Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български младежи ще търсят "Българските следи по света”

Второто издание на Международното младежко биенале "Българските следи по света - с палитра, камера и слово", организирано от Българско неделно училище "Асен и Илия Пейкови" и Културна Асоциация "Паралел 43" започва днес в Рим, Италия.

Основната цел на форума е да съживи колективната памет на българските общности в чужбина и младежите в България чрез възстановяване на обичаи, традиции, спомен за исторически места, личности, паметници, храмове и др., пръснати из целия свят. С подкрепата на преподавателите от българските училища в България и чужбина учениците ще се превърнат в изследователи, откриватели и пазители на българските следи, които ще бъдат събрани и систематизирани в тематични албуми.

Биеналето се провежда под патронажа на Българската академия на науките, Министерството на образованието и науката на България, Изпълнителната агенция на българите в чужбина, посолството на България в Рим. Партньори на събитията са Асоциация на българските училища в чужбина, Българският културен институт в Рим, Националното издателство "Азбуки" и др.

Желаещите да се включат могат да участват с една творба от сферата на художественото творчество - живопис или графика, придружени от писмено описание на българките следи, както и с късометражен документален филм (до 6 минути). Срокът за изпращане на творбите в електронен вариант е до 1 септември 2023 г. на адрес scuolabulgara@gmail.com. Ще бъдат раздадени предметни награди, ваучери за пътуване до остров св. Анастасия, грамоти, книги и тематични албуми от биеналето.

Вижте регламента на конкурса тук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37