Студенти от Ниш спечелиха международния хоров фестивал "Черноморски звуци"

Сръбският хор от Студентския културен център в Ниш с диригент Зоран Станисавлиевич взе Голямата награда за цялостно представяне в Международния хоров фестивал „Черноморски звуци" в Балчик. Позлатената статуетка, символ на фестивала, е съпроводена и с парична премия. Студентите от Ниш получиха също диплом и плакет от Съюза на българските композитори за най-добро изпълнение на българска песен от чуждестранен хор и са победители в категория "Смесени хорове".

Музикалният форум събра 20 хорови формации от България, Сърбия, Молдова, Гърция, Турция и Швеция. Диплом за най-добре представил се български хор взе Смесен хор „Алабреа" от София с диригент Атанаска Попова. Наградата бе присъдена от Българския хоров съюз.
Журито с председател Ваня Монева и колегите й д-р Валентина Георгиева и Амброш Чопи отреди награда за хор „Алабреа" за най-добре представил се еднороден хор.
Вокален ансамбъл „Езерец" от Благоевград, дирижиран от Илиян Юручки, е победител сред фолклорните хорове. Ансамбълът получи награда на Съюза на българските композитори за изпълнение на съвременна българска песен.
Народно читалище „Паисий Хилендарски-1870", домакин на тазвечершния концерт, награди Атанаска Попова като най-переспективен млад диригент.
Диплом от Съюза на българските музикални и танцови дейци за диригентско майсторство получи Зоран Стасавлиевич от сръбския град Ниш.

Фестивалът се организира от Сдружение "Музикален свят Балчик" с подкрепата на Община Балчик, НЧ "Паисий Хилендарски - 1870", ДКИ КЦ "Двореца", Университетски ботанически градини, Исторически музей Балчик.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Местата без ток

В периода 15.11.2017 - 18.11.2017 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна – ул. „Тихомир“ бл. 41, бл. 42; ул. „Младежка“ № 4-27; кв. Трошево бл. 20, 21, 22, 23, 24, 30; местност Прибой; местност Боровец; ул...

публикувано на 18.11.17 в 08:53

Местата без вода

От 9 до около 15 часа - абонатите по улиците "Оборище" и "Г.Раковски" във Варна. До около 14 часа в събота без вода ще бъдат абонатите от село Езерово, съобщава на страницата си ВиК-Варна.

обновено на 18.11.17 в 08:38

Обучават младежи за работа

 В 11 часа в читалище „Отец Писий“, ул. „Братя Бъкстон“12А във -Варна започва обучение на тема „Как да напишем CV и мотивационно писмо и как да се представим на интервю за работа“. Обучението ще бъде разделено на няколко основни модула: ·   Автобиография (CV) – Какви грешки се допускат най-често и какво да изберем европейски формат или..

публикувано на 18.11.17 в 08:37

Задържаха трима за искане на откуп

2 500 лева откуп за откраднат автомобил поискали трима мъже, които по-късно били задържани от полицията, съобщават от пресценъра на МВР- Варна. По време на специализирана полицейска операция на територията на град Варна, след провеждане на процесуално – следствени действия, са задържани трима души  на възраст между 33 и 55 години. Същите са..

публикувано на 18.11.17 в 08:05

Неделя - Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП

Всички структурни звена на РДПБЗН – Варна ще бъдат отворени за посещение в неделя между 9:30 и 12 часа. Поводът за това е Световният ден за възпоменание на жертвите на катастрофи, съобщават от пресцентъра на МВР- Варна. Служителите от всички районни служби по ПБЗН и сектор „ Специализирани оперативни дейности” ще демонстрират..

публикувано на 18.11.17 в 07:58

Дискутират проблемите на студентите

Общо събрание на Националното представителство на студентските съвети ще се проведе в Икономически университет – Варна.   Официалното откриване е предвидено за 10 часа в зала 1 на университета. Очаква се да присъстват зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева, кметът на Община Варна Иван Портних, председателят на НПСС Яна Вангелова, ректорът..

публикувано на 18.11.17 в 07:35

Безплатни здравни прегледи

Безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка ще се извършват на  18 ноември  в МБАЛ в Каварна. Инициативата е  част от  профилактичната програма на здравното заведение, която започна миналата година и която се изпълнява с подкрепата на общината. Прегледите ще се извършват в АГ-отделението на здравното заведение  от д-р Светослав..

публикувано на 18.11.17 в 06:15