Първият Университетски медико-дентален център (УМДЦ) в България ще бъде открит на 6 ноември 2014 г. във Варна

Той ще е част от Факултета по дентална медицина към МУ „Проф. Д-р Параскев Стоянов“ Варна, Изграждането на центъра е на обща стойност 4 милиона лева, който Варненският медицински университет спечели през 2013 г. по проект по оперативна програма „Конкурентоспособност", съобщи зам.-ректорът Тодорка Костадинова. Половината от средствата са инвестирани в оборудването на единствения по рода си център в страната. УМДЦ – Варна е разположен на 5-ия етаж в сградата на Факултета по дентална медицина и включва:

·  Сектор за еднодневна хирургия с 2 операционни зали и манипулационна зала;

·  Сектор за високоспециализирана дейност с 6 кабинета;

·  Сектор за общопрактикуващи зъболекари;

·  Сектор за образна диагностика с конично-лъчев томограф;

·  Дневен стационар - леглова база от 9 легла за постоперативно наблюдение на пациенти в рамките на 24 часа;

·  Спешен кабинет.

В Университетския дентален център ще работят водещи специалисти в своята област, а неговия капацитет е от 300 до 400 пациенти дневно. Центърът е от полза и за студентите, обучаващи се във Факултета по дентална медицина на МУ-Варна. Те имат възможност на живо да наблюдават високотехнологични операции, а записаните материали от операционните и микроскопската апаратура ще бъдат използвани за целите на обучението. За сега центърът няма да работи със Здравната каса, но се очаква най-късно до половин година да бъде сключен договор с касата. От университета се ангажираха, че цените на денталните услуги ще бъдат по-ниски от тези, на които лекуват повечето стоматолози във Варна. Всеки от специалистите в този център сам ще определя цените, на които ще работи, уточниха от МУ.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пак без вода в центъра на Варна

Голяма част от центъра на Варна остава без вода от 9 до 24 ч. днес. Причината - планова реконструкция на бул. "Съборни". Потърпевши ще са всички в района между ИУ Варна, Младежкия дом, сградата на общината, Катедралата, пл. "Независимост", както и хотел "Черно море". Иначе казано, районът между булевардите "Княз Борис I", "Цар Освободител", "8-ми..

публикувано на 23.04.19 в 08:12

Официално стартира строежа на нови 134 км от АМ "Хемус"

Премиерът Бойко Борисов ще даде старт на новия етап от строителсто на АМ "Хемус". Един милиард и 120 милиона лева е отделила държавата за изграждането на 134-километровия участък между Боаза и пътя Русе-Велико Търново. Отсечката трябва да бъде завършена през 2023 година. Преди символичната първа копка, премиерът ще провери и напредъка по..

публикувано на 23.04.19 в 07:49

В Добрич ще чистят паметника на Добротица

Почистване и преобразяване на площта около паметника на деспот Добротица, който се намира се в непосредствена близост до едно от най-оживените кръстовища на града, организират от сдружение "Зелен пламък". Паметникът на Добротица е най-високата точка на територията на Добрич. Оттам се вижда голяма част от територията на града. Акцията е съвместна заедно с..

обновено на 23.04.19 в 06:47

Облаци и във вторник

Днес облачността, предимно висока и средна, постепенно ще се увеличава и вплътнява, привечер ще се снижи и тогава са възможни изолирани слаби превалявания от дъжд. Вятърът ще е слаб от юг-югоизток, следобед по крайбрежието умерен от изток-югоизток. Максимални температури между 13 и 18 градуса, за Варна около 14. Вълнение на морето 1-2,..

публикувано на 23.04.19 в 06:25
Община Варна

Община Варна тегли близо милион и половина лева дълг

Дългосрочният общински дълг е в размер до 1 432 000 лв., осигурени от „Регионалния фонд за градско развитие“ и съфинансираща банкова институция. Парите са за предстоящия ремонт на филиала на Театрално-музикалния продуцентски център. Реализацията на проекта е на стойност до 7 163 218 лева и ще бъде финансирана с евросредства и кредит.   „ Този проект е с..

публикувано на 22.04.19 в 16:35

Още половин милион лева за стадион "Спартак"

Допълнителни средства ще отпусне Община Варна за извършване на основен ремонт на стадион „Спартак“. Финансовата комисия към Общински съвет – Варна днес взе решение за осигуряване на необходимите 560 753,60 лв., които ще се дофинансира реконструкцията на една от трибуните и ще бъдат купени пластмасови седалки и спортно оборудване за залите. На..

публикувано на 22.04.19 в 16:21

Без online билетите за градския транспорт във Варна от днес

В градския транспорт на Варна от днес - 22 април, вече не може да си купите билет за градския транспорт през телефона. Причината е, че общинската фирма Градски транспорт е прекъснала едностранно отношенията си с платформата TICKEY, съобщиха варненци в социалните мрежи, сблъскали се с проблема в автобусите при опит да си купят билет online...

обновено на 22.04.19 в 16:17