Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионална библиотека "Пенчо Славейков" посвещава наградата "Библиотека на годината" на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019г.

библиотека на годината

„Да се намерят път, средства, държавна политика, за да може да се подпомага идеята за четене сред младите хора. Те ще се върнат в библиотеките, когато намерят какво да четат”, това каза пред Радио Варна директорът на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” Варна д-р Емилия Милкова по повод наградата „Библиотека на 2013г.”, с която културната институция бе отличена. Наградата за всички нас е вдъхновение, каза още Милкова.  Другите две библиотеки, които са били в надпреварата с варненската, са от Видин и Самоков. Наградата „Библиотека на 2013г.” е била връчена в присъствието на нидерландската принцеса Лорентин, лице на ЮНЕСКО и лично заета с каузата „Библиотеките, четенето и грамотността”, и вицепрезидента на Република България Маргарита Попова на официална церемония в столицата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече хора с респираторни инфекции за последната седмица

За периода 23.08.2024 г. – 29.08.2024 г. се отбелязва ръст на лицата с ОРЗ във Варненска област, показва справка на РЗИ - Варна. През периода броят на регистрираните чревни инфекции е 65 случая срещу 99 от предходната седмица. За тази седмица са регистрирани 5 лица със салмонелоза /1,16‰/, 48 лица с ентероколити /заболяемост 11,14‰/, 4 лица с..

публикувано на 01.09.24 в 09:31

Днес БСП решава дали да изключи Корнелия нинова от партията

Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и нейните приближени. Бившият лидер на столетницата е обвинявана от своите съпартийци за създадения юридически казус около легитимността на ръководството на партията, застращаваща явяването им на предстоящите през октомври избори, както и в нарушаване..

публикувано на 01.09.24 в 09:11

Код червено за валежи за три общини в област Бургас

Предупредителен код за значителни валежи е в сила за седем общини от област Бургас за днес, сочи справка на интернет страницата на Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ).  С предупредителен жълт код са общини Бургас, Средец и Камено. Там се очакват количество валежи около 20-35 мм за 24 часа или интензивен валеж  до 30 мм за..

публикувано на 01.09.24 в 09:06

В МВР се търсят 400 гранични полицаи

Министерството на вътрешните работи обявява конкурси за назначаване на 400 гранични полицаи. Условията за участие са публикувани на интернет страницата на "Гранична полиция". Подаването на документи ще става в Регионалните дирекции "Гранична полиция" - Аерогари,..

публикувано на 01.09.24 в 09:03

До седмица ще приключи ремонтът на три улици в района на м. „Ален мак“

До седмица ще приключи ремонтът на улиците „Янко Славчев“, „Проф. Петър Минков“ и „Петър Попов“ в района на местност „Ален мак“, стана ясно по време на редовната среща в Общината, на която участваха кметът Благомир Коцев, експерти от администрацията, представители на ВиК дружеството и на фирмата - изпълнител. Ремонтът на трите улици се..

публикувано на 31.08.24 в 14:41

Унгария подкрепя пълното присъединяване към Шенген на Румъния и България

Унгария подкрепя като въпрос от първостепенен национален и европейски интерес пълното присъединяване към Шенген на Румъния и България, така че свободното преминаване да се осъществява и на сухопътните гранични пунктове. Това заяви Пал Жигмонд Барна, държавен секретар на унгарското Министерство на европейските въпроси. По време на кръгла маса,..

публикувано на 31.08.24 в 14:17

Евростат: Българите и румънците водят европейската класация- "неспособност да си позволят едноседмична годишна почивка извън дома"

Румъния и България са на първо и второ място по фактора "неспособност на хората да си позволят едноседмична годишна почивка извън дома" на Евростат. Данните на Евростат показват значителни неравенства и дисбаланси по този показател сред страните от Европейския съюз. 60 процента от румънците не почиват, защото не могат да си го позволят, в..

публикувано на 31.08.24 в 11:21