Научна конференция ще търси връзката между писменото наследство и информационните технологии

ЕПА/БГНЕС

  В СОК „Камчия“ световноизвестни учени обсъждат създаването на дигитална „библиотека“за славянскиръкописи и старопечатни книги

Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ ще е домакин на Международна научна конференция „Писменото наследство и информационните технологии - El’Manuscript – 2014“. Форумът, който ще се проведе от 15 до 20 септември в Учебно-възпитателния център на комплекса, е организиран от Кирило-Методиевския научен център към Българската академия на науките в партньорство с Фондация „Устойчиво развитие за България“, Ижевския държавен технически университет, руското научно сдружение „Писмено наследство“ и „Диджитал Медиевалист“ – научно сдружение от Франция.

75 учени от България, Русия, Авствия, Германия, Франция, Италия, Испания, Естония, Литва, Полша и САЩ ще обсъждат създаването на съвременни средства за съхранение, описване, обработване, анализ и публикуване на ръкописни и старопечатни паметници, както и на исторически извори. Те ще коментират въпросите, свързани с подготовката и използването на електронните ресурси в хуманитаристиката, в културата и образованието.

Провеждането на конференцията в България ще даде възможност да се обсъди съхраняването и дигиталния достъп до славянското книжовно културно наследство, което е запазено както у нас, така и в чужди книгохранилища. Учените ще коментират възможностите за превръщането му в инструмент за подкрепа на европейската културна идентичност.

Паралелно с работата на конференциятаще се състои и школа за млади учени и докторанти. Тя ще включва лекции, практически занятия и консултативни сесии за работа с информационни системи и инструменти.

Сред именитите лектори, които ще участват в конференцията, са:

Проф. дфн Виктор Баранов - преподавател в Ижевския държавен технически университет в Русия. Той е инициатор на научното сдружение "Писмено наследство", което обединява специалисти, занимаващи се с изследване, описание, опазване, популяризиране и публикуване на ръкописни и старопечатни книги от средновековния и преднационалния период. Целите на сдружението са свързани със създаване на електронни библиотеки и базиданни на ръкописни и старопечатни книги, както и с разработване на методики за използването на информационните ресурси в областта на хуманистаристиката. Проф. Баранов е създател на сайта "Манускрипт" (http://mns.udsu.ru/).

Доц. д-р Славия Бърлиева е директор на Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на науките. Тя е специалист по латински средновековни ръкописи, преподавател по Латинска палеография и Средновековна хронология на студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Участва в редицапроектисвързани с дигитализацията на кирило-методиевскотописмено наследство.

Проф. д-р Хайнц Миклас е изтъкнат австрийски учен в областта на ранната славянска писменост и един от най-добрите познавачи на глаголическата писменост. Работи с ръкописите, съхранявани в манастира "Св.Екатерина" на Синай, както и по множество проекти, свързани с дигитализацията и електронната обработка на славянското писмено наследство. Преподавател във Виенския университет, чуждестранен член на БАН, почетен доктор на Софийския университет. Проф. Миклас говори добре българскиезик.

Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" и Фондация "Устойчиво развитие за България" са партньори на Кирило-Методиевския научен център към БАН. В резултат на успешното сътрудничество са проведени множество конференции в областта на славистиката и Кирило-Методиевското дело.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 60 блока се включват в шествието за 24-ти май

Над 60 блока ще се включат в празничното шествие във Варна по случай 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Програмата започва в 9,20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Точно в 10 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ под звуците на националния химн ще бъде издигнат..

обновено на 23.05.17 в 10:44

Генерал Тошево отбелязва 24 май

С празнично шествие и тържество на площада на 24 май в Генерал Тошево ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура. Колоните на шествието, в което ще се включат ученици, деца от детските градини, учители и представители на културните институти, ще потеглят в 9 ч. от мястото пред Историческия музей и ще преминат по ул. „Васил..

публикувано на 23.05.17 в 10:25

Определиха ресорите на зам.-областните управители в Добрич

Областният управител в Добрич Детелина Николова определи ресорите на встъпилите в длъжност заместник-областни управители, съобщиха от Областната администрация. Ивелина Илиева отговаря за секторите здравеопазване, социални дейности, образование и читалищни дейности, етнически и интеграционни въпроси, енергетика и енергийна ефективност. Красимир..

публикувано на 23.05.17 в 10:13

Горски стражари издадоха за седмица 30 акта и констативни протокола за незаконна сеч

Три акта и десет констативни протокола за незаконна сеч на дървесина са съставили през изминалата седмица мобилните екипи към Държавно горско стопанство „Генерал Тошево”, съобщи пресцентърът на Североизточното държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен. При проверка на обекти за добив на..

публикувано на 23.05.17 в 10:07

Историята на културните средища в Добричка община, събрана в снимки за изложба

Фотодокументална изложба, посветена на 133 години читалищна дейност в община Добричка, разказва за историята на културните средища в добруджанския край. Експозицията ще бъде открита днес /23 май/ в 11.30ч. в сградата на общинската администрация. В изложбата са включени снимки, информация и материали за читалищата в община Добричка. Те са общо..

публикувано на 23.05.17 в 09:55

Благотворителен базар на 24 май се организира в помощ на 7-годишата Йони

Благотворителен базар в помощ на 7-годишно момиче с диагноза злокачествен тумор в мозъка ще се проведе на 24-ти май във варненското село Тополи. Това съобщиха организаторите на инициативата в морската столица.  Навръх своя 6-ти рожден ден (19.01.2016г.) родителите на Йоана Христова Христова научават за страшната диагноза на своята дъщеря, а именно..

обновено на 23.05.17 в 09:49

Изложение-базар на занаятите откриват в Добрич

Изложение-базар на занаятите и изкуствата организира на 23 и 24 май община Добрич на площад „Свобода” по случай Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура. В изложението могат да участват занаятчии, художници, приложници и фирми със занаятчийски тип производство само на промишлени стоки. Изделията ще бъдат разположени в..

публикувано на 23.05.17 в 08:24