Студенти от Ниш спечелиха международния хоров фестивал "Черноморски звуци"

Сръбският хор от Студентския културен център в Ниш с диригент Зоран Станисавлиевич взе Голямата награда за цялостно представяне в Международния хоров фестивал „Черноморски звуци" в Балчик. Позлатената статуетка, символ на фестивала, е съпроводена и с парична премия. Студентите от Ниш получиха също диплом и плакет от Съюза на българските композитори за най-добро изпълнение на българска песен от чуждестранен хор и са победители в категория "Смесени хорове".

Музикалният форум събра 20 хорови формации от България, Сърбия, Молдова, Гърция, Турция и Швеция. Диплом за най-добре представил се български хор взе Смесен хор „Алабреа" от София с диригент Атанаска Попова. Наградата бе присъдена от Българския хоров съюз.
Журито с председател Ваня Монева и колегите й д-р Валентина Георгиева и Амброш Чопи отреди награда за хор „Алабреа" за най-добре представил се еднороден хор.
Вокален ансамбъл „Езерец" от Благоевград, дирижиран от Илиян Юручки, е победител сред фолклорните хорове. Ансамбълът получи награда на Съюза на българските композитори за изпълнение на съвременна българска песен.
Народно читалище „Паисий Хилендарски-1870", домакин на тазвечершния концерт, награди Атанаска Попова като най-переспективен млад диригент.
Диплом от Съюза на българските музикални и танцови дейци за диригентско майсторство получи Зоран Стасавлиевич от сръбския град Ниш.

Фестивалът се организира от Сдружение "Музикален свят Балчик" с подкрепата на Община Балчик, НЧ "Паисий Хилендарски - 1870", ДКИ КЦ "Двореца", Университетски ботанически градини, Исторически музей Балчик.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Четирима свещеници отслужиха литургия на Антоновден в храма ”Успение на света Богородица - Панагия"

Тържествена света литургия, посветена на Свети Антоний Велики, отслужиха четирима  свещеници - отец Ясен, отец Теодор, отец Божидар и отец  Дончо в храма ”Успение на света Богородица - Панагия",  известна като „Малката Богородица” във Варна . След службата миряни и свещеници поздравиха предстоятеля на храма „Свети Атанасий” иконом  Дончо..

публикувано на 17.01.18 в 17:20

Бургас на бунт срещу мръсния въздух

И Бургас въстана срещу замърсяването на въздуха. Десетки излязоха в морския град на мирен протест, с лозунги и кислородни маски в знак на недоволство срещу замърсяването на въздуха. Повод за протеста, организиран от Инициативния комитет за дейността на "Кроношпан" и Организацията за закрила на..

публикувано на 17.01.18 в 14:56

Съветниците от комисия "Правна" отхвърлиха предложението за референдум за Морската градина

Общинските съветници от ВрК „Правна“ отхвърлиха предложението за произвеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната зона на Варна.   Отказа си те мотивираха с това, че във внесената подписка липсва изискуемият по закон брой подписи, необходими за насрочване на допитването. Другият им аргумент срещу предложението е..

публикувано на 17.01.18 в 14:24

Виолин Райков: Новият канал в Истанбул може да се отрази негативно на екологията в Черно море

Прокопаването на новия канал "Истанбул" ще доведе до проблеми с екологията в Черно море. Най-застрашени са местните видове, които може да бъдат изместени от чужди видове, които ще нахлуят през канала от Мраморно море. Това коментира в морското предаване на Радио Варна доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН. Двете морета са с различна..

публикувано на 17.01.18 в 14:15

Съветът на пенсионерите в Балчик обяви годишните си мероприятия

На свое заседание Общинският съвет на пенсионерите в община Балчик прие програма за културно-масовата работа на организацията през годината. По клубове ще бъдат отбелязани годишнини и официални празници. На Лазаровден, който тази година се пада на 31 март, ще бъде проведен традиционният пролетен преглед на пенсионерските групи и..

публикувано на 17.01.18 в 13:22
контраадмирал Митко Петев

Контраадмирал Митко Петев: До края на годината ще подновим поръчката за двата нови кораба

До края на тази година ще бъде подновена процедурата за избор на фирма, която да построи двата нови многоцелеви патрулни кораба за Военноморските сили, това съобщи в интервю за Радио Варна командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. Той уточни, че предстои актуализация на проекта за инвестиционен разход, който трябва да бъде приет от Министерски съвет..

публикувано на 17.01.18 в 13:14

Община Балчик ще решава проблема с бездомните кучета

Об­щи­на Бал­чик е обя­ви­ла об­ще­с­т­ве­на по­ръ­ч­ка за избор на фирма. За­ла­вя­не и тран­с­пор­ти­ра­не на без­с­то­пан­с­т­ве­ни­те ку­че­та до мя­с­то, оп­ре­де­ле­но за "об­ра­бо­т­ка", вклю­ч­ва по­ръ­ч­ка­та. Там че­ти­ри­но­ги­те по­д­ле­жат на ка­с­т­ра­ция, ва­к­си­на­ция про­тив бяс, обе­з­па­ра­зи­тя­ва­не, мар­ки­ра­не с чип и..

обновено на 17.01.18 в 13:10