Център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина"

МБАЛ "Св.Марина"-Варна
Снимка: интернет

Първият в Източна България център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина" във Варна. Модерното оборудване и апаратурата са на стойност 2 032 000 лева, спечелени по оперативна програма "Конкурентоспособност" - обясни проф. Красимир Иванов - ректор на Медицинския университет. В центъра има две взаимносвързани лаборатории, посочи д-р Трифон Червенков-ръководител на звеното:

В новото медицинско звено ще се извършват автоложни трансплантации на стволови клетки. По този начин ще се лекуват онкохематологични заболявания като множествен миелом, болест на Хочкин, нехочкинови лимфоми и други видове ракови заболявания. Директорът на болницата проф. Жанета Георгиева посочи, че през тази година е купена апаратура за повече от 700 хиляди лева, а с 1,7 милиона лева са санирани няколко сгради. През следващата година предстои към Медицинския университет да бъдат открити два медицински колежа в Шумен и Велико Търново. През септември следващата година трябва да бъде открита и новата сграда на факултета по фармация.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шабла се готви за Джулай Морнинг

За поредна година Шабла ще събере почитателите на рок музиката, за да посрещнат с богата програма първото юлско слънце. На сцената на централния плаж на къмпинг „Добруджа“ до Шабла ще свирят известни български групи. Вечерта ще започне с изпълненията на група „Фара бенд“, в състава на която участват музиканти, израснали в Шабла и които по..

публикувано на 26.06.19 в 07:23

Министрите обсъждат създаването на Национален център за безопасно движение по пътищата

Създаването на Национален координационен център за безопасно движение по пътищата ще бъде сред акцентите на заседанието на министрите. За създаването му пръв заговори министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който е и вносител на предложението за него. Според проекта Националният координационен център ще "осигурява оперативна координация..

публикувано на 26.06.19 в 07:13

Къде няма да има ток на 26 юни?

Ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия оставят без ток няколко части на Варна. Между 8.30 и 16.30 без ток ще са във Виница на улиците „Гларус“, „Черно море“, „Делфин“ и „Албатрос“. От 9 до 5 следобед без ток ще с също и в Аспарухово на улиците „Средец“, „Искър“, ДКЦ "Иван Рилски" (поликлиниката), както и улиците „Инж. Каракулаков“ и..

публикувано на 26.06.19 в 06:24

Поредна акция за събиране на опасни отпадъци във Варна

Мобилен събирателен пункт ще приема за безвъзмездно обезвреждане опасни отпадъци от домакинствата във Варна. Поредната акция ще се проведе в дните от 26-ти до 29-ми юни, когато пунктът ще бъде разположен в определени точки във всеки район на града, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна. При..

публикувано на 26.06.19 в 05:53

Слънце и облаци

Днес облачността ще е променлива, в сутрешните часове над северната част от района намаляваща до слънчево. В часовете около и следобед отново се очакват краткотрайни валежи и гръмотевици, които ще са на повече места юг от Стара планина. Ще духа слаб до умерен, а по крайбрежието засилен вятър от север-североизток. Максимални температури между 27..

публикувано на 26.06.19 в 05:53

Бог Нептун кръсти 50 деца на борда на "Калиакра" (СНИМКИ)

Голяма опашка от желаещи да получат първо морско кръщение се изви малко преди 16 часа на Морска гара въпреки падналия в следобедните часове дъжд. Родители и деца чакаха нетърпеливо за церемонията, която беше организирана по повод Международния ден на моряка – 25 юни. Своето морско кръщение от бог Нептун получиха над 50 деца.

публикувано на 25.06.19 в 16:51

Корпоративна социална отговорност - най-новата професия у нас

Специалистите по Корпоративно социална отговорност стават все по-важни в съвременните компании. В България 94 на сто от тях са ангажирани с трудови договори, а едва 6 процента изпълняват подобни проекти като свободни професии или като консултански услуги. Специалистите по Корпоративно социална отговорност са на висока или средна мениджърска позиция. Което..

публикувано на 25.06.19 в 16:27