Център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина"

МБАЛ "Св.Марина"-Варна
Снимка: интернет

Първият в Източна България център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина" във Варна. Модерното оборудване и апаратурата са на стойност 2 032 000 лева, спечелени по оперативна програма "Конкурентоспособност" - обясни проф. Красимир Иванов - ректор на Медицинския университет. В центъра има две взаимносвързани лаборатории, посочи д-р Трифон Червенков-ръководител на звеното:

В новото медицинско звено ще се извършват автоложни трансплантации на стволови клетки. По този начин ще се лекуват онкохематологични заболявания като множествен миелом, болест на Хочкин, нехочкинови лимфоми и други видове ракови заболявания. Директорът на болницата проф. Жанета Георгиева посочи, че през тази година е купена апаратура за повече от 700 хиляди лева, а с 1,7 милиона лева са санирани няколко сгради. През следващата година предстои към Медицинския университет да бъдат открити два медицински колежа в Шумен и Велико Търново. През септември следващата година трябва да бъде открита и новата сграда на факултета по фармация.


ВИЖТЕ ОЩЕ

За силата на усмивката....

"Усмивката може всичко ", в това е убедена млада жена, която от 7 години работи в Детския кът във Варна като аниматор. Евелина Николова рисува любими детски герои с безвредни бои върху лицата на малчуганите, свикнала е да прави всичко с бои и е сред участниците в „Продавалника”, който до 19 часа работи на булевард „Княз Борис Първи”..

публикувано на 22.09.17 в 17:04

Златна есен жълти листи рони....фоторепортаж

В очакване на астрономическата есен, която ще настъпи в 23.01 часа....

публикувано на 22.09.17 в 16:45

Грамофонни плочи- какво е това?

Повече от 20 години грамофонни плочи събира Красимир Делийски от Варна. Колекцията му включва близо 3000, като сред най-старите са записи от 60-те години.   В последната година неговото хоби прераства и сега се занимава и с търговия като помага на други колекционери да открият любимия запис на винил.   Той е сред участниците в Продавалника на..

обновено на 22.09.17 в 16:15

Газови бутилки се търкалят по пътя за Сл. бряг

Камион разсипа бутилки за битова газ по пътя за Слънчев бряг. Става дума за последния голям завой преди курорта след Ханска шатра. Шофьорите по платната намаляват и си присветват, за да няма пострадали. Службите са информирани, но засега шофьорът сам събира товара си.

публикувано на 22.09.17 в 15:27

Да се разходиш пеша по булеварда...

Грамофонни плочи и изработка на Фейсарт отбелязват двете страни на „Продавалника” на бул. „Княз Борис I" от Икономическия университет до Севастопол. Хората продават различни неща, най-често домашно приготвени сладки изкушения. За децата има различни възможности за забавления. Зоната е място, свободно за спорт и забавление на улицата...

обновено на 22.09.17 в 15:20

Варна чества 109 години Независима България

С тържествено издигане на знамето на Република България, молебен и военен ритуал, Варна отбелязва 109 години от провъзгласяването на Независимостта на България. Малко след 09.30 часа пред сградата на Съдебната палата бе отслужен молебен от представители на Варненската и Великопреславска митрополия. По-късно бях издигнати националният..

публикувано на 22.09.17 в 14:17

Разрушават "Пикадили" в центъра на Варна

В официалния празник на България продължава разрушаването на един от най-посещаваните в близкото минало хипермаркети в центъра на Варна - "Пикадили", който се намира между МБАЛ "Св. Анна" и СБАГАЛ "Проф. д-р Димитър Стаматов". В почивния ден работи багер, периодично теренът се овлажнява, за да не се вдига много прах. Теренът е ограден и има надпис,..

публикувано на 22.09.17 в 13:39