Научна конференция ще търси връзката между писменото наследство и информационните технологии

ЕПА/БГНЕС

  В СОК „Камчия“ световноизвестни учени обсъждат създаването на дигитална „библиотека“за славянскиръкописи и старопечатни книги

Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ ще е домакин на Международна научна конференция „Писменото наследство и информационните технологии - El’Manuscript – 2014“. Форумът, който ще се проведе от 15 до 20 септември в Учебно-възпитателния център на комплекса, е организиран от Кирило-Методиевския научен център към Българската академия на науките в партньорство с Фондация „Устойчиво развитие за България“, Ижевския държавен технически университет, руското научно сдружение „Писмено наследство“ и „Диджитал Медиевалист“ – научно сдружение от Франция.

75 учени от България, Русия, Авствия, Германия, Франция, Италия, Испания, Естония, Литва, Полша и САЩ ще обсъждат създаването на съвременни средства за съхранение, описване, обработване, анализ и публикуване на ръкописни и старопечатни паметници, както и на исторически извори. Те ще коментират въпросите, свързани с подготовката и използването на електронните ресурси в хуманитаристиката, в културата и образованието.

Провеждането на конференцията в България ще даде възможност да се обсъди съхраняването и дигиталния достъп до славянското книжовно културно наследство, което е запазено както у нас, така и в чужди книгохранилища. Учените ще коментират възможностите за превръщането му в инструмент за подкрепа на европейската културна идентичност.

Паралелно с работата на конференциятаще се състои и школа за млади учени и докторанти. Тя ще включва лекции, практически занятия и консултативни сесии за работа с информационни системи и инструменти.

Сред именитите лектори, които ще участват в конференцията, са:

Проф. дфн Виктор Баранов - преподавател в Ижевския държавен технически университет в Русия. Той е инициатор на научното сдружение "Писмено наследство", което обединява специалисти, занимаващи се с изследване, описание, опазване, популяризиране и публикуване на ръкописни и старопечатни книги от средновековния и преднационалния период. Целите на сдружението са свързани със създаване на електронни библиотеки и базиданни на ръкописни и старопечатни книги, както и с разработване на методики за използването на информационните ресурси в областта на хуманистаристиката. Проф. Баранов е създател на сайта "Манускрипт" (http://mns.udsu.ru/).

Доц. д-р Славия Бърлиева е директор на Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на науките. Тя е специалист по латински средновековни ръкописи, преподавател по Латинска палеография и Средновековна хронология на студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Участва в редицапроектисвързани с дигитализацията на кирило-методиевскотописмено наследство.

Проф. д-р Хайнц Миклас е изтъкнат австрийски учен в областта на ранната славянска писменост и един от най-добрите познавачи на глаголическата писменост. Работи с ръкописите, съхранявани в манастира "Св.Екатерина" на Синай, както и по множество проекти, свързани с дигитализацията и електронната обработка на славянското писмено наследство. Преподавател във Виенския университет, чуждестранен член на БАН, почетен доктор на Софийския университет. Проф. Миклас говори добре българскиезик.

Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" и Фондация "Устойчиво развитие за България" са партньори на Кирило-Методиевския научен център към БАН. В резултат на успешното сътрудничество са проведени множество конференции в областта на славистиката и Кирило-Методиевското дело.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненци коментират дупките: "В това езеро кълве ли...?" От общината: Предстои ремонт

Вълна от коментари в социалните мрежи предизвика публикацията на Радио Варна Дупки с площ един квадратен метър по Крайезерната улица във Варна . Десетки варненци коментират започналите ремонти на улиците, които заради валежите бяха прекъснати временно. Някои от коментарите определено са доста оригинални и забавни. Потребител на „Фейсбук”..

обновено на 23.03.18 в 12:15

На 12 април във Варна обсъждат дали плажа „Болата“ ще остане или не в защитена зона „Калиакра“

Във Връзка с предложение на Община Каварна от 16 октомври 2017 година в Екоминистерството е стартирана процедура за намаляване на площта на резерват „Комплекс Калиакра“, попадащ в землищата на селата Българево и Свети Никола. В заповедта на министерството е записано, че на морския плаж „Болата“, пътя до него, територията между пътя и..

публикувано на 23.03.18 в 11:03

ЕС изпрати двойно послание към Турция преди срещата във Варна

Лидерите на страните от ЕС изпратиха строго послание в четвъртък към Турция, като осъдиха нейните „продължаващи незаконни действия" в Средиземно море. Това става няколко дни преди срещата с президента Реджеп Ердоган, която би трябвало да успокои проблемните взаимоотношения, предаде БГНЕС. Наскоро се случиха инциденти в морето на фона на стари..

публикувано на 23.03.18 в 10:50

Защо пчеларството е поезията в земеделието

Сред хората, които най-силно стискат палци мартенският студ в края на зимата да си отиде възможно най-бързо, са пчеларите. Защото студената вълна принуждава пчелите да топлят потомството си, за да го опазят, и не могат да отидат до медовите запаси. Надеждите са тези повратни студове да не продължат повече от два-три дни. Така смята и Недялка..

публикувано на 23.03.18 в 10:43

Заболеваемостта от туберкулоза в Добричка област намалява

Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция. През миналата година в областта са регистрирани 18 заболели от активна туберкулоза, отчетена е заболеваемост от 10,09 на 100 000 души. Година по-рано регистрираните случаи са били 28, а нивото на заболеваемост - 15,5 на 100 000. Девет от заболелите са в областния град, четирима – в Балчик, в..

публикувано на 23.03.18 в 10:36

Автори на книги кандидатсттват за финансова помощ от Община Добрич

До 31 август авторите на книги за Добрич и Добруджа имат възможност да кандидатстват за финансово подпомагане със средства от бюджета на общината. Срокът е   определен с решение на постоянната комисия „Култура, вероизповедания и етнически въпроси” към Общинския съвет, съобщиха от местната управа. Според правилата за финансово подпомагане на..

публикувано на 23.03.18 в 09:53

Седмична прогноза за времето в Североизточна България

През първия ден валежите постепенно ще отслабнат и в Източна Добруджа, по Черноморието и в Югоизточна България ще преминат в дъжд. На места ще се образуват поледици! Вятърът постепенно ще отслабне и ще се обърне от север-северозапад. Максимални температури   предимно между 0 и 5, по Черноморието до 7-8 градуса. През следващото денонощие е..

публикувано на 23.03.18 в 09:29