Научна конференция ще търси връзката между писменото наследство и информационните технологии

ЕПА/БГНЕС

  В СОК „Камчия“ световноизвестни учени обсъждат създаването на дигитална „библиотека“за славянскиръкописи и старопечатни книги

Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ ще е домакин на Международна научна конференция „Писменото наследство и информационните технологии - El’Manuscript – 2014“. Форумът, който ще се проведе от 15 до 20 септември в Учебно-възпитателния център на комплекса, е организиран от Кирило-Методиевския научен център към Българската академия на науките в партньорство с Фондация „Устойчиво развитие за България“, Ижевския държавен технически университет, руското научно сдружение „Писмено наследство“ и „Диджитал Медиевалист“ – научно сдружение от Франция.

75 учени от България, Русия, Авствия, Германия, Франция, Италия, Испания, Естония, Литва, Полша и САЩ ще обсъждат създаването на съвременни средства за съхранение, описване, обработване, анализ и публикуване на ръкописни и старопечатни паметници, както и на исторически извори. Те ще коментират въпросите, свързани с подготовката и използването на електронните ресурси в хуманитаристиката, в културата и образованието.

Провеждането на конференцията в България ще даде възможност да се обсъди съхраняването и дигиталния достъп до славянското книжовно културно наследство, което е запазено както у нас, така и в чужди книгохранилища. Учените ще коментират възможностите за превръщането му в инструмент за подкрепа на европейската културна идентичност.

Паралелно с работата на конференциятаще се състои и школа за млади учени и докторанти. Тя ще включва лекции, практически занятия и консултативни сесии за работа с информационни системи и инструменти.

Сред именитите лектори, които ще участват в конференцията, са:

Проф. дфн Виктор Баранов - преподавател в Ижевския държавен технически университет в Русия. Той е инициатор на научното сдружение "Писмено наследство", което обединява специалисти, занимаващи се с изследване, описание, опазване, популяризиране и публикуване на ръкописни и старопечатни книги от средновековния и преднационалния период. Целите на сдружението са свързани със създаване на електронни библиотеки и базиданни на ръкописни и старопечатни книги, както и с разработване на методики за използването на информационните ресурси в областта на хуманистаристиката. Проф. Баранов е създател на сайта "Манускрипт" (http://mns.udsu.ru/).

Доц. д-р Славия Бърлиева е директор на Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на науките. Тя е специалист по латински средновековни ръкописи, преподавател по Латинска палеография и Средновековна хронология на студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Участва в редицапроектисвързани с дигитализацията на кирило-методиевскотописмено наследство.

Проф. д-р Хайнц Миклас е изтъкнат австрийски учен в областта на ранната славянска писменост и един от най-добрите познавачи на глаголическата писменост. Работи с ръкописите, съхранявани в манастира "Св.Екатерина" на Синай, както и по множество проекти, свързани с дигитализацията и електронната обработка на славянското писмено наследство. Преподавател във Виенския университет, чуждестранен член на БАН, почетен доктор на Софийския университет. Проф. Миклас говори добре българскиезик.

Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" и Фондация "Устойчиво развитие за България" са партньори на Кирило-Методиевския научен център към БАН. В резултат на успешното сътрудничество са проведени множество конференции в областта на славистиката и Кирило-Методиевското дело.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Напусна ни директорът на Варненския исторически музей проф. Валентин Плетньов

След близо месец в кома издъхна директорът на Варненския исторически музей проф. Валентин Плетньов. Той е починал днес в 16:00 часа, информира началникът на отделението по реанимация и интензивно лечение при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – гр. Велико Търново, д-р Сибила Маринова. Историкът постъпи в търновската болница на 23 септември след..

публикувано на 23.10.17 в 21:27

Протест, напрежение и счупени стъкла в "Солвей соди"

Жители на село Чернево протестираха пред сградата на завода "Солвей соди" в Девня срещу намерението за изграждане на депо за неопасни отпадъци край селото. Припомняме, че вотът на хората, изразен на проведения местен референдум на 20-ти август, беше категорично против депото, но решението се обжалва в съда. Протестът пред сградата на..

публикувано на 23.10.17 в 17:01

Остава неясно бъщето на терена на БКС - Балчик

Бъдещето на парцела с административна сграда на улица „Приморска” в Балчик, където се помещава предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство” (БКС), остава неясно. Общинската фирма ще се измести в бившата професионална гимназия, както гласи старо решение на местния парламент, каза балчишкият кмет Николай Ангелов, в отговор..

публикувано на 23.10.17 в 16:30

Приключиха пледоариите по делото срещу Анита Мейзер

Във Варненския съд приключиха пледоариите на адвокатите на Анита Мейзер. Прокурорът поиска 4 г. затвор за убийство и 6 г. за подкуп, но според адвоката на подсъдимата Олег Атанасов, тези искания са твърде завишени. Присъдата ще бъде прочетена в 18 ч. Припомняме, че със свое решение от 27 април 2017 година, състав на Варненския апелативен съд..

публикувано на 23.10.17 в 16:25

Санитарната сеч на дървета във Варна продължава

Санитарна резитба на дървета по ул. "Чаталджа" е извършена по-рано днес, видя репортер на Радио Варна. Основно се подкастрят високите клони на дърветата, за да се подготвят за предстоящия по-ветровит и студен период. Обикновено санитарна сеч се извършва през пролетта и есента. Тя се извършва с цел предотвратяване на евентуални инциденти с изсъхнали..

публикувано на 23.10.17 в 16:17

Нова улична композиция

Хлътнала шахта по улица "Петър Райчев" принуди варненци да вдигнат цяла композиция. В образувалата се дупка край шахтата са разбити не една и две предници на коли. Живеещите наоколо си знаят къде да заобикалят. Омръзнало им е вече да слушат благословиите на изненадани шофьори. Всеки ден скулптурата се променя - понякога е от кашони, друг път си е..

публикувано на 23.10.17 в 15:49

Етнокомплекс "Старият Добрич" може да остане без ножарска работилница

Договорът за концесия на ножарската работилница в Етнографския комплекс „Старият Добрич“ да бъде прекратен заради неизпълнение на договорните задължения от страна на концесионера, предлага кметът на община Добрич Йордан Йорданов. Предложението е включено в дневния ред на заседанието на Общинския съвет на 31 октомври. В него се посочва, че..

публикувано на 23.10.17 в 15:45