Научна конференция ще търси връзката между писменото наследство и информационните технологии

ЕПА/БГНЕС

  В СОК „Камчия“ световноизвестни учени обсъждат създаването на дигитална „библиотека“за славянскиръкописи и старопечатни книги

Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ ще е домакин на Международна научна конференция „Писменото наследство и информационните технологии - El’Manuscript – 2014“. Форумът, който ще се проведе от 15 до 20 септември в Учебно-възпитателния център на комплекса, е организиран от Кирило-Методиевския научен център към Българската академия на науките в партньорство с Фондация „Устойчиво развитие за България“, Ижевския държавен технически университет, руското научно сдружение „Писмено наследство“ и „Диджитал Медиевалист“ – научно сдружение от Франция.

75 учени от България, Русия, Авствия, Германия, Франция, Италия, Испания, Естония, Литва, Полша и САЩ ще обсъждат създаването на съвременни средства за съхранение, описване, обработване, анализ и публикуване на ръкописни и старопечатни паметници, както и на исторически извори. Те ще коментират въпросите, свързани с подготовката и използването на електронните ресурси в хуманитаристиката, в културата и образованието.

Провеждането на конференцията в България ще даде възможност да се обсъди съхраняването и дигиталния достъп до славянското книжовно културно наследство, което е запазено както у нас, така и в чужди книгохранилища. Учените ще коментират възможностите за превръщането му в инструмент за подкрепа на европейската културна идентичност.

Паралелно с работата на конференциятаще се състои и школа за млади учени и докторанти. Тя ще включва лекции, практически занятия и консултативни сесии за работа с информационни системи и инструменти.

Сред именитите лектори, които ще участват в конференцията, са:

Проф. дфн Виктор Баранов - преподавател в Ижевския държавен технически университет в Русия. Той е инициатор на научното сдружение "Писмено наследство", което обединява специалисти, занимаващи се с изследване, описание, опазване, популяризиране и публикуване на ръкописни и старопечатни книги от средновековния и преднационалния период. Целите на сдружението са свързани със създаване на електронни библиотеки и базиданни на ръкописни и старопечатни книги, както и с разработване на методики за използването на информационните ресурси в областта на хуманистаристиката. Проф. Баранов е създател на сайта "Манускрипт" (http://mns.udsu.ru/).

Доц. д-р Славия Бърлиева е директор на Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на науките. Тя е специалист по латински средновековни ръкописи, преподавател по Латинска палеография и Средновековна хронология на студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Участва в редицапроектисвързани с дигитализацията на кирило-методиевскотописмено наследство.

Проф. д-р Хайнц Миклас е изтъкнат австрийски учен в областта на ранната славянска писменост и един от най-добрите познавачи на глаголическата писменост. Работи с ръкописите, съхранявани в манастира "Св.Екатерина" на Синай, както и по множество проекти, свързани с дигитализацията и електронната обработка на славянското писмено наследство. Преподавател във Виенския университет, чуждестранен член на БАН, почетен доктор на Софийския университет. Проф. Миклас говори добре българскиезик.

Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" и Фондация "Устойчиво развитие за България" са партньори на Кирило-Методиевския научен център към БАН. В резултат на успешното сътрудничество са проведени множество конференции в областта на славистиката и Кирило-Методиевското дело.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Приморско

НАП: Елитни заведения в Приморско работят с просрочени задължения и без касови бележки

Пет от най-популярните заведения в центъра на Приморско са запечатани от НАП Бургас за 48 часа с цел обезпечаване на доказателства по предстоящи ревизионни действия, съобщиха от приходното ведомство. Проверката е извършена съвместно с представители на полицията и митническите власти. Иззети са компютрите на търговските обекти. От НАП обясняват, че..

публикувано на 21.08.17 в 14:46

Тежка година за пчеларството заради никотиноидните пестициди

Тежка година за пчеларството прогнозира Атанас Каракашев - председател на областната организация на пчеларите във Варна. Причината е разрешената употреба на никотиноидни пестициди   от Българската агенция за безопасност на храните. Каракашев обясни, че се е променил ареала на медоносната пчела, тъй като диворастящите растения почти изчезнаха...

публикувано на 21.08.17 в 14:33

С народни песни и хора започна фестивал на меда

По ларгото от "Севастопол" до Морската градина са разположени щандовете на производители на мед и пчелни продукти. Изложението продължава до 26 август. Някои от участниците са добре познати на варненци и се представят за поредна година. Още в първите часове пазарът на мед привлече вниманието на местни и туристи. Фестивалът  бе открит с изпълнение на..

публикувано на 21.08.17 в 14:15

Побратимяването на Кефалония и Добрич обсъдиха кметовете на двете общини

Кметът на гръцката община Кефалония Александрос Парисис и неговият заместник Евангелос Кекатос пристигнаха в Добрич и днес се срещнаха с кмета Йордан Йорданов. Домакинът и неговите гости обсъдиха обсъдиха сферите на договора за побратимяване, който предстои да се подпише в скоро време, съобщиха от общината. Представителите на Кефалония..

публикувано на 21.08.17 в 13:20

Експонират скулптори на хан Тервел в музея на едноименния град

Скулптурни фигури  на Хан Тервел и на негов воин ще бъдат експонирани в Историческия музей в Тервел през следващата година. Изработването на фигурите е възложено на скулптора Борис  Борисов, съобщи зам.-кметът на общината Диана Илиева. Това ще е една от инициативите, посветени на 1300 години от победната битка на българския владетел над Арабския..

публикувано на 21.08.17 в 13:16

Девня отново дестинация на родния автоспорт

Възражда се старата слава на Девня като атрактивна дестинация на родния автоспорт. Заслугата за това е и на местната администрация, и на всички млади ентусиасти, които прегърнаха идеята градът да реабилитира позициите си на спортната карта на България. Това заяви председателят на Общински съвет – Девня Владимир Ненков в предаването на Радио..

публикувано на 21.08.17 в 12:40

Фолклорно шествие ще залее бургаските улици тази вечер от 18 часа

Цветното и атрактивно шествие на гостуващите състави от общо 13 държави ще потегли от площад "Тройката" покрай общината до Летния театър в Бургас. Екзотичното многообразие от култури, традиции и обичаи ще направи града по-шарен за няколко дни като събере на едно място музика, танц и пъстри носии от цял свят. Официалното откриване е тази вечер от..

публикувано на 21.08.17 в 11:03