Научна конференция ще търси връзката между писменото наследство и информационните технологии

ЕПА/БГНЕС

  В СОК „Камчия“ световноизвестни учени обсъждат създаването на дигитална „библиотека“за славянскиръкописи и старопечатни книги

Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ ще е домакин на Международна научна конференция „Писменото наследство и информационните технологии - El’Manuscript – 2014“. Форумът, който ще се проведе от 15 до 20 септември в Учебно-възпитателния център на комплекса, е организиран от Кирило-Методиевския научен център към Българската академия на науките в партньорство с Фондация „Устойчиво развитие за България“, Ижевския държавен технически университет, руското научно сдружение „Писмено наследство“ и „Диджитал Медиевалист“ – научно сдружение от Франция.

75 учени от България, Русия, Авствия, Германия, Франция, Италия, Испания, Естония, Литва, Полша и САЩ ще обсъждат създаването на съвременни средства за съхранение, описване, обработване, анализ и публикуване на ръкописни и старопечатни паметници, както и на исторически извори. Те ще коментират въпросите, свързани с подготовката и използването на електронните ресурси в хуманитаристиката, в културата и образованието.

Провеждането на конференцията в България ще даде възможност да се обсъди съхраняването и дигиталния достъп до славянското книжовно културно наследство, което е запазено както у нас, така и в чужди книгохранилища. Учените ще коментират възможностите за превръщането му в инструмент за подкрепа на европейската културна идентичност.

Паралелно с работата на конференциятаще се състои и школа за млади учени и докторанти. Тя ще включва лекции, практически занятия и консултативни сесии за работа с информационни системи и инструменти.

Сред именитите лектори, които ще участват в конференцията, са:

Проф. дфн Виктор Баранов - преподавател в Ижевския държавен технически университет в Русия. Той е инициатор на научното сдружение "Писмено наследство", което обединява специалисти, занимаващи се с изследване, описание, опазване, популяризиране и публикуване на ръкописни и старопечатни книги от средновековния и преднационалния период. Целите на сдружението са свързани със създаване на електронни библиотеки и базиданни на ръкописни и старопечатни книги, както и с разработване на методики за използването на информационните ресурси в областта на хуманистаристиката. Проф. Баранов е създател на сайта "Манускрипт" (http://mns.udsu.ru/).

Доц. д-р Славия Бърлиева е директор на Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на науките. Тя е специалист по латински средновековни ръкописи, преподавател по Латинска палеография и Средновековна хронология на студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Участва в редицапроектисвързани с дигитализацията на кирило-методиевскотописмено наследство.

Проф. д-р Хайнц Миклас е изтъкнат австрийски учен в областта на ранната славянска писменост и един от най-добрите познавачи на глаголическата писменост. Работи с ръкописите, съхранявани в манастира "Св.Екатерина" на Синай, както и по множество проекти, свързани с дигитализацията и електронната обработка на славянското писмено наследство. Преподавател във Виенския университет, чуждестранен член на БАН, почетен доктор на Софийския университет. Проф. Миклас говори добре българскиезик.

Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" и Фондация "Устойчиво развитие за България" са партньори на Кирило-Методиевския научен център към БАН. В резултат на успешното сътрудничество са проведени множество конференции в областта на славистиката и Кирило-Методиевското дело.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Контраадмирал Мирослав Мордел: Полша бракува 4 подводници, купува нови три

Полша е отличник в Европейския съюз и основен фактор за европейската сигурност. Това заяви във Варна   контраадмирал Митко Петев - командир на Военноморските  сили след официалното посрещане колегата си контраадмирал Мирослав Мордел - инспектор на ВМС на Полша. По време на визитата ще се обсъждат защитата на общите европейски граници и..

публикувано на 28.06.17 в 12:39

Добрички деца рисуват по приказки на Леонардо да Винчи

Деца създават рисунки по приказки на Леонардо да Винчи в Работилничката за въображение в Художествената галерия в Добрич. Инициативата е по проект на галерията „Слово и образ”, в който се съчетават четенето и литературата с изобразителното изкуство, поясни директорът на галерията Евелина Ханджиева. В заниманията с децата е поставен акцент върху..

публикувано на 28.06.17 в 11:56

След второ класиране в 20 варненски училища има 241 свободни места за първокласници

Приключиха двете класирания за първокласници за учебната 2017-2018 година. 3088 деца са подали заявление за прием в електронната система, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, навършилите или навършващи 7-годишна възраст през календарната 2017 г.,..

публикувано на 28.06.17 в 11:52

Липса на кандидати закрива осем паралелки в добрички гимназии

Осем паралелки в няколко професионални гимназии в Добричка област няма да бъдат разкрити наесен заради липса на кандидати, съобщиха от Регионалното управление по образование в Добрич след първото класиране за приема на седмокласниците. Нулев интерес или по един-двама ученици са кандидатствали за тези паралелки, поясни началникът на управлението..

публикувано на 28.06.17 в 10:20

Детски театър "Арти" с благотворителни спектакли на 1 и 2 юли във Варна

Молбата за помощ, публикувана във Facebook   от майката на седемгодишния Божидар Кръстев, страдащ от най-тежката болест, развълнува младите артисти от Детско-юношески театър „АРТИ“ при Тракийско дружество “Кап. Петко воевода“ - Варна. Те се обърнаха към ръководството на дружеството и получиха неговата подкрепа  да проведат благотворителна акция..

публикувано на 28.06.17 в 10:12
архив

Ре-Аниматорите организират обществен дебат "Таляна??? А сега на къде???"

Градът ни е резултат от действията на всеки един от нас и всички ние носим отговорност за неговия облик, от тези, които взимат градоустройствени решения в голям мащаб, през проектантите и строителите на сгради и поддържащите реда и чистотата, до обикновения гражданин, като собственик на своя дом или магазин, който сам избира как да остъкли балкона си..

публикувано на 28.06.17 в 09:59

Варненската МГ с най-висок минимален бал за прием след 7 клас

Регионалното управление на образованието във Варна оповести минималния и максималния бал по паралелки от класирането след 7 клас. Кандидат-гимназистът с най-висок бал във Варна - 498,500 точки, е избрал I ЕГ с профил Немски език. И тази година Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” е училището във Варна с най-висок бал за прием от първото..

публикувано на 28.06.17 в 09:52