Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бягащият човек" – да погледнем света с отворени очи

Снимка: plakatkombinat.com

20 авторски плаката и 10 експериментални филма на 14 графични артисти, обединени в един културен проект връщат фокуса на обществото към проблемите, битието и съществуването на "Бягащият човек" (The Running Ones) тук и сега. Артистичната провокация на моралните ни ценности и емоционални възприятия е дело на платформата за плакатно изкуство Plakatkombinat.com и е симбиоза между изкуство и лични разкази на хора, които бягат от терор, война, политически репресии и преследвания.

Началото беше дадено в края на ноември с откриването на плакатна изложба и прожекция на арт филмите в "Дома на киното" в София. Присъстващите имаха възможност да видят и документално интервю с бежанци в България от Украйна и от Русия, дело на Даниел Ненчев и Красимир Стоичков. Именно то е било отправната точка за артистите, съмишленици в идеята.

"Повечето автори интерпретираха темата именно във връзка с бежанската криза, но има и някои плакати, които разглеждат темата малко по-широко, по-философски. Проектът от самото начало е формиран с идеята за нови медии – видеоарт, хибридни форми на анимация”, посочи пред БНР изкуствоведът Анна Симеонова, продуцент и куратор на "Бягащият човек".

Николай Начев и Анна Симеонова
"Изкуството е реакционно. Бих го нарекла реакция към това, което всички знаем, че се случва. Тази действителност е войната в Украйна, която се случи. Започнахме да работим по този проект преди малко повече от година. Решихме, че е време да създадем социално ангажирано изкуство с художниците в ПлакатКомбинат. Ние вече десет години работим, като група – водещи графични артисти, плакатисти, обединени в тази платформа и решихме, че сега трябва да реагираме на това много сериозно събитие и бежанската вълна, която видяхме и в България, беше повод да се замислим", пояснява изкуствоведът.

В България има много сериозен проблем с фалшивите новини и начина по-който възприемаме и говорим за режима на Владимир Путин, смята Анна Симеонова. Затова много важен елемент от пъзела на "Бягащият човек" е акцията "Арестувай/Награди" на журналиста Даниел Ненчев, в центъра на която е, по негови думи, истинският бягащ човек – българският журналист Христо Грозев. Припомняме ви, че само няколко месеца след като филма "Навални", част от който е и Грозев, спечели награда "Оскар" за документален филм и света "погледна" за пореден път историята на руския опозиционер Алексей Навални на "голям екран", Московски районен съд арестува задочно българския журналист от сайта "Белингкат" по дело за организиране на незаконно пресичане на границата и напускане на Русия на редактора на изданието The Insider Роман Доброхотов, признат от руските власти за "чуждестранен агент". 

"Тази история не е просто световен скандал и световен проблем, тя е и наша лична. Тя е в основата на раздора в българското общество, а той е на база на това в каква държава и в какъв свят искаме да живеем. И това е големят въпрос, който ние трябва да си изясним в обществото. Акцията с Христо Грозев е още един повод да говорим по тази тема" – обяснява мотивите си Даниел Ненчев пред БНР. В рамките на акцията бяха разлепени плакати с лика на Христо Грозев на различни места в българската столица, между които и Паметника на съветската армия.

"Изображението на плаката е все едно дисплей на смартфон и имаш възможност с червената слушалка да "арестуваш" Христо Грозев, който все едно ти звъни, или със зелената слушалка да го "наградиш". Всеки от зрителите на тази акция, на този плакат, може да си откъсне отдолу листче с надписа "Арестувай" или съответно надпис "Награди". Аз се навъртах около плакатите и гледах кой как си къса. В градска среда резултатът беше 50:50, като много бързо свършваха листчетата" – обясни Даниел Ненчев пред колегата Ирина Недева от програма "Хоризонт" на БНР.


Не така е било при откриването на изложбата в София тази неделя, когато Христо Грозев е бил категорично "награден" от българската публика.

"Защото го обичаме, защото рови за истината. Възхищавам се на смелостта и достойнството, което прояви. Дай боже повече такива като него" – обясняват "вота" си две възрастни жени, застанали до плаката с лика на "бягащия" разследващ журналист в "Дома на киното" и записани от Ненчев.  

Самият Христо Грозев знае за акцията и лаконично е написал "Много благодаря" на нейния автор. "И мисля, че това е красноречиво" – допълва Даниел, който приема акцията като лична провокация в градска среда и журналистика с други средства.

С изместването не темата за бежанците от войната в Украйна от новинарския поток, обществото у нас сякаш претръпна към проблемите им – смята колегата ни. Но тази трагедия продължава и изкуството е онова, което може да върне или създаде съпричастност там, където тя е жизнено важна. Личната отговорност и морален компас при правенето на избор е и във философията на р художника и графичен артист Николай Начев - един от авторите в изложбата.

"В моя филм се представя колелото на мира и войната, което се върти циклично във времето. От нас зависи в каква посока ще поеме то" – заключава Николай Начев.

Изложбата с плакати "Бягащият човек" може да видите до 26 декември в "Дома на киното" в София, а за да "вдигнете" или "затворите" телефона на Христо Грозев трябва да се разходите из столицата с широко отворени очи. 

*Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по "Програма за въстановяне и развите на частни културни организации"

Текст: Весела Кръстева (по интервюта на Ирина Недева, БНР-"Хоризонт")

Снимки: plakatkombinat.com, Лора Търколева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..

публикувано на 11.05.24 в 17:25

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29