Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гео Чобанов и Мила Йонкова ще пеят заедно на канадска сцена

Гео Чобанов и Мила Йонкова
Снимка: личен архив

На 11 май, в деня, в който Българската православна църква почита Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, фондация "Оренда Наследство" (Aurenda Heritage Foundation) организира в Торонто, Канада, концерт с участието на един от най-добрите съвременни български баси Гео Чобанов и талантливото мецосопрано Мила Йонкова. В събитието, наречено "Магията на българските гласове", ще прозвучат арии и дуети от Моцарт, Росини, Доницети, Верди, Гуно, Бизе и Панчо Владигеров, а така също неаполитански канцонети, руски романски и български песни.

"Ние избрахме за заглавие "Магията на българските гласове" по простата причина, че България е родина на невероятни таланти, – разказа Емилияна Благоева, директор на фондацията-организатор. – Тези таланти ги има още от времето на Древна Тракия. Ние знаем, че Орфей е тракиец, т.е. според много източници е роден на територията на съвременна България. Този певчески талант се проследява и по-нататък – в уникалните интонации и ритми на българския фолклор. През ХХ век се случва шествието на българските оперни таланти по световните сцени, наречено българско оперно чудо."

Идеята е събитието, което ще се проведе в City Playhouse, да събере българи, живеещи в Канада, но и канадска аудитория, представители на местната еврейска, рускоезична и италианска общност и да се превърне в истински духовен празник.

Емилияна Благоева
"Има оперни певци, които като запеят ни побиват тръпки. Има и други, които, независимо от това колко са технични, пеят, за да изявяват егото си. Такава музика не може да ни вкара във висшите духовни нива. Точно затова целта на нашата фондация е да даде възможност за изява на тези истински музикални таланти, чието пеене може да ни промени към добро", обяснява Емилияна Благоева, която е учител по йога.

Басът Гео Чобанов е възпитаник на Националната музикална академия "Панчо Владигеров". Понастоящем е солист във Варненската опера, бил е също така солист на Софийската и Русенската опери, има редица изяви по европейските сцени. Участва в постановки като "Севилският бръснар", "Дон Жуан", "Атила", "Дон Карлос" и др. През 2022 година при завръщането си в България за лятната ваканция Емилияна Благоева попада на спектакъла "Набуко" на Верди в Летния театър на Варна. Заради промяна в състава в ролята на Закария на сцената излиза Гео Чобанов.

"Когато той запя, като човек, практикуващ йога и усещащ фините енергии, аз бях поразена от невероятния глас и невероятната промяна на обстановката, самите вибрации. Побиха ме тръпки", разказва Емилияна пред Миглена Иванова и Радио България.

Тогава, по името на изпълнителя тя си спомня, че още като тийнейджър през лятото на 1992 г. той посещава часовете й по медитация във Варна, и решава да се свърже с него. По-късно Гео Чобанов споделя, че именно през онова лято той взима решението да се посвети на оперното пеене. При срещата на двамата се ражда идеята за концерт пред българската публика в Канада. За другата участничка – Мила Йонкова, Емилияна Благоева разказва:

"Мила Йонкова е изключителен музикант, учител, диригент. Специализира оперно пеене. Живее над 20 години в Торонто и активно участва в местни продукции. Тя е започнала своята музикална кариера още в България. Завършила е Националното музикално училище "Любомир Пипков" и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив. Свирила е професионално в няколко симфонични оркестъра в Европа като главен обоист. В Торонто, освен артистичните си изяви, преподава пиано и пеене за деца."

Българската общност в Канада вече очаква с нетърпение концерта "Магията на българските гласове" с участието на Гео Чобанов и Мила Йонкова. Дори вече има предложение той да се проведе, освен в Торонто, и в Калгари, в канадската провинция Алберта.

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Вместо отговор"

Всички знаем "Снегът на спомена" – една от емблематичните песни на Георги Минчев  по музика на Петър Ступел и текст на Александър Михайлов. Двама негови приятели – Михаил Белчев и Кирил Калев – са я вплели в своята песен "Вместо отговор" като..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

"Космическо привличане"

Ангел Дюлгеров – китарист, автор на музика, аранжор и музикален продуцент – през последните години се изгради като една от най-значимите фигури в проектите на повечето от най-успешните български музиканти. Той е част от екипите на Лили Иванова,..

публикувано на 20.05.24 в 10:15

"Силвия" – популярни лица изпълняват емблематична песен от репертоара на Братя Аргирови

"Силвия" е нова версия на златен хит на един от най-известните дуети още от 80-те години на ХХ век – Братя Аргирови. Песента е кавър на "Предчувствие за стих" от албума "Момиче за двама" на Братя Аргирови, издаден през 1983 г. С новия прочит на..

публикувано на 18.05.24 в 09:45