Център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина"

МБАЛ "Св.Марина"-Варна
Снимка: интернет

Първият в Източна България център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина" във Варна. Модерното оборудване и апаратурата са на стойност 2 032 000 лева, спечелени по оперативна програма "Конкурентоспособност" - обясни проф. Красимир Иванов - ректор на Медицинския университет. В центъра има две взаимносвързани лаборатории, посочи д-р Трифон Червенков-ръководител на звеното:

В новото медицинско звено ще се извършват автоложни трансплантации на стволови клетки. По този начин ще се лекуват онкохематологични заболявания като множествен миелом, болест на Хочкин, нехочкинови лимфоми и други видове ракови заболявания. Директорът на болницата проф. Жанета Георгиева посочи, че през тази година е купена апаратура за повече от 700 хиляди лева, а с 1,7 милиона лева са санирани няколко сгради. През следващата година предстои към Медицинския университет да бъдат открити два медицински колежа в Шумен и Велико Търново. През септември следващата година трябва да бъде открита и новата сграда на факултета по фармация.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Хотел в Бяла работи без категоризация

Ще сезираме Комисията за защита на потребителите да предприеме действия относно  апартаментен хотел „Бяла бийчризорт“ в Бяла, който работи без категоризация. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, на която експертите докладваха резултатите от инспекцията на място. Проверката бе съвместна с НАП. До 2015 г. хотелът е имал валидна..

публикувано на 14.08.18 в 17:12
Мая Манолова

Мая Манолова: Не може частни съдия-изпълнители да забогатяват за сметка на гражданитe

Практиката на някои общини в страната, сред които е и Варна, да събират вземанията си от гражданите чрез частни съдебни изпълнители, не е честна спрямо хората. Това заяви във Варна омбудсманът Мая Манолова, която прие в сградата на областната администрация над 50 граждани. Част от тях внесоха жалби по този повод. "Кметът Портних ми обясни, че..

публикувано на 14.08.18 в 17:02

Омбудсманът благодари на майките, те на нея - също

Реформата и приемането на закона за личната помощ и останалите промени в законодателството, свързани с хората с увреждания, започват от 1 януари 2019-а година. Това заяви във Варна на среща с майките на деца с увреждания омбудсманът Мая Манолова. Тя обясни и конкретните етапи на реформата: увеличаване на финансирането; влизане в сила на..

публикувано на 14.08.18 в 16:26

Паркирането в центъра ще е безплатно в Деня на Варна

Синята зона няма да работи в Деня на Варна - 15 август. Това казаха за Радио Варна от общинската администрация. Паркирането навсякъде в центъра ще е безплатно, както в събота и неделя. Остава, обаче, забраната да се спира на нерегламентирани от Закона за движение по пътищата и общинската наредба за обществения ред места. Въпреки празника общинска..

публикувано на 14.08.18 в 15:52

Слънце и 30 градуса

През нощта ще е ясно и почти тихо, само по крайбрежието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури 12-17, по крайбрежието 17-22 градуса. През деня ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще духа слаб югоизточен, по крайбрежието до умерен изток-североизточен вятър. Максимални температури 29-34 градуса, по крайбрежието..

публикувано на 14.08.18 в 15:46

Разхлаждане в мола с по-ниски цени следващите два дни

Традиционният Shopping Fest, в който обектите на територията на комплекса предлагат стоките си с рекордни намаления, тази година ще продължи два дни. На 15-сти  и 16-сти  август посетителите ще могат да се възползват от неустоими цени, атрактивни промоции и отстъпки, достигащи до 70%. Дамски, мъжки и детски облекла от предходни и нови..

публикувано на 14.08.18 в 14:52

Вижте къде ще бъде затворено за коли заради празника

Във връзка с мероприятията по повод празника на Варна, на 15-ти август от 10.15 ч. до около 11.00 ч. ще бъдат затворени за движение: площад „Св. Св. Кирил и Методий”; бул. „Христо Ботев“ – от кръстовището с ул. „Кракра“ до пл. „Св. Св. Кирил и Методий”; бул. „Мария Луиза“ – от кръстовището с бул. „Вл. Варненчик“ до кръстовището с ул...

публикувано на 14.08.18 в 14:45