Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева – българският оперен глас от световните сцени

"За мен винаги е било привилегия да казвам, че съм българка"

Снимка: БГНЕС

Често пъти, когато говорим за България се прокрадва разделителната линия между "преди" и "сега"- в политически, обществен и исторически план. Но нещо, в което страната ни безспорно присъства без разделение и периоди е световната история на оперното изкуство. Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Александрина Пендачанска…– част от българските гласове, белязали безсмъртието на голямото изкуство. Преди, сега и завинаги! Сред тях, с осанка на истинска дива и смирението на голям талант, в последните близо две десетилетия застава и сопраното Соня Йончева.

"За мен винаги е било привилегия да казвам, че съм българка, откъде идвам и какво имам в себе си. За мен самата да нося тази малка роля, чрез моята кариера, в историята на българската класическа музика е една огромна привилегия"- каза световноизвестното сопрано при последното си посещение в родината преди дни. Повод за него стана дебютното й участие в цялостен спектакъл на сцената на Националната опера в София.

Цели 12 години след първия й концерт пред родна публика и дълги месеци на договаряне и вписване в работния й график, тя се превъплъти в образа на Мимѝ от операта "Бохеми" на Джакомо Пучини на българска сцена. Именно дебютът в тази роля през 2014 г. отвежда Соня Йончева до сцената на Метрополитън опера, последвано от участия в Парижката опера, Миланската Скала, Щатсопер Берлин и Баварската опера в Мюнхен.

Соня Йончева е "съвършенната Мимѝ" – пише световната критика и българската публика се убеди в това в началото на месец март. Йончева пристигна у нас след участия в оперите "Медея" от Луиджи Керубини в Миланската Скала и в "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини в Щатсопер Берлин.

"За мен е истинска чест да споделя този момент и с моя много добър приятел маестро Боян Виденов, диригент в постановката (който живее в Италия - бел. ред.). Искам да кажа и колко е важно за мен да споделя сцената с един друг мой приятел- Божидар Божилов, който срещнах през 2020 година, когато реших да направя един конкурс за български гласове и да видим, кои са днешните таланти. Както знаете, аз съм много ангажирана в тази посока и искам бъдещето на българската опера да бъде осигурено, а Божидар, още от първо слушане разбрах, че е един голям талант"- разказа Соня Йончева при срещата си с журналисти в София.

Колкото до световния успех, с пленителната си усмивка тя отговори, че нито го търси, нито се бори с него. "Оставила съм го да дойде, когато сам пожелае"- призна певица.

"За мен моят успех никога не е бил само мой. Той е на всички останали около мен. Затова и работя в операта, защото това е огромна машина на изключителни артисти, които дишат, работят, живеят за два часа на една сцена. Това е наистина уникално."

"Аз, освен че пея, съм голям фен на човешкия глас" – допълни Йончева.

"Смятам, че той наистина е огледало на нашата душа. Дори моята кариера започна, защото се влюбих в гласа на една певица, която дори не знам как се казва. Бях малко момиче, на 14-15 години, когато пеех в един хор и тя дойде като солистка и нейният глас беше толкова прекрасен, че практически заради нея започнах да се занимавам професионално с пеене. Ако някога тя чуе тази история я моля да се свърже с мен. Тази моя любов към звука и тембъра на човешкия глас, който за всеки един от нас е толкова уникален, ме накара да организирам поредицата от концерти "Съкровени гласове" в Зала "България". Световни артисти пеят в него песни от душата си и от техните държави пред българска публика. Обожавам музиката в цялата й палитра – признава още Йончева. – Смятам, че музиката като изкуство успява да назовава всички наши състояния, да проникне в нашата психология по толкова дълбок начин, че да не ни трябват повече думи, за да се изразим. Заради това, никога не е имало граници в мен по отношение на музиката. И смятам, че е много важно децата да учат това изкуство и да намират себе си чрез него."

Виторио Григоло, Роландо Вийязон, Пьотр Бечала и Джойс Ди Донато са звездите на втория софийски сезон на "Съкровени гласове", който започва през октомври 2024 година. Нещо повече – събитието ще има и свой втори дом – престижната Зала "Виктория" в Женева, където ще могат да се чуят представените първо в България концерти. Идеята за това е на двете деца на българката – за да бъдат свидетели на проектите ѝ, ги организира там, където живеят. А само след няколко месеца Соня Йончева ще представи пред публика в Германия нова програма.

"Имам проект след четири месеца в Баден-Баден, който се казва "Пеещата актриса" – програма с филмова музика от 30-те години на миналия век до наши дни. Диригент ще бъде маестро Найден Тодоров. Събрала съм много красива музика от филми, за които дядо ми ми е разказвал, баба ми е пяла пред огледалото. Има включена песен и от българското кино – "Замълчи, Замълчи" на Мими Николова от филма "Любимец 13". Този проект е в главата ми от много години, но ето, сега дойде времето да го реализирам. Аз продължавам този подход, не само мой, но и на мои колеги, да обединяваме жанрове и така да прославяме класическата и оперна музика."


А мечтаната роля е колкото близка, толкова и далечна все още:

"Имам огромни симпатии към Саломе от Рихард Щраус, но знам, че засега не мога да я изпълня. Така че, това остава като един блян в моята душа, защото Саломе е толкова млада, толкова енергична и еротична, което е присъщо на лудостта, на младостта и в същото време изисква един толкова силен и изключително опитен глас. Не съм готова вокално за нея, но тя остава в моите мечти. Спомням си думите на една жена, която работеше с мен, когато бях много млада, тя ми каза: "В тази професия се научи на търпение. Това е най-голямата качество". Имало е репертоари, с които съм избързвала, но това е било много добре изчислен риск от моя страна. И никога не съм си позволила да издевателствам над този инструмент, който живее в тялото ми"- признава българското сопрано.

Тази вокална мъдрост, както я нарича тя, я кара да бъде много отговорна и честна с дарбата, която има и ежедневно да е "наясно с гласа си". А дамата, с ценния съвет, признава Йончева, е съпругата на Пласидо Доминго - Марта Орнелас.

През лятото оперната прима ще гостува в две заглавия на фестивала "Опера в Летния театър" във Варна. На 6 август със спектакъла "Бохеми" с диригент Кръстин Настев и на 10 август с "Манон Леско" от Пучини с диригент Найден Тодоров и с участието на известния арменски тенор Арсен Согхомонян. На 4 декември 2024 г. Соня Йончева ще се завърне в София за поредното си участие в "Съкровени гласове" с представяния с огромен успех по целия свят песенен рецитал "Ad una stella” в съпровод на пиано.

Снимки: БГНЕС, Facebook /Соня Йончева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15