Център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина"

МБАЛ "Св.Марина"-Варна
Снимка: интернет

Първият в Източна България център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина" във Варна. Модерното оборудване и апаратурата са на стойност 2 032 000 лева, спечелени по оперативна програма "Конкурентоспособност" - обясни проф. Красимир Иванов - ректор на Медицинския университет. В центъра има две взаимносвързани лаборатории, посочи д-р Трифон Червенков-ръководител на звеното:

В новото медицинско звено ще се извършват автоложни трансплантации на стволови клетки. По този начин ще се лекуват онкохематологични заболявания като множествен миелом, болест на Хочкин, нехочкинови лимфоми и други видове ракови заболявания. Директорът на болницата проф. Жанета Георгиева посочи, че през тази година е купена апаратура за повече от 700 хиляди лева, а с 1,7 милиона лева са санирани няколко сгради. През следващата година предстои към Медицинския университет да бъдат открити два медицински колежа в Шумен и Велико Търново. През септември следващата година трябва да бъде открита и новата сграда на факултета по фармация.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снежана Стойчева

Експерт: Търсещите имот се водят от цената, след това от качеството на строителство

Дигиталното представяне на имотите става все по-важно за купувачите и продавачите на имотни сделки. Това коментира за Радио Варна, Снежана Стойчева, мениджър на най-голямата към момента у нас платформа за имоти , която съществува вече 18 години. При покупките на имот, в последните години купувачите се водят първо от цената, след това от качеството на..

публикувано на 25.06.18 в 14:38

Варна води с брой издадени разрешителни за строеж

С около 200 хил. кв.м. разгъната застроена площ (РЗП) ще се увеличат имотите във Варна в последната една година. Само към днешна дата от община Варна са дали разрешения за построяването на 120 хил. кв.м. РЗП, а други 83 хил. кв.м. РЗП са в процес на изграждане. Това съобщи днес Ростислава Миланова, мениджър продажби на една големите имотни агенции в..

публикувано на 25.06.18 в 14:27

Набират средства за паметник на моряка във Варна

В Деня на моряка стартира набирането на средства за изграждането на Паметник на моряка във Варна, съобщи кап.Димитър Димитров-член на Управителния съвет на Българската асоциация на морските капитани. Всеки, който иска да дари средства за изграждането на монумента, може да се информира за набирателната сметка и да види как ще изглежда той на..

публикувано на 25.06.18 в 14:11

60 процента от произведеното у нас вино се изнася

България е експортно ориентирана и изнася над 60% от произведеното вино, посочи Станимир Стоянов – председател на Съюза на енолозите у нас. Годишно производството достига 120 млн. литра. Основните пазари за износ са Полша, Чехия, Русия, Германия и Съединените щати. Петият Черноморски форум на винопроизводството ще се проведе от 27-ми до 29-ти юни в..

публикувано на 25.06.18 в 13:36
Комисията по време на днешното заседание

Длъжност за защита на личните данни разкриват в общината

Длъжностно лице по защита на личните данни ще има вече в общинската администрация във Варна. Това се налага заради новия европейски регламент, познат като GDPR, с който се затяга контролът върху използването и обработването на личните данни на физическите лица. Промените в числеността и структурата на общинска администрация бяха гласувани на..

публикувано на 25.06.18 в 13:10

Филм показва професионалните възможности на незрящите

Документалният филм „Шанс за заетост” , разказващ за професионалното израстване на хора с нарушено зрение ще бъде представен този четвъртък във Варна. В днешно време да си намериш работа е истински шанс, особено за хора с увреждания. Поради своето увреждане те имат ограничения и в избора на професия, а от друга страна пазарът е неумолим и..

публикувано на 25.06.18 в 12:57

Лоша инфраструктура, отпадни води, мрак и тъма на плажа "Кабакум"

През погледа на повечето туристи плажът „Кабакум” край Варна се отличава с кристално чиста вода, широка пясъчна ивица и приятни заведения. Каква е ситуацията с курортното селище обаче през очите на предприемачите, които се опитват да развиват бизнес през летния сезон там?... Липса на улично осветление, лоша инфраструктура, течове с неприятни..

публикувано на 25.06.18 в 10:45