Център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина"

МБАЛ "Св.Марина"-Варна
Снимка: интернет

Първият в Източна България център по транслационна медицина и клетъчна терапия беше открит в университетската болница "Света Марина" във Варна. Модерното оборудване и апаратурата са на стойност 2 032 000 лева, спечелени по оперативна програма "Конкурентоспособност" - обясни проф. Красимир Иванов - ректор на Медицинския университет. В центъра има две взаимносвързани лаборатории, посочи д-р Трифон Червенков-ръководител на звеното:

В новото медицинско звено ще се извършват автоложни трансплантации на стволови клетки. По този начин ще се лекуват онкохематологични заболявания като множествен миелом, болест на Хочкин, нехочкинови лимфоми и други видове ракови заболявания. Директорът на болницата проф. Жанета Георгиева посочи, че през тази година е купена апаратура за повече от 700 хиляди лева, а с 1,7 милиона лева са санирани няколко сгради. През следващата година предстои към Медицинския университет да бъдат открити два медицински колежа в Шумен и Велико Търново. През септември следващата година трябва да бъде открита и новата сграда на факултета по фармация.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Населените места с планови прекъсвания на електрозахранването

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия от 09:00 ч. до 16:00 ч. , ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Венелин, с. Садово, с. Казашка река, с. Синдел, с. Юнак, с. Дъбравино, с. Аврен, с. Горен чифлик и с. Гроздьово. От 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради същата причитна, без ток..

публикувано на 18.02.18 в 08:32

Облачно ще бъде днес в Източна България

Днес ще има предимно значителна облачност и привечер над северозападните райони ще завали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, който късно следобед ще отслабне и ще започне да се ориентира от северозапад. Ще бъде относително топло за сезона с максимални температури между 5 и 10 градуса. Вълнение на морето 1-2 бала...

публикувано на 18.02.18 в 08:29

Леко захлаждане утре

В началото на нощта ще бъде предимно ясно, но към сутрешните часове ще започне заоблачаване. Сутринта на места ще има условия за намалена видимост. През деня ще е облачно и привечер в районите на Русе и Силистра ще завали. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток, който следобед ще се обърне от северозапад и с него ще нахлуе малко по-студен въздух...

публикувано на 17.02.18 в 16:37

Проф. Радев: Има нови изисквания към общопрактикуващите лекари

Към общопрактикуващите лекари има поставени нови изисквания, свързани с допълнителна бюрократична тежест. Това заяви за Радио Варна председателят на Българския лекарски съюз в морската столица, преизбран за втори мандат проф.Радослав Радев. Той допълни:

публикувано на 17.02.18 в 13:53

Иван Портних: "Нова система за видеонаблюдение се изгражда във Варна"

"Темата с нова сграда на Математическа гимназия стои на дневен ред от много време"- коментира в предаването на Радио Варна "Позиция" вчерашната сесия на Общински съвет. Припомням, на нея Общински съвет във Варна подкрепи Община Варна за започване на процедура по придобиване на държавен имот, върху който да бъде построена нова сграда на..

публикувано на 17.02.18 в 13:36

Иван Портних: "В рамките на два месеца се надявам да стартира "Синята зона" във Варна"

"Забавихме се, защото имахме да покрием процедури които не можехме да не спазим"- каза в ефира на Радио Варна кмета на Община Варна Иван Портних. "На първи етап трябваше да бъде избран софтуер който ще управлява Синята зона. На втория етап проведохме процедури за смс разплащанията и чисто организационни дейности. Това е минало, минали сме..

публикувано на 17.02.18 в 12:55

След 11-часово чакане пасажерите от София за Варна кацнаха край морето

Гъстата мъгла във Варна стана причина за близо 11 часово отлагане на полета от София за Варна на България еър, който трябваше да излети в 23.40 снощи. По информация от чакащи на летището в столицата пасажери полетът е бил реализиран малко след 9 часа днес и са пристигнали във Варна преди час. Самолетът от Варна за столицата излетя с 5 часа закъснение в..

публикувано на 17.02.18 в 10:43