Първият Университетски медико-дентален център (УМДЦ) в България ще бъде открит на 6 ноември 2014 г. във Варна

Той ще е част от Факултета по дентална медицина към МУ „Проф. Д-р Параскев Стоянов“ Варна, Изграждането на центъра е на обща стойност 4 милиона лева, който Варненският медицински университет спечели през 2013 г. по проект по оперативна програма „Конкурентоспособност", съобщи зам.-ректорът Тодорка Костадинова. Половината от средствата са инвестирани в оборудването на единствения по рода си център в страната. УМДЦ – Варна е разположен на 5-ия етаж в сградата на Факултета по дентална медицина и включва:

·  Сектор за еднодневна хирургия с 2 операционни зали и манипулационна зала;

·  Сектор за високоспециализирана дейност с 6 кабинета;

·  Сектор за общопрактикуващи зъболекари;

·  Сектор за образна диагностика с конично-лъчев томограф;

·  Дневен стационар - леглова база от 9 легла за постоперативно наблюдение на пациенти в рамките на 24 часа;

·  Спешен кабинет.

В Университетския дентален център ще работят водещи специалисти в своята област, а неговия капацитет е от 300 до 400 пациенти дневно. Центърът е от полза и за студентите, обучаващи се във Факултета по дентална медицина на МУ-Варна. Те имат възможност на живо да наблюдават високотехнологични операции, а записаните материали от операционните и микроскопската апаратура ще бъдат използвани за целите на обучението. За сега центърът няма да работи със Здравната каса, но се очаква най-късно до половин година да бъде сключен договор с касата. От университета се ангажираха, че цените на денталните услуги ще бъдат по-ниски от тези, на които лекуват повечето стоматолози във Варна. Всеки от специалистите в този център сам ще определя цените, на които ще работи, уточниха от МУ.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Онлайн платформа дава на пациентите възможност да оценят болниците

Онлайн платформата "Добрите болници" ще събира информация за лечебните заведения в страната по 10 критерия, с цел да се помогне на пациентите в избора им къде да се лекуват. Инициативата е на пациентски организации. Пациентите ще имат възможност, след регистрация на онлайн платформата, да посочват дали биха препоръчали определена болница..

публикувано на 18.11.19 в 15:15

Фалшиви лобисти източили 75 000 лева с обещания за еврофинансиране

Районната прокуратура във Варна предаде на съд бизнеспартньори за измама на строителни предприемачи в големи размери.  Марианна К. и Свилен Р. са предадени на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна за измама в големи размери на строителни предприемачи от Варна, извършена в съучастие. Причинената имотна вреда на тримата..

публикувано на 18.11.19 в 14:24

Празник на недоносените бебета в многопрофилната болница в Добрич

Най-малките пациенти и техните родители отбелязаха днес Деня на недоносените бебета в многопрофилната болница в Добрич. Всеки от гостите получи подаръци и възможността още веднъж да благодари на екипа на болницата за положените грижи при раждането и отглеждането на най-малките бебета. Неонатологичното отделение беше украсено с лилави балони, които също..

публикувано на 18.11.19 в 14:10

По-висок туристически данък обсъждат в Балчик

Поскъпване на туристическия данък предвижда Община Балчик от 2020 г. Обсъждане и обществени консултации с граждани и представители на юридически лица са насрочени за 29 ноември от 10,00 часа в заседателната зала на администрацията. За обекти, категория една звезда – сегашните 30 стотинки за нощувка се предлага да се повишат двойно; за две звезди –..

публикувано на 18.11.19 в 13:58

Кола се запали в близост до НАП във Варна

Автомобил се запали в непосредствена близост до спирка на градския транспорт до ТД на НАП във Варна. Колата е изгоряла в предната част, съобщават очевидци на инцидента. Автомобилът е ван, марка "Фиат",  тъмно-зелен на цвят.  Пожарникарите от РДПБЗН - Варна, са реагирали изключително бързо и са успели да потушат пожара, който се е разразил за..

публикувано на 18.11.19 в 13:57

Варна е трета по заплати в страната

Варна изостава с 3 лева от Стара Загора и с над 500 лева от София по размер на заплати за третото тримесечие. Това сочат последните данни на Националния статистически институт. С 1162 лева средна месечна работна заплата през третото тримесечие на 2019 г.  Варна изпреварва Бургас, Пловдив и София-област и се нарежда на трето място.  На първо е София с..

публикувано на 18.11.19 в 13:48

Адреси без вода днес

Без вода във Варна този следобед са следните райони: зоната между улиците бул."Сливница", бул."Владислав", "Отец Паисий и "Дрин" до около 16ч., Западна промишлена зона до 15ч., около улица "Индрижишка Кръстева" до около 19ч., долната част на кв."Виница" и местност Малко Ю до 17ч. В Добрич без вода са следните адреси:  ЖК " Добротица", Лозята Алмалий,..

публикувано на 18.11.19 в 13:42