяха открити музейни кътове на българската история, култура и литература. Поставена е и мултимедийна система, за да могат децата да гледат филмчета за най-значими събития и личности на България.


В церемонията, освен реализаторите на проекта взеха участието местните власти, представителите на българското посолство в Кишинев и консулството в Тараклия. Музейните експонати са докарани от България в рамките на проекта "Младите хора на Молдова и България - без граници", финансиран от външно министерство, предаде БТА.

С помощта на експерти от музеите в Батак, Смолян, Казанлък, Карлово, Панагюрище и Враца са съставени и текстовете, които разкриват най-значимите дела на изобразените герои, за да могат учениците да бъдат заинтригувани да научат повече за тях, каза пред за Радио България Денислава Ангелова от екипа на проекта. Още информация и снимки вижте ТУК.

Снимки: Фейсбук/Ирина Богоева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българска изложба в Братислава ще разкаже истории от глаголически времена

Българският културен институт в Братислава ще открие на 22 май т.г. документалната пътуваща изложба “Истории от глаголически времена” на Държавния културен институт към министъра на външните работи и на Института за български език при Българска..

публикувано на 18.05.24 в 09:10
Снимка: Facebook / malkata.bulgaria.ms

"Нишка от корен" събира любителите на българския фолклор в Мюнстер

Четвърти традиционен български събор "Нишка от корен" ще се проведе на 18 и 19 май в Мюнстер, Германия. От местното Българско културно сдружение "Малката България" поясняват във Фейсбук, че съборът е мястото, "което възкресява с неподозирана сила..

публикувано на 18.05.24 в 07:05

"Българска памет" работи с децата в историческите диаспори

Над 7000 деца от българската историческа диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия, Северна Македония и Албания се превърнаха в своеобразни посланици на европейската идея в своите държави след семинарите на Фондация "Българска памет“. Това каза председателят на..

публикувано на 17.05.24 в 09:59