Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път български филм на фестивала "Археофилм“ във Флоренция

Снимка: firenzearcheofilm.it

България за пръв път участва в престижния международен фестивал за филми, свързани с археология, изкуство и екология "Археофилм", чието шесто издание се проведе от 6 до 10 март във Флоренция. Сред 88-те конкурсни заглавия бе и документалната лента "Пловдив древноримски град" на българския режисьор Борис Славчев, който живее и работи в Рим. Оператор е Симеон Михайлов, който работи за "Warner Brothers" в Лос Анджелис, съобщава сайтът bulgaria-italia.com. Филмът проследява следите от пет цивилизации,белязали миналото и настоящето на един най-старите градове в Европа, като ни връща седем хилядолетия назад във времето.

Вижте още:

Кадър от филма „Пловдив древноримски град“

"Това е първият български филм на този престижен международен фестивал, който разказва историята на античен Филипополис в Римската империя от I-V век. Самото му избиране сред 88 заглавия е вече успех. Създаден е от частната българо-италианската фондация "Рим" с продуцент Мирослав Стамов. Завършил съм режисура в Рим, но не съм скъсал връзката с родината и точно на мен, който съм голям привърженик на тракийските ни корени, се падна честта да бъда режисьор на "Пловдив древноримски град". Чувствам се като посланик, който популяризира богата българска култура в чужбина. Поставихме първите стъпки, които се надявам да дадат път и на други български филми в сферата на археологията, културата и екологията" – казва Борис Славчев пред bulgaria-italia.com.

Вижте още: 

Съставил : Венета Николова

Снимки: firenzearcheofilm.it,  bulgaria-italia.com


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14