Център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина"

МБАЛ "Св.Марина"-Варна
Снимка: интернет

Първият в Източна България център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина" във Варна. Модерното оборудване и апаратурата са на стойност 2 032 000 лева, спечелени по оперативна програма "Конкурентоспособност" - обясни проф. Красимир Иванов - ректор на Медицинския университет. В центъра има две взаимносвързани лаборатории, посочи д-р Трифон Червенков-ръководител на звеното:

В новото медицинско звено ще се извършват автоложни трансплантации на стволови клетки. По този начин ще се лекуват онкохематологични заболявания като множествен миелом, болест на Хочкин, нехочкинови лимфоми и други видове ракови заболявания. Директорът на болницата проф. Жанета Георгиева посочи, че през тази година е купена апаратура за повече от 700 хиляди лева, а с 1,7 милиона лева са санирани няколко сгради. През следващата година предстои към Медицинския университет да бъдат открити два медицински колежа в Шумен и Велико Търново. През септември следващата година трябва да бъде открита и новата сграда на факултета по фармация.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради отнети лицензи рибари от Бургаско протестират символично на Никулден

Около 100 рибари от Царево, Приморско и Китен се събраха днес, за да обсъдят предстоящите си действия спрямо издадените заповеди от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури за отнемането на лиценза им за стопански риболов . Все още те не са уточнили подробностите около протеста, но се предвижда той да бъде символичен и да се проведе..

публикувано на 21.11.17 в 09:47

Протест след смъртта на ученик на пътя в Бургаско

Жителите на село Атия затвориха в 8 часа тази сутрин пътя Бургас-Созопол с искане да се вземат адекватни мерки за рисковия участък при селото им. Протестът е провокиран от смъртта на 16-годишно момче, което почина в понеделник, след като беше блъснато на пешеходна пътека на главния път, докато отивало на училище. Акцията е организирана в..

публикувано на 21.11.17 в 09:32

Безплатен спорт за варненци днес

По повод на Деня на християнското семейство – 21 ноември, се осигурява безплатен достъп за граждани до спортно-развлекателните съоръжения и басейни, съобщиха от дирекция „Спорт“ към Община Варна. Базите ще се ползват по график: ОСРК „Младост“ Игрища футбол - 1 игрище  от 08:00 ч. до 18:00 ч.                             - 2 игрище от..

публикувано на 21.11.17 в 07:25

Облачно и без валежи във вторник

Днес ще има променлива облачност, която привечер ще започне да се увеличава. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури между 5 и 10 градуса, за Варна около 8 градуса. Вълнение на морето 1-2 бала, преди обяд в открито море 2-3 бала. Температура на морската вода 11-13 градуса...

публикувано на 21.11.17 в 06:07

Адресите без ток на 21 ноември

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 21 ноември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта: - от 09:00 ч. до 12:00 ч. - Варна - ул. Георги Бенковски от 63 до77, ул. Д-р Пискюлиев от 5 до 21, ул. Лаврентий 9, ул. Никола Даскалов 8, 10, 14, ул. Панайот Волов 44,..

публикувано на 21.11.17 в 05:51

Премахнаха още 50 незаконни магазина в Слънчев бряг

Доброволно са премахнати над 50 незаконни магазина на алеята на плаж „Слънчев бряг-север“ по силата на договор на Министерство на туризма с новия наемател на ивицата. Причината е, че площта на обектите надвишава с 8 000 кв. м. одобрената схема от министъра на туризма. Премахването е започнало от началото на миналата седмица и продължи до..

публикувано на 20.11.17 в 17:01

НАП-Варна събра след проверки 440 млн. лева

440 млн. лв. вече не са налични в касите на фирми от Североизточна България след продължилата малко повече от месец контролна кампания на НАП спрямо компании, които бяха посочили във финансовите си отчети значителни суми в брой. До момента фирмите от обхвата на НАП Варна са декларирали над 440 млн. лв. като скрито разпределение на печалба, а..

публикувано на 20.11.17 в 16:27