Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

114 години от рождението на поета

Възражда се интересът на хора от целия свят към къщата-музей и творчеството на Никола Вапцаров

Снимка: Кети Тренчева

На 7 декември 1909 година, в планинското градче Банско е роден големият поет-хуманист и антифашист Никола Вапцаров. Заради своите убеждения той е обвинен в подривна дейност и осъден на смърт чрез разстрел. Присъдата е изпълнена на гарнизонното стрелбище в София на 23 юли, 1942 година. Вапцаров е единственият българин, носител на почетната награда на Световния съвет на мира, с която е удостоен посмъртно през 1952 година. Кореспондентът на БНР в Банско Кети Тренчева разказва:

"В годината, в която майката на поета, баба Елена Вапцарова, получава световното отличие за сина си, семейната им къща отваря врати като музей, с което се поставя и началото на музейното дело в Банско. В него се съхраняват всички важни документи, свързани с живота на поета, историята на неговото семейство, чернови на стиховете му, първото издание на стихосбирката " Моторни песни"."

"За него – Живота – направил бих всичко.

Летял бих

със пробна машина в небето,

бих влезнал във взривна

ракета, самичък,

бих търсил

в простора

далечна

планета…."

"Вяра" – Никола Вапцаров

През 1952 г. се навършват десет години от разстрела на Никола Вапцаров и по този повод в семейния дом на поета е подредена част от неговия архив, пресъздадена е обстановката от детството му. Първият екскурзовод е била майката на поета Елена Вапцарова. 

Къща-музей „Никола Вапцаров“ в Банско
Седем десетилетия по-късно все по-отчетливо се възражда интересът на хора от целия свят към къщата-музей на Никола Вапцаров и неговото творчество, споделя директорът на Музейния комплекс – Банско Светла Барякова:

"Поезията му наистина търпи едно прераждане, защото е изключително човешка и всеки би могъл да намери себе си в нея – своите тъги, неволи, радости, мечти, идеали. От цял свят идват тук, за да се преклонят пред Никола Вапцаров."

"Прощално"

"Понякога ще идвам във съня ти

като нечакан и неискан гостенин.

Не ме оставяй ти отвън на пътя –

вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,

ще вперя поглед в мрака да те видя.

Когато се наситя да те гледам –

ще те целуна и ще си отида."

Репортаж на Кети Тренчева

Снимки: Кети Тренчева, visit-bansko.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..

публикувано на 11.05.24 в 17:25

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29