Нюанси

СнимкаНЮАНСИ - 60-минутно радиопредаване за семейството, семейните ценности, взаимоотношенията, потребностите вътре и извън семейната система. За цветните неща в живота, за това което обагря ежедневието ни – всеки петък от 11 до 12 часа. Автор и водещ Ивелина Кръстева – дипломиран психолог, психотерапевт, фамилен консултант.

Казвам се Ивелина Иванова, по мъж – Кръстева. Кръстена съм на моя дядо Иван, който беше свещеник в една селска епархия. Детството ми – седем години, по дванадесет месеца, по четири седмици, белязани с много любов, топлота и мир с Вселената. Всяка година имахме ритуал с моя дядо, в стил „четири сезона”. Пролетта проверявахме дали лозите са оцелели след тежката зима, как са плодните дръвчета. После, през лятото задължително посрещахме Еньовското слънце, беряхме билки, ходехме за риба, а през есента, когато е и моят рожден ден, просто се разхождахме в гората и се радвахме на цветовете и безвремието. Идва зимата, с топлото огнище, с празниците, с именните дни на Христос – Богът наш, Йордан, Иван.... Това е светът на детството ми, където присъства бащиният дом, семейството. Това е една идилия, в пълен синхрон с поривите и страстите на природата и Твореца.

На Кръстов ден, за първи път започна излъчването на предаването НЮАНСИ – една продукция на фондация Европа и Радио Варна. Първи гост, в първото издание на НЮАНСИ бе отец Василий Шаган. Той отправи благослов към доброто начинание и слушателите на Радио Варна и отгори на въпроси, свързани с днешното място и значение на Църквата в живота на съвременния човек и разказа спомени от своето собствено семейство.

Първият ни гост в рубриката „Моето желано Аз” бе народната певица- Мария Иванова. Името й се свързва с Ансамбъл Варна, Оркестър „Камчия”, Музикална компания „Сънрайз Маринов”, носител на званието „Певица на Варна”, удостоена със „Златна лира” от Съюза на българските музиканти и със стотиците автентични народни песни, които е изпяла от душа и сърце. Майка на четирима сина, свекърва, баба, обичана съпруга и колега.

Учим се от традициите, от предците, от грешките си, от грешките на другите. Оглеждаме се в собствените си очи, в очите на приятелите, децата и на най-близките си. Очите на враговете ни са като пъклен огън, от който бягаме като Дявол от тамян. И се лутаме, въртим, състезаваме, борим, ръкомахаме, крещим, а накрая плачем със сълзи или замлъкваме завинаги. По-емоционалните се тревожим за бъдещето, по-прагматичните – за насъщния, а консуматорски настроените – броят материалните придобивки и строят кули от пясък. Не е ясно къде е истината, но ние ще я търсим и ще ви предизвикваме да споделяте с нас, в ефира на Радио Варна, вашата житейска история и истина. Мъдростта обикновено не е желан спътник и съветник в ежедневието на съвременния човек, защото тя носи в себе си смирение и малко тъга.


НЮАНСИ на 5 октомври

В предаването НЮАНСИ, в петък, на 05 октомври отдаваме дължимото на Международния ден на учителя, който се чества у нас от 1966 година. Това е ден за размисъл по отношение на значението и важността на учителската професия, какво е нейното развитие и какъв..

публикувано на 05.10.18 в 12:30