Център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина"

МБАЛ "Св.Марина"-Варна
Снимка: интернет

Първият в Източна България център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина" във Варна. Модерното оборудване и апаратурата са на стойност 2 032 000 лева, спечелени по оперативна програма "Конкурентоспособност" - обясни проф. Красимир Иванов - ректор на Медицинския университет. В центъра има две взаимносвързани лаборатории, посочи д-р Трифон Червенков-ръководител на звеното:

В новото медицинско звено ще се извършват автоложни трансплантации на стволови клетки. По този начин ще се лекуват онкохематологични заболявания като множествен миелом, болест на Хочкин, нехочкинови лимфоми и други видове ракови заболявания. Директорът на болницата проф. Жанета Георгиева посочи, че през тази година е купена апаратура за повече от 700 хиляди лева, а с 1,7 милиона лева са санирани няколко сгради. През следващата година предстои към Медицинския университет да бъдат открити два медицински колежа в Шумен и Велико Търново. През септември следващата година трябва да бъде открита и новата сграда на факултета по фармация.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Внедриха ново оборудване за борба с горските пожари

В началото на пожароопасния сезон Североизточно държавно предприятие внедри нова специализирана техника за борба с горските пожари. Два високо проходими автомобила бяха преоборудвани в противопожарни. „Внедрената преносима противопожарна система е лесна за монтаж и демонтаж. Специалната конструкция се закрепва в товарния отсек на автомобила...

публикувано на 26.04.18 в 11:27

Средният успех на държавата в грижата за децата е 2,88

Това показва доклада "Бележник 2018: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?", изготвен от Национална мрежа за децата. Това е най-ниската оценка, която институциите получават за работата си от началото на изготвянето му преди 7 години. Докладът бе представен едновременно в 8 града в страната, сред които и Варна. Той се внася днес..

публикувано на 26.04.18 в 10:15
СУ

"Предизвикателството да бъдеш" - публична реч на варненски ученици

Отговори на   въпроси за съществуването и битието на човек ще търсят варненски ученици в конкурс за публична реч. Темата е „Предизвикателството да бъдеш”, а  конкурсът е част от събитията включени в Пролетния салон на изкуствата, който ще се проведе днес следобед в Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски”.   Кое е..

обновено на 26.04.18 в 08:43
Провадия, център

Актуализират бюджета на Провадия

Заседание на общинския съвет в Провадия започва в 9.00 часа. На него ще присъстват всички кметове от малките населени места на общината. На сесията ще   бъде направена актуализация на бюджета и списъка за капиталови разходи на община Провадия за настоящата година. Ще бъде представен отчет за дейността на народните читалища и изразходените от тях..

публикувано на 26.04.18 в 08:11

Витамини или химия купуваме, когато избираме салатата за трапезата?

Има ли нитрати в зеленчуците, които купуваме от пазара? Въпросът за това какво консумираме е актуален почти целогодишно, но със затоплянето на времето и изобилието по сергиите на пазара, все повече ни кара да се замислим какво слагаме в чинията си... Специалистите от Регионалната здравна инспекция препоръчват да измиваме плодовете и зеленчуците..

публикувано на 26.04.18 в 08:00

Информационни срещи в Тервел и Крушари

Възможностите за финансиране с европейски средства и електронното кандидатстване ще бъдат представени на информационни срещи в Тервел и Крушари. В Тервел събитието е с начален час 11.00 и ще се проведе в заседателната зала на общината. В Крушари срещата започва в 14 и 30-сет, в залата за заседания на Общинския съвет. Екипът на Областния информационен..

публикувано на 26.04.18 в 07:26

Затварят улица „Йордан Йовков” в Добрич

Улица „Йордан Йовков” в Добрич ще бъде затворена за движение на моторни превозни средства днес и утре в часовете от 8 и 30-сет до 16.00 ч., съобщиха от общината. Ограничението се въвежда заради планова резитба на клоните на дърветата. От общинската администрация се обръщат с молба към гражданите в този часови интервал през двата дни да не се паркира..

публикувано на 26.04.18 в 07:21