Писма за Левски

Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!

Този цитат от Апостола на свободата избра екипът на Радио Варна за заглавие както на тази рубрика в сайта си, така и на документалната изложба, която организира и посвещава на 150-годишнината от гибелта на революционера. Изречението е част от писмо, което Васил Левски пише до приятеля си и съратник в борбата за освобождение Христо Иванов - Големия /от 4 август 1872г./.

Рубриката представя 14 писма /в текст и звук/ от кореспонденцията между Иван Драсов и Данаил Попов, съратници и приятели на Васил Левски. Оригиналите им се съхраняват в Държавен архив – Варна и са специално предоставени за тази изложба.

Рубриката се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

Паметникът на Васил Левски

Паметникът на Васил Левски на Алеята на възрожденците е вторият поред издигнат в Морската градина на Варна. Намира се точно срещу този на Христо Ботев. Автор на паметника е Жеко Спиридонов – един от тримата създатели на българската скулптурна..

публикувано на 17.02.23 в 07:05

Сполучил та побягнал из тъмниците софийски, но доколко е вярно не знам...

ПИСМО ОТ ИВАН ДРАСОВ ДО ДАНАИЛ ПОПОВ В ТУРНУ МЪГУРЕЛЕ ЗА РАЗКАЗИ НА ЛОВЧАНЛИИ ЗА ЗАЛАВЯНЕТО НА ЛЕВСКИ, М. ПОПЛУКАНОВ И Д. ПЪШКОВ И ЗА ИЗПРАТЕНИТЕ ПИСМА ДО ТЯХ В ДИАРБЕКИР..

публикувано на 16.02.23 в 11:05

Той е предаден тоже от един вашенец

Месец и половина след гибелта на Апостола революционната организация зад граница вече знае, че Васил Левски е обесен. Все още обаче в емиграция се коментира кой е предателят му. ПИСМО ОТ ДАНАИЛ ПОПОВ ДО ИВАН ДРАСОВ В ПИСЕК С ПОТВЪРЖДЕНИЕ..

публикувано на 15.02.23 в 11:05

Яви ми, ако знаете где е Лъвский затворен

Заглавието на публикацията е част от писмото на Иван Драсов до Данаил Попов от 17 март 1873 г., два месеца след обесването на Апостола в София. Рубриката се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата на..

публикувано на 14.02.23 в 18:05

Виждам, че най-добрий ни герой усмъртен [е] с най-гнусна смърт

Писмата в тази публикация от поредицата "Писма за Левски" свидетелстват за неведението, в което живеят революционерите ни зад граница, относно съдбата на Васил Левски. ПИСМО ИВАН ДРАСОВ ДО ЧАСТЕН РЕВОЛЮЦИОНЕН КОМИТЕТ В ТАБОР/ЧЕХИЯ ЗА..

публикувано на 14.02.23 в 16:05

Изгубваме едного рядко находящаго се помежду нас българина

Заглавието на тази публикация от поредицата "Писма за Левски" е от писмо на Данаил Попов от 26 януари 1873 г. То носи оценката на съратниците на Апостола зад граница  за неговата работа и личностна стойност. Данаил Попов е сред най-близките приятели..

публикувано на 13.02.23 в 18:00

Сме в сумнение за В. Л[е]вски да не е уловен

В тази публикация представяме две писма на Данаил Попов до Иван Драсов от януари 1873 г . В първото от тях все още революционерите ни в емиграция се съмняват в задържането на Васил Левски в Къкрина. Второто е интересно и с това, че зад граница, а..

публикувано на 31.01.23 в 13:31

Момък висок, кумуден, с малка брадичка, големи очи...

Заглавието на публикацията е цитат от писмото на Данаил Попов до Иван Драсов от 13 януари 1873г. В него Попов препредава думите на български търговец от Плевен, който дава това интересно словесно описание на Васил Левски. Нещо повече, дава..

публикувано на 11.02.23 в 09:00

Левски е в Тракия

В публикацията поместваме първите две писма разменени между Иван Драсов и Данаил Попов, в които се споменава името на Васил Левски. Първото от тях е изпратено около месец преди залавянето на Апостола - на 2/14 декември 1872 г., второто - след случилото се..

публикувано на 30.01.23 в 17:26

ГЛЕДАЙ НАРОДНАТА РАБОТА ПОВЕЧЕ ОТ ВСИЧКО

Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш! Този цитат от Апостола на свободата избра екипът на Радио Варна за заглавие както на тази рубрика в сайта си, така и на документалната изложба, която организира и..

публикувано на 30.01.23 в 16:54