Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български младежи ще търсят "Българските следи по света”

Второто издание на Международното младежко биенале "Българските следи по света - с палитра, камера и слово", организирано от Българско неделно училище "Асен и Илия Пейкови" и Културна Асоциация "Паралел 43" започва днес в Рим, Италия.

Основната цел на форума е да съживи колективната памет на българските общности в чужбина и младежите в България чрез възстановяване на обичаи, традиции, спомен за исторически места, личности, паметници, храмове и др., пръснати из целия свят. С подкрепата на преподавателите от българските училища в България и чужбина учениците ще се превърнат в изследователи, откриватели и пазители на българските следи, които ще бъдат събрани и систематизирани в тематични албуми.

Биеналето се провежда под патронажа на Българската академия на науките, Министерството на образованието и науката на България, Изпълнителната агенция на българите в чужбина, посолството на България в Рим. Партньори на събитията са Асоциация на българските училища в чужбина, Българският културен институт в Рим, Националното издателство "Азбуки" и др.

Желаещите да се включат могат да участват с една творба от сферата на художественото творчество - живопис или графика, придружени от писмено описание на българките следи, както и с късометражен документален филм (до 6 минути). Срокът за изпращане на творбите в електронен вариант е до 1 септември 2023 г. на адрес scuolabulgara@gmail.com. Ще бъдат раздадени предметни награди, ваучери за пътуване до остров св. Анастасия, грамоти, книги и тематични албуми от биеналето.

Вижте регламента на конкурса тук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Антоанета Цонева

Приемането на изцяло нов Закон за българите в чужбина е възможно в парламент с дългосрочен хоризонт

Законът за българите в чужбина не е променян повече от 20 години. Смята се, че извън страната живеят над милион и половина наши сънародници, макар през последните години да се наблюдава и тенденция за завръщане към България. По данни на Националния..

публикувано на 07.05.24 в 15:25

В Тараклия празнуваха годишнината от основаването на града

На Гергьовден в Тараклия отбелязаха  211 години от основаването на града. Богатата и разнообразна програма започна с празнична литургия в храма "Св. Георги". За любителите на спорта на централния стадион бяха организирани различни състезания...

публикувано на 07.05.24 в 12:29

Българите в Лайпциг ще празнуват 24 май с богата културна програма

Българското културно сдружение “Пенчо Славейков“ в Лайпциг организира тържество по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Богата програма с песни, стихове, танци..

публикувано на 06.05.24 в 09:18