Научна конференция ще търси връзката между писменото наследство и информационните технологии

Снимка: ЕПА/БГНЕС

  В СОК „Камчия“ световноизвестни учени обсъждат създаването на дигитална „библиотека“за славянскиръкописи и старопечатни книги

Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ ще е домакин на Международна научна конференция „Писменото наследство и информационните технологии - El’Manuscript – 2014“. Форумът, който ще се проведе от 15 до 20 септември в Учебно-възпитателния център на комплекса, е организиран от Кирило-Методиевския научен център към Българската академия на науките в партньорство с Фондация „Устойчиво развитие за България“, Ижевския държавен технически университет, руското научно сдружение „Писмено наследство“ и „Диджитал Медиевалист“ – научно сдружение от Франция.

75 учени от България, Русия, Авствия, Германия, Франция, Италия, Испания, Естония, Литва, Полша и САЩ ще обсъждат създаването на съвременни средства за съхранение, описване, обработване, анализ и публикуване на ръкописни и старопечатни паметници, както и на исторически извори. Те ще коментират въпросите, свързани с подготовката и използването на електронните ресурси в хуманитаристиката, в културата и образованието.

Провеждането на конференцията в България ще даде възможност да се обсъди съхраняването и дигиталния достъп до славянското книжовно културно наследство, което е запазено както у нас, така и в чужди книгохранилища. Учените ще коментират възможностите за превръщането му в инструмент за подкрепа на европейската културна идентичност.

Паралелно с работата на конференциятаще се състои и школа за млади учени и докторанти. Тя ще включва лекции, практически занятия и консултативни сесии за работа с информационни системи и инструменти.

Сред именитите лектори, които ще участват в конференцията, са:

Проф. дфн Виктор Баранов - преподавател в Ижевския държавен технически университет в Русия. Той е инициатор на научното сдружение "Писмено наследство", което обединява специалисти, занимаващи се с изследване, описание, опазване, популяризиране и публикуване на ръкописни и старопечатни книги от средновековния и преднационалния период. Целите на сдружението са свързани със създаване на електронни библиотеки и базиданни на ръкописни и старопечатни книги, както и с разработване на методики за използването на информационните ресурси в областта на хуманистаристиката. Проф. Баранов е създател на сайта "Манускрипт" (http://mns.udsu.ru/).

Доц. д-р Славия Бърлиева е директор на Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на науките. Тя е специалист по латински средновековни ръкописи, преподавател по Латинска палеография и Средновековна хронология на студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Участва в редицапроектисвързани с дигитализацията на кирило-методиевскотописмено наследство.

Проф. д-р Хайнц Миклас е изтъкнат австрийски учен в областта на ранната славянска писменост и един от най-добрите познавачи на глаголическата писменост. Работи с ръкописите, съхранявани в манастира "Св.Екатерина" на Синай, както и по множество проекти, свързани с дигитализацията и електронната обработка на славянското писмено наследство. Преподавател във Виенския университет, чуждестранен член на БАН, почетен доктор на Софийския университет. Проф. Миклас говори добре българскиезик.

Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" и Фондация "Устойчиво развитие за България" са партньори на Кирило-Методиевския научен център към БАН. В резултат на успешното сътрудничество са проведени множество конференции в областта на славистиката и Кирило-Методиевското дело.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Актуализират списъка за продажби на общинските жилища в Добрич

С 36 апартамента ще бъде актуализиран списъкът на общинските жилища за продажба в Добрич. В общината са постъпили искания за закупуване на жилищата от граждани, настанени в тях като наематели. Това се посочва в предложение на кмета Йордан Йорданов, което ще обсъдят на заседанието си на 29 май общинските съветници. Апартаментите са в жилищни..

публикувано на 28.05.18 в 10:20

Освобождават от отчисления на печалбата ДКЦ1 в Добрич?

„ДКЦ-1“ ЕООД в Добрич да бъде освободено от отчисляване на дивидент от печалбата за 2017 г., предлагат зам.-кметът на общината Росица Йорданова. Предложението е по искане на ръководството на ДКЦ-1 и е включено в дневния ред на заседанието на Общинския съвет на 29 май. Здравното заведение приключва 2017 г. с печалба от 21 000 лева. Управителят..

публикувано на 28.05.18 в 10:11
Част от Мястото в сегашния му вид

Варна ще има място наречено "Доброволчество с въздействие"

Варна ще има място наречено "Доброволчество с въздействие". Зад идеята стоят младежи от Сдружение "Пауър джъмп", които заедно с незрящи варненци са решили да обновят междублоково пространство до предприятие "Успех", на което преди години е имало дори брайлови настолни игри за незрящи. Мястото ще бъде за всички, които живеят в района, и ще си..

обновено на 28.05.18 в 08:06

Разглеждат „Визия за Европейско културно наследство 2025“ във Варна

На 28-ми и 29-ти май (понеделник и вторник) във Варна, в галерия „Графит” ще се проведе международна конференция „Визия за Европейско културно наследство 2025", която се реализира в рамките на културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз с подкрепата  на Национален фонд „Култура”. Събитието се провежда под..

обновено на 28.05.18 в 07:06

Адреси без ток

В периода 28.05.2018 г. - 29.05.2018 г. от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - част от Евксинонград, част от Св. Св. Константин и Елена, част от Траката, част от бул. Княз Борис I, част от ул.1-ва. На..

публикувано на 28.05.18 в 06:14

Слънчево, но ветровито

Днес ще бъде предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, без валежи. Ще духа слаб до умерен северен вятър, по крайбрежието до засилен, който следобед ще се ориентира от североизток. Максимални температури във вътрешността между 25 и 30 градуса, по крайбрежието от 21 до 26. Вълнение на морето около 3 бала. Температура..

публикувано на 28.05.18 в 06:12

Приселци отбелязва храмов празник

Нов олтар ще бъде осветен на храмовия празник на църквата „Свети Дух” във варненското село Приселци. Над 30 000 лева за това бяха отпуснати от бюджета на община Аврен, по 5 000 лева са осигурени от варненската митрополия и местни дарители. Ремонтът на храм „Св. Дух” започна през 2013 година с подкрепата на Община Аврен и дарители...

публикувано на 28.05.18 в 06:05