Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Дачич благодари на Русия за подкрепата за териториалната цялост на Сърбия

Двустранните отношения между Сърбия и Русия са на високо равнище въпреки многобройните предизвикателства. Това беше констатирано на среща между сръбския вицепремиер и външен министър Ивица Дачич и руския външен министър Сергей Лавров в Москва, предаде tanjug.rs. Дачич подчерта, че икономическите отношения с Русия са изключително важни, особено в енергийния сектор, и че за Сърбия е важно сделката за природен газ с Русия да бъде удължена след края на срока ѝ през 2025 г. Той също така благодари за подкрепата на Русия за териториалната цялост на страната. "Това е жизнено важно за нас. Жизненоважно е да знаем, че имаме сигурен вот в Съвета за сигурност (на ООН), който винаги ще бъде против независимостта на Косово и Метохия и който винаги ще подкрепя териториалната цялост на Сърбия", каза Дачич. Напомняме, че Сърбия не признава обявената едностранно през 2008 г. независимост на Косово.

Съдът в Хърватия не позволи на Миланович да се кандидатира за премиер, докато е президент

Президентът на Хърватия Зоран Миланович насрочи парламентарни избори в страната за 17 април, а часове по-късно обяви, че самият той ще се кандидатира за следващ премиер на страната от опозиционната Социалдемократическа партия, но няма да подава оставка от президентския пост. Съобщението предизвика дълбока политическа криза в страната, която е членка на ЕС и НАТО, съобщи БТА. Заради изненадващия ход на президента Конституционният съд на Хърватия беше призован да даде становището си по казуса. Магистратите отредиха: кандидатурата на Миланович, докато заема длъжността президент, в листата на която и да е политическа партия или независима листа за избор на представители в хърватския парламент, е несъвместима с неговото конституционно положение и правомощия и принципа на разделение на властите. Възмутен от решението на съда, Миланович заяви, че то "убива демокрацията" като обявява "обикновен опит за участие в парламентарни избори за нарушение на Конституцията".

Реджеп Ердоган: "Кипър днес можеше да е изцяло наш"

По време на ифтар (ритуална вечеря по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан) с турски военни президентът на Турция Реджеп Ердоган защити турската инвазия на Кипър през 1974 г. Той посочи, че, ако турските сили се бяха преместили по-на юг, тогава "Кипър днес можеше да е изцяло наш“, предаде кореспондентката на БНР в островната държава Бранислава Бобанац. Правителството в Никозия определи изявлението на Ердоган като "неприемливо и провокативно". "Вече 50 години Кипър, пълноправен член на ЕС, е под окупация след варварската инвазия", заяви правителственият говорител Константинос Летимбиотис. Кипър е разделен от 1974 г. Тогава, след опит за военен преврат на гръцки военни, Турция окупира с войски част от острова, където доминираше турско население. Създадената тогава на окупираната част Севернокипърска турска република е призната до днес само от Турция, докато международната общност я възприема като част от Република Кипър.

ЕК: Ако Румъния не изпълни навреме Плана си за възстановяване, ще връща пари

Румъния има две години и половина, за да изпълни целите си по Националния план за възстановяване и устойчивост. В противен случай ще бъде принудена да възстанови полученото предварително финансиране. За това е предупредила Букурещ Еврокомисията при преглед на свършеното по плана дотук, предаде Радио Румъния Интернешънъл (RRI). От Брюксел изтъкват, че Румъния е извършила реформи в сферите на енергетиката, правосъдието, борбата с корупцията и пенсионното осигуряване, но не са проведени други ключови реформи, като данъчните и свързаните с ефективността на бизнеса и корпоративното управление на държавните предприятия, е заявила Селин Гуер, представител на комисията. Проблемен е и големият бюджетен дефицит, който за тази година се очертава като близък до 7% от БВП. По Плана Румъния очаква от ЕС 30 млрд. евро под формата на грантове и кредити, които трябва да бъдат използвани до края на 2026 г., уточняват от RRI.

Снимки: БГНЕС, Getty

Още от категорията

Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14
Румен Радев

Във време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим неглижиране на Българската армия

“ Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за..

публикувано на 06.05.24 в 11:39

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50