Студенти от Ниш спечелиха международния хоров фестивал "Черноморски звуци"

Сръбският хор от Студентския културен център в Ниш с диригент Зоран Станисавлиевич взе Голямата награда за цялостно представяне в Международния хоров фестивал „Черноморски звуци" в Балчик. Позлатената статуетка, символ на фестивала, е съпроводена и с парична премия. Студентите от Ниш получиха също диплом и плакет от Съюза на българските композитори за най-добро изпълнение на българска песен от чуждестранен хор и са победители в категория "Смесени хорове".

Музикалният форум събра 20 хорови формации от България, Сърбия, Молдова, Гърция, Турция и Швеция. Диплом за най-добре представил се български хор взе Смесен хор „Алабреа" от София с диригент Атанаска Попова. Наградата бе присъдена от Българския хоров съюз.
Журито с председател Ваня Монева и колегите й д-р Валентина Георгиева и Амброш Чопи отреди награда за хор „Алабреа" за най-добре представил се еднороден хор.
Вокален ансамбъл „Езерец" от Благоевград, дирижиран от Илиян Юручки, е победител сред фолклорните хорове. Ансамбълът получи награда на Съюза на българските композитори за изпълнение на съвременна българска песен.
Народно читалище „Паисий Хилендарски-1870", домакин на тазвечершния концерт, награди Атанаска Попова като най-переспективен млад диригент.
Диплом от Съюза на българските музикални и танцови дейци за диригентско майсторство получи Зоран Стасавлиевич от сръбския град Ниш.

Фестивалът се организира от Сдружение "Музикален свят Балчик" с подкрепата на Община Балчик, НЧ "Паисий Хилендарски - 1870", ДКИ КЦ "Двореца", Университетски ботанически градини, Исторически музей Балчик.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде ще спре токът?

В периода 03.12.2018 - 21.12.2018 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Аврен, с. Падина, с. Пчелник, с. Тутраканци, с. Садово, с. Величково, с. Дъбравино. Прекъсванията ще бъдат само в делничните дни на..

публикувано на 10.12.18 в 08:23
Част от проекта на новия бул.

Заради ремонта по бул. "Васил Левски" затварят улици и булеварди

От днес се затваря кръстовището на бул. „Васил Левски“ с ул. „Прилеп“. Временната организация на движение ще продължи до приключване на строително-монтажните дейности. Ще бъде извършен пробив на ул. „Кестен“ към бул. „Цар Освободител“, така ще ще бъде осигурен обходен маршрут за бул. „Цар Освободител“.  Движещите се по бул. „Васил..

обновено на 10.12.18 в 07:26

Благотворителна кампания в Генерал Тошево

Акция за набиране на средства в помощ на самотни възрастни хора или семейство със социални проблеми организира Община Генерал Тошево. Кампанията е под мотото "Благотворителна Коледа" , съобщава сайта на местната администрация. Целта е повече хора да почувстват светлите празници в  по-уютна и топла атмосфера. Всеки дарител ще получи отчет за..

обновено на 10.12.18 в 07:24

Сутринта мъгла, следобед слънце

Днес сутринта на много места ще е мъгливо, по-късно през деня видимостта ще се подобри, временно в отделни райони ще е предимно слънчево, но следобед от югозапад постепенно ще се заоблачава и в началото над Югоизточна България, а към нощта и над останалата част от района ще завали дъжд, който през нощта в Североизточна България ще преминава и..

публикувано на 10.12.18 в 05:53

Третото издание на коледния базар "Сръчко" се провежда във Варна

Над 50 майстори участват в третото издание на коледния базар "Сръчко" във Фестивалния и конгресен център във Варна. Много са щандовете с ръчно изработени  коледни украси и играчки. Люси Павлова- Фиклинг е варненка и от години прави картички и ароматни свещи в навечерието на празниците. Даниела Стойнова я попита какво е посланието на всичко,..

публикувано на 09.12.18 в 15:10

Ученик от Варна прослави България в Москва

Руслан Настаев стана първи на  XVI  Международната олимпиада по руски език в Москва. Признанието му позволява  безплатно обучение в престижния Държавен институт "А.С. Пушкин" в руската столица. Единайсетокласникът в частното средно училище „Юрий Гагарин“ спечели наградата в конкуренция от над 300 участника от цял свят. Преди това той е..

публикувано на 09.12.18 в 13:20
pregyrni_me

Конкурс за детска картичка

До 14 декември трябва да се изпратят предложенията за конкурса за детска коледна картичка, който организира Община Бяла. Участниците ще бъдат разделени в четири възрастови групи - до 5, до 8, до 11 и до 15 години.  Конкурсът е индивидуален, уточняват организаторите от местната администрация. Творбите трябва да са нарисувани на формат  А5 (или прегънат на..

публикувано на 09.12.18 в 12:47