Център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина"

МБАЛ "Св.Марина"-Варна
Снимка: интернет

Първият в Източна България център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина" във Варна. Модерното оборудване и апаратурата са на стойност 2 032 000 лева, спечелени по оперативна програма "Конкурентоспособност" - обясни проф. Красимир Иванов - ректор на Медицинския университет. В центъра има две взаимносвързани лаборатории, посочи д-р Трифон Червенков-ръководител на звеното:

В новото медицинско звено ще се извършват автоложни трансплантации на стволови клетки. По този начин ще се лекуват онкохематологични заболявания като множествен миелом, болест на Хочкин, нехочкинови лимфоми и други видове ракови заболявания. Директорът на болницата проф. Жанета Георгиева посочи, че през тази година е купена апаратура за повече от 700 хиляди лева, а с 1,7 милиона лева са санирани няколко сгради. През следващата година предстои към Медицинския университет да бъдат открити два медицински колежа в Шумен и Велико Търново. През септември следващата година трябва да бъде открита и новата сграда на факултета по фармация.


ВИЖТЕ ОЩЕ

25 години отбелязват в Немската читалня на РБ "Пенчо Славейков"-Варна

Немската читалня към Регионална библиотека "Пенчо Славейков"- Варна празнува рожден ден. Читалнята става на 25 години. Във фоайето пред нея е подредена изложба, представяща многобройни събития от живота й. Немската читалня разполага с богата и разнообразна колекция от библиотечни материали на немски език. В нея се организират..

публикувано на 10.12.18 в 16:17

Варненец безвъзмездно прави малки градски ремонти

Две счупени плочки на ларгото, но развалят впечатлението за целия град. Стоят седмици, а е работа за един час. Така варненецът Митко Иванов обяснява защо се е заел да прави със собствените си ръце, с лични средства и в свободното си време  дребни градски ремонти. Прави ги вече пет години, когато попадне на някакви разрушения и когато са по възможностите..

публикувано на 10.12.18 в 15:59

Над 3 лева за кубик вода във Варна от догодина

Поскъпване на ВиК услугите в страната се предвижда от 1 януари 2019 г., показва доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, който ще бъде подложен за обществено обсъждане на 17 декември. Най-голямо увеличение на цената на ВиК услугите се предвижда в Бургас - с 26,8 стотинки за куб. метър, където тя от 2,729 лв. за кубик ще стане..

публикувано на 10.12.18 в 15:48

Безплатен детски кът на фестивала "Сръчко"

Разнообразни аксесоари, изработени от сръчните ръце на над 50 занаятчии от цяла България, са подредени във Фестивалния конгресен център във Варна. Поводът – третото издание на събитието, носещо закачливото име „Сръчко”. То ще остане отворено за посетители до 27 декември. Тъкани изделия, декупаж, макраме, предмети от стъкло, троянска керамика,..

публикувано на 10.12.18 в 15:15

Преустройват ритуалната зала в Балчик

С нова изложбена и конферентна зала ще разполага от 2019 година Историческият музей в Балчик. Близо 10 хиляди лева се усвояват за преустройването на бившата ритуална зала в място за гостуващи експозиции, конференции, презентации и други срещи, съобщи директорът Радостина Енчева. Сменена е дограмата, вратите, освежава се..

публикувано на 10.12.18 в 14:34

Пада възрастовата граница на употребяващите наркотици

През отиващата си година случаите на остри интоксикации с алкохол в Клиниката по  токсикология към Военноморската болница във Варна са по-малко, за сметка на увеличените инциденти с наркотици, особено с метаамфетамини - това съобщи проф.Снежа Златева-началник на клиниката по време. Данните съобщи на симпозиум, посветен на клиничната..

публикувано на 10.12.18 в 14:10

Госпожа Коледа спасява празника на едно дете

„Коледата на госпожа Коледа” е новият празничен спектакъл на Варненския драматичен театър в навечерието на Рождество Христово. Той е по пиесата на Магда Борисова , режисьор е  Стоян Радев . Премиерата е на 10 декември от 18 часа , а от 11 до 21-ви ще бъдат изиграни 30 спектакъла за най-малките зрители в часовете 11, 13 и 15. В..

публикувано на 10.12.18 в 13:42