Празникът на ВМС започва в люлката на българското военно морячество – Русе

 

135-та годишнина на ВМС  честваме с поредица от  прояви в дните преди 10-ти  август. Програмата днес е изцяло в Русе, където преди повече от век на 12 август 1879 година е създаден военният фолт на България, Дунавският.

  По повод деня пред Паметника на моряка в града ще се проведе военен ритуал. Предвиден е и концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили пред сградата на Доходното здание. Кметът на Русе ще награди военнослужещи от ВМС, след което заедно с командира на Военноморските ни сили ще дадат съвместна пресконференция.

  Основите на военния флот на България са поставени в Русе, където за първи път през 1879г. българският флаг се развява над кораб от Дунавската флотилия. От  Русе, заедно с развитието на флотилията, водят началото си всички основни морски дейности  у  нас .

  Израз на патриотизма на русенци и уважението им към флота бе и възстановяването на Паметника на моряка през 1999г. Оттогава се зароди и традицията отбелязването на празника на флота да започва в люлката на българското военно морячество – Русе.

  Ето и някои значими дати от създаването на флота:

·  12 Август 1879 - Създадена е Дунавската флотилия в град Русе.

·  09 Януари 1881 - Създадена е Машинна школа към Дунавската флотилия, предшественик на днешното военноморско училище

·  02 Декември 1883 - Създадена е хидрографска служба към флота в Русе

·  28 Февруари 1884 - Създаден е Военноморския духов оркестър

·  12 Ноември 1897 - Военният флот на България е разделен на Дунавска флотилия с щаб в Русе и Морска част с щаб във Варна


ВИЖТЕ ОЩЕ
Деница Сачева

ЕС дава 82,5 млн. лева в предучилищното образование у нас

МОН обяви два нови проекта – „Образование за утрешния ден“ и „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“. Първият проект ще се изпълнява за 3 години. Заложените средства са за близо 105 млн. лева, съобщи на пресконференция зам.-министърът на образованието Деница Сачева . С парите ще бъде внедрена облачна среда с образователни..

публикувано на 15.11.19 в 15:53

Поетът Недялко Йорданов е обвиняем, заради блъснат пешеходец

Досъдебно производство е започнала прокуратурата в Бургас срещу поета Недялко Йорданов. Той е привлечен като обвиняем заради причиняване по непредпазливост на средна телесна повреда. Поетът е с най-леката мярка "подписка", съобщиха от Апелативната прокуратура в Бургас.          Инцидентът е станал на 26-ти март тази година на бургаско..

публикувано на 15.11.19 в 15:49

Обучение за дигиталната безопасност на децата ще има във Варна

Безплатно  обучение по дигитална безопасност за родители  под наслов „Деца, смартфони и смартродители” ще се провед във Варна в неделя. Заедно с  експерти от Центъра за безопасен интернет  и  представители на първият телеком в България, който въведе филтър за блокиране на материали в интернет, които съдържат сексуална злоупотреба с деца, те  ще..

публикувано на 15.11.19 в 15:48
Красимир Конов (вляво) и апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

Новият окръжен прокурор на Варна встъпи в длъжност

Новият административен ръководител на Окръжната прокуратура във Варна Красимир Конов встъпи в длъжност. Днес той подписа акта за встъпване в длъжност, който му връчи апелативният прокурор Владимир Чавдаров с пожелание за успешна работа през целия мандат. Изпълняващият до момента функциите на окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров..

публикувано на 15.11.19 в 15:26

На Никулден изтича срокът за оферти за новите кораби на ВМС

Третият хеликоптер за Военноморските сили тип "Дофин" ще бъде приет до края на месеца. Това съобщи във Военноморската база във Варна контраадмирал Кирил Михайлов - командир на ВМС.  До 6 декември се чакат финалните оферти на трите фирми, заявили интерес към  построяване на два многоцелеви патрулни кораби за флота. От Министерството на отбраната..

публикувано на 15.11.19 в 15:17

Путин:Транзитът на руски газ през Украйна може да спре

Има риск от прекратяване на транзита на руски газ през територията на Украйна. С новите си искове украинската компания „Нафтогаз“ изостря ситуация в преговорите с „Газпром“ за нов договор, предупреди президентът на Русия Владимир Путин след края на срещата на БРИКС в Бразилия, предаде ТАСС. Путин отбеляза, че Русия е готова за сключване на..

публикувано на 15.11.19 в 14:54

Спука ли се лилавият балон?

През последните години доста силно замириса на лавандула в България. Площите с лилавия цвят се увеличаваха непрекъснато и страната ни се утвърди като лидер в производството на лавандулово масло в света, като измести Франция от челното място. Миналата година по време на кампанията по прибиране на етерично-маслената билка цената на килограм от..

публикувано на 15.11.19 в 14:48