Център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина"

МБАЛ "Св.Марина"-Варна
Снимка: интернет

Първият в Източна България център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина" във Варна. Модерното оборудване и апаратурата са на стойност 2 032 000 лева, спечелени по оперативна програма "Конкурентоспособност" - обясни проф. Красимир Иванов - ректор на Медицинския университет. В центъра има две взаимносвързани лаборатории, посочи д-р Трифон Червенков-ръководител на звеното:

В новото медицинско звено ще се извършват автоложни трансплантации на стволови клетки. По този начин ще се лекуват онкохематологични заболявания като множествен миелом, болест на Хочкин, нехочкинови лимфоми и други видове ракови заболявания. Директорът на болницата проф. Жанета Георгиева посочи, че през тази година е купена апаратура за повече от 700 хиляди лева, а с 1,7 милиона лева са санирани няколко сгради. През следващата година предстои към Медицинския университет да бъдат открити два медицински колежа в Шумен и Велико Търново. През септември следващата година трябва да бъде открита и новата сграда на факултета по фармация.


ВИЖТЕ ОЩЕ
АМ

Ограничават движението по пътя София - Варна

Движението по път I-4 София – Варна, в участъка от град Търговище, при 228-ми км, до пътен възел „Белокопитово“, при 258-ми км ще бъде ограничено днес - 13 ноември, от 16 ч. до 17 ч. Там ще се извършват взривни работи, свързани с изграждането на участъка от АМ „Хемус“ между Буховци и Белокопитово.     Превозните средства ще бъдат..

публикувано на 13.11.19 в 07:03

Адреси без вода

Част от кв."Младост" във Варна ще е без вода днес до около 13 ч.

публикувано на 13.11.19 в 06:28

Административният съд в Добрич ще гледа дело за избора на общински съветници

Дело по жалба на политическа партия ВОЛЯ за избора на общински съветници в Добрич ще се гледа днес в Административния съд. В жалбата до Общинската избирателна комисия  се посочва, че решението на комисията за избор на общински съветници в Добрич е незаконосъобразно, както и че делът на недействителните бюлетини от 18% е необичайно висок. От ВОЛЯ настояват..

публикувано на 13.11.19 в 06:25
Премиерът е в Брюксел за заседанието на лидерите на страните-членки на ЕС.

Борисов: Данъците остават непроменени

Премиерът Бойко Борисов заяви по време на церемонията по връчването на наградите на КРИБ и на списание "Икономика" - "Мистър и Мисис Икономика" за 2019 г., че няма да има промяна в данъчната политика, съобщи БТА. Данъците си остават тези, мощно инвестираме в образование, здраве, спорт, култура, археология, каза премиерът.  Той изтъкна, че..

публикувано на 13.11.19 в 06:24
Рула Халаф

След 130 години - жена начело на "Файненшъл таймс"

Редакцията на британското финансово издание "Файненшъл таймс" ще бъде оглавявана от Рула Халаф. Така за първи път в над 130-годишната история на британския всекидневник, смятан за Библията на финансовите среди, жена застава начело на неговата редакция, предаде "Франс прес". Настоящият директор на редакцията на вестника Лайънъл Барбър заемаше поста от 14..

публикувано на 13.11.19 в 06:20

Венеция е под вода

Почти цяла Венеция е наводнена, предаде агенция АНСА. Градските власти са готови да обявят извънредно положение. Под вода е площад Сан Марко, водата там е над 1 метър. Наводнена е и прочутата базилика. По-високо ниво на водата - 190 см - е регистрирано само през 1966 г., когато наводнения има и в други италиански градове, включително Флоренция. Този път..

публикувано на 13.11.19 в 06:15

Адресите без ток

В периода 01.11.2019 - 29.11.2019 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Дългопол - ул. Христо Ботев, ул. Антон Иванов, ул. Георги Бенковски, ул. Иван Вазов, ул. Елин Пелин, ул. Йордан Йовков, ул. Климент,..

публикувано на 13.11.19 в 06:09