Център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина"

МБАЛ "Св.Марина"-Варна
Снимка: интернет

Първият в Източна България център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина" във Варна. Модерното оборудване и апаратурата са на стойност 2 032 000 лева, спечелени по оперативна програма "Конкурентоспособност" - обясни проф. Красимир Иванов - ректор на Медицинския университет. В центъра има две взаимносвързани лаборатории, посочи д-р Трифон Червенков-ръководител на звеното:

В новото медицинско звено ще се извършват автоложни трансплантации на стволови клетки. По този начин ще се лекуват онкохематологични заболявания като множествен миелом, болест на Хочкин, нехочкинови лимфоми и други видове ракови заболявания. Директорът на болницата проф. Жанета Георгиева посочи, че през тази година е купена апаратура за повече от 700 хиляди лева, а с 1,7 милиона лева са санирани няколко сгради. През следващата година предстои към Медицинския университет да бъдат открити два медицински колежа в Шумен и Велико Търново. През септември следващата година трябва да бъде открита и новата сграда на факултета по фармация.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три района на Варна са без вода в неделя

ВиК-Варна съобщава за аварии и спряна вода в: - района между улиците "Отец Паисий";"Г.С.Раковски";"Оборище" и "Бр.Миладинови" от 12 ч. до около 18 ч. - местност Перчемлията и местност Добрева чешма от 14 ч. до около 20 ч. - част от Цветен квартал от бл.26 до бл.33 от 14,30 ч. до около 24 ч. полунощ.

публикувано на 28.05.17 в 16:30

„Най-сладкият ден” във Варна е в разгара си

Най-шоколадовият, но и най здравословен празник събра множество желаещи да станат част от програмата, която ще продължи до 20.00 часа на входа на Морската градина. От сутринта, въпреки капризите на времето  под открито небе  деца от варненските читалища, певчески и танцови клубове, различни арт школи се изявяват на сцената.Провеждат се забавни..

публикувано на 28.05.17 в 14:59

Проверяват строи ли се на спорния терен в Лозенец

Днес ще бъде извършена проверка на морски плаж „с. Лозенец“. Целта на инспекцията е да се установи дали наемателят на морския плаж изгражда и разполага преместваеми обекти на територията на плажната ивица. Съобщи пресцентъра на Министерството на туризма. Експертите ще проследят дали се спазва предоставената специализирана схема за поставяне на..

публикувано на 28.05.17 в 12:49

Фестивал на виното в Бургас

В Бургас започва фестивал на виното. Откриването ще е от 16.00 часа в експозиционния център "Флора". Повече от 30 български производители, търговци и вносители ще покажат елитни марки родни и вносни вина.

публикувано на 28.05.17 в 07:50

Търсят перспективи за развитието на Добрич

Граждански форум "Добрич в бъдеще време" ще дискутира идеи за развитието на региона. На събитието, което се организира в партньорство с община Добрич,експерти ще представят проекти в туристическата, IT индустрията, производството на екологични продукти и други.

публикувано на 28.05.17 в 07:45

Благотворнителна инициатива за варненска фондация

Благотворителна изложба на тема „Нарисувай доброто“ ще се проведе на булевард „Приморски“ №5 във Варна от 13 до 21 часа. Платната са на Ивалина Христова, ученичка от 10 клас в Първа езикова гимназия. Паралелно с изложбата ще бъде организиран уъркшоп за рисуване върху тениска. Инициативата е част от проект на Икономическия университет и..

обновено на 28.05.17 в 07:27

Започва международния фестивал за късометражно кино

14-ти Международен филмов фестивал за късометражно кино IN THE PALACE ще се проведе във Варна между 28 май и 4 юни. Събитието е част от  инициативата Европейска младежка столица – Варна 2017. Наред с прожекциите на селектираните творби, избрани от над 3 000 заявки от цял свят, събитието  е обогатено с редица интригуващи изненади и акценти...

публикувано на 28.05.17 в 07:05