Юлияна Колева от ВСС: Може да се стигне до сливане на районни съдилища и съкращаване на част от администрацията

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет започна реорганизацията на съдебната карта в България, която е свързана със закриването на ненатоварени районни съдилища в 5-те апелативни съдебни района на страната, сред които и Варненският. Това съобщи в интервю за Радио Варна Юлияна Колева – член на Висшия съдебен съвет. Тя подчерта, че реформата няма да лиши гражданите от основните им права и те няма да останат без районен съд в тяхното населено място. Юлияна Колева посочи, че няма да бъдат закривани районни съдилища, но може да се стигне до сливането на някои от тях. „Има съдилища, в които при 10 работещи магистрати има поне 15 души администрация”, каза Колева и подчерта, че щата на магистратите няма да се намалява. „Това обаче не се отнася за част от администрацията, която сигурно ще бъде намалена”, допълни Юлияна Колева. На въпрос предвижда ли се сливане на съдилища във Варненския апелативен район, тя отговори: „Все още се правят анализи и не може твърдо да се каже дали ще се стигне сливане на две или повече районни съдилища”. Колева уточни, че реформата ще започне през 2016-та година и ще се провежда постепенно, без резки и крайни решения.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Товарен влак е дерайлирал край Пловдив

От 04.15 часа е преустановено е движението на влаковете между Пловдив и Филипово по направлението Пловдив-Карлово. Дерайлирали са първите три вагона на товарна композиция на частен жп превозвач в гара Пловдив. Влакът, по първоначална информация, е превозвал пропан-бутан. Вагоните са се наклонили на жп линията, няма данни за изтичане, няма и..

обновено на 16.02.19 в 10:39

Обсъждат бъдещето на парка в Аспарухово

Обществено обсъждане за одобрения преди по-малко от месец от комисията по архитектура към общински съвет Варна Подробен устройствен план на парка в "Аспарухово" е насрочено за 11 ч. днес в читалище Просвета в квартала. Процедурата по изготвянето на плана отне 22 години, след като започва още през 1997 г. Проектът обхваща територия от близо 47..

публикувано на 16.02.19 в 10:38

Елате и се докоснете до професиите на бъдещето

Обучения за професиите на бъдещето започват тази събота във Варна. До края на учебната година „шантавите” и понякога неразбираеми съкращения като VR, AR, IoT и др. ще бъдат разчитани от варненски ученици. През септември – в началото на учебната година, подобни обучения ще започнат в София, Велико Търново, Харманли, а вероятно и Русе и..

публикувано на 16.02.19 в 08:37

Варненец ще плува в морето, за да помогне на сираци

Емил Атанасов ще плува 2,2 км в помощ на домовете за сираци във Варна днес. Стартът е в 12.00 часа от четвърта буна на варненския бряг. Планираният финал на първа буна е към 13:00 часа. Това съобщи Емил Атанасов в интервю за морското предаване на Радио Варна. Плувецът ще бъде подкрепен от съпътстващи лодки, медицински екип и спасител...

обновено на 16.02.19 в 06:14

В събота облачността намалява

Днес облачността постепенно ще намалява. Вятърът ще е слаб до умерен, в северната част от северозапад, а в южната от север-североизток. Максимални температури между 4 и 9 градуса, за Варна около 7. Вълнение на морето 2-3 бала, предиобед по южното крайбрежие до 4. Температура на морската вода 6-7 градуса. А тмосферно налягане - 1 0..

публикувано на 16.02.19 в 06:12

Най-малък брой безработни през януари от 2004 г. насам

Малко над 209 000 са безработните, регистрирани в бюрата по труда през януари, като това е най-малкият им брой за този период на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г.   Равнището на безработицата е 6,4 на сто, покачва се 0,3 процента, но спрямо година назад е 0,8 на сто по ниско...

публикувано на 15.02.19 в 15:51
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова

Държавата няма да отчуждава дюни

Държавата няма да отчуждава земи - частна собственост, на чиято територия има дюни, заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя се аргументира, че подобна стъпка би струвала над 1 милиард лева. „ Нека попитаме българските граждани искат ли в пясъците на Черноморието да изтече една магистрала и искат..

публикувано на 15.02.19 в 15:47