Научна конференция ще търси връзката между писменото наследство и информационните технологии

ЕПА/БГНЕС

  В СОК „Камчия“ световноизвестни учени обсъждат създаването на дигитална „библиотека“за славянскиръкописи и старопечатни книги

Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ ще е домакин на Международна научна конференция „Писменото наследство и информационните технологии - El’Manuscript – 2014“. Форумът, който ще се проведе от 15 до 20 септември в Учебно-възпитателния център на комплекса, е организиран от Кирило-Методиевския научен център към Българската академия на науките в партньорство с Фондация „Устойчиво развитие за България“, Ижевския държавен технически университет, руското научно сдружение „Писмено наследство“ и „Диджитал Медиевалист“ – научно сдружение от Франция.

75 учени от България, Русия, Авствия, Германия, Франция, Италия, Испания, Естония, Литва, Полша и САЩ ще обсъждат създаването на съвременни средства за съхранение, описване, обработване, анализ и публикуване на ръкописни и старопечатни паметници, както и на исторически извори. Те ще коментират въпросите, свързани с подготовката и използването на електронните ресурси в хуманитаристиката, в културата и образованието.

Провеждането на конференцията в България ще даде възможност да се обсъди съхраняването и дигиталния достъп до славянското книжовно културно наследство, което е запазено както у нас, така и в чужди книгохранилища. Учените ще коментират възможностите за превръщането му в инструмент за подкрепа на европейската културна идентичност.

Паралелно с работата на конференциятаще се състои и школа за млади учени и докторанти. Тя ще включва лекции, практически занятия и консултативни сесии за работа с информационни системи и инструменти.

Сред именитите лектори, които ще участват в конференцията, са:

Проф. дфн Виктор Баранов - преподавател в Ижевския държавен технически университет в Русия. Той е инициатор на научното сдружение "Писмено наследство", което обединява специалисти, занимаващи се с изследване, описание, опазване, популяризиране и публикуване на ръкописни и старопечатни книги от средновековния и преднационалния период. Целите на сдружението са свързани със създаване на електронни библиотеки и базиданни на ръкописни и старопечатни книги, както и с разработване на методики за използването на информационните ресурси в областта на хуманистаристиката. Проф. Баранов е създател на сайта "Манускрипт" (http://mns.udsu.ru/).

Доц. д-р Славия Бърлиева е директор на Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на науките. Тя е специалист по латински средновековни ръкописи, преподавател по Латинска палеография и Средновековна хронология на студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Участва в редицапроектисвързани с дигитализацията на кирило-методиевскотописмено наследство.

Проф. д-р Хайнц Миклас е изтъкнат австрийски учен в областта на ранната славянска писменост и един от най-добрите познавачи на глаголическата писменост. Работи с ръкописите, съхранявани в манастира "Св.Екатерина" на Синай, както и по множество проекти, свързани с дигитализацията и електронната обработка на славянското писмено наследство. Преподавател във Виенския университет, чуждестранен член на БАН, почетен доктор на Софийския университет. Проф. Миклас говори добре българскиезик.

Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" и Фондация "Устойчиво развитие за България" са партньори на Кирило-Методиевския научен център към БАН. В резултат на успешното сътрудничество са проведени множество конференции в областта на славистиката и Кирило-Методиевското дело.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почти 24-часово безводие очаква жителите на Бургаска област

Водоснабдяване и канализация“ ЕАД уведомява жителите на Бургас и населените места водоснабдени от система „Камчия“ – Айтос, Карнобат, Несебър, Поморие, Камено, Сунгурларе, Руен, че във връзка с пролетно-лятната профилактика на съоръженията ще бъде спряно водоподаването след 12:00 часа на 26 април. Водата ще бъде пуската около 10 часа на следващия..

публикувано на 25.04.17 в 07:02

14 - годишният Даниел Костов продължава да се нуждае спешно от кръв и плазма

Даниел Костов е с 65% изгаряния, след като бе ударен от електричество с високо напрежение в района на жп гара - Варна. Настанен е във Военноморската болница в критично състояние. Вчера Даниел претърпя няколко операции, съобщи за Радио Варна лелята на момчето – Мария Георгиева. Тя категорично отрече информацията, че детото е пострадало, докато си е..

публикувано на 25.04.17 в 06:12

Слънчево и ветровито във вторник

Днес ще преобладава слънчево време. Вятърът от юг-югоизток ще се усили по Черноморието до засилен. Максимални температури между 17 и 22 градуса по крайбрежието от 13 до 16. Вълнение на морето около 2 бала. Температура на морската вода 8-11 градуса. За Варна максимална температура около 15 градуса.

публикувано на 25.04.17 в 05:58
Делян Станков

Дни на роботиката в Техническия университет във Варна

Дни на роботиката се провеждат днес и утре в Техническия университет във  Варна. Студенти от Варна, София и Русе представят   свои разработки днес, а утре в залите на университета ще се проведе състезание с роботи в категориите: Робо сумо, 2D и 3 D лабиринти, Следене на линия и Свободен стил. Пролетните дни на роботиката са традиционни и в..

публикувано на 24.04.17 в 16:14

Ниски полети над варненския плаж до петък

В усилени тренировки преминава седмицата за военните от вертолетната ескадрила „Чайка”. До петък включително от 10:00 до 15:00 часа пилотите ще прелитат ниско по крайбрежието на варненския плаж. Полетите са тренировъчни и са свързани с предстоящите празненства по повод 100-годишнината от създаването на военноморската авиация, която ще бъде..

публикувано на 24.04.17 в 15:58

Варненска акушерка е първата жена - воден спасител в света

До началото на летните жеги, в които пак ще търсим прохлада сред морските вълни, има още много време, но подготовката за сигурността на плажуващите вече върви с пълна пара. 56 младежи получиха дипломите си за спасители на море и басейн, след като успешно преминаха обучението и покриха нормативите в проведените вече 4 курса по водно спасяване на БЧК –..

публикувано на 24.04.17 в 15:00

Дентисти преглеждаха безплатно възпалени венци във Варна

Голям интерес предизвикаха безплатните профилактични прегледи за възпаления на венците в морската столица. Десетки варненци в активна и в пенсионна възраст бяха прегледани от студенти и техните преподаватели във Факултета по дентална медицина на варненския Медицински университет. ”Проблемите с венците са масови, срещат се при двама на всеки трима..

публикувано на 24.04.17 в 14:25