Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блок за роми в кв. „Възраждане“ няма да има

„Категорично заявявам, че блок за роми във „Възраждане“ няма да има. Подобна идея не е залегнала в нито един план за развитие и не трябва да се спекулира с това. Говорим за изграждане на социални жилища, което няма нищо общо с плана за интеграция на ромите“,  заяви днес пред журналисти Таня Василева, началник-отдел „Социални услуги и проекти“ към Община Варна. Жилищата са заложени в действащия Интегриран план за възстановяване и развитие на град Варна, работи се по проектни предложения и предстои подписване на договори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Финансирането е с европейски средства. В тези общински жилища, както и досега, ще бъдат настанявани хора в риск, в нетрудоспособност или социално слаби. В момента има около 1400 общински жилища от фонд „Отдаване под наем“, които са заети. В същото време 2500 варненци -  нетрудоспособни хора, семейства на деца с увреждания, многодетни семейства, са картотекирани и чакат да бъдат настанени, а свободни жилища няма, допълни Таня Василева. „Блок с роми в моя район няма да има! Най-отговорно заявявам, че аз ще съм първият човек, които ще реагира при подобна възможност, защото това ще бъде дискриминация спрямо всички останали български граждани“, заяви кметът на район „Младост“ Христо Христов. Той посочи, че в района има картотекирани над 750 семейства, които чакат за жилища и само около 60 от тях са ромски. Едно семейство от "Максуда" е картотекирано и то няма как да получи жилище, защото вече е отказало такова. „За мен темата с т. нар. „ромски блок“ във „Възраждане“ е спекулация и предизборна инсинуация от някой, който се опитва да създаде изкуствено напрежение в града“, заяви още Христо Христов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12

Зов за помощ за Димитър Стоев от село Оброчище

Свещеник Филип Ки­ри­лов от Об­ро­чи­ще апелира за помощ към един млад мъж - Ди­ми­тър Стоев, който е на ре­ха­би­ли­та­ция в Со­фия. След десетгодишно лечение са пос­тиг­на­ти доб­ри ре­зул­та­ти и за да се из­пра­ви сам на кра­ка, прес­тоят тряб­ва да е про­дъл­жи­те­лен, за което са нужни сред­ства. В храм "Св. Ус­пе­ние Бо­го­ро­дич­но" в..

публикувано на 26.04.24 в 13:50

Набират се средства за първата църква на село Рогачево

Църковното настоятелство при новостроящия се храм в балчишкото село Рогачево, "Св вмчк. Димитър", открива отново своята кампания за набиране на средства по повод довършване на църквата. Припомняме, че през април 2018 година бяха положени основите на първия православен  храм в Рогачево. Грубият строеж е приключен. В момента се работи по външната и..

публикувано на 26.04.24 в 13:46
Снимката е илюстративна.

До две години ни доставят 7 двуетажни влака

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полската компания “Stadler Polska Sp. z o.o.” подписаха днес договора за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от МТС. „Подписваме този договор след повече от 20 години, в които страната ни не е..

публикувано на 26.04.24 в 13:35

26 тона капачки събраха във Варна в дъждовната събота

26 000 килограма капачки са събрани по време на последната акция на кампанията "Аз вярвам и помагам". 19 500 лева е сумата от предадената за рециклирани пластмаса, която ще бъде използвана за закупуване на медицинска апаратура.  На 20 април се проведе 10-ото издание на събитието. И този път освен капачки, хората предаваха и стотинки. Организаторите от..

публикувано на 26.04.24 в 12:57