Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална конференция по детско здравеопазване ще се проведе във Варна

„Национална конференция по детско и училищно здравеопазване“ ще се проведе утре от 13 ч. в залата на Юнашкия салон във Варна. Целта на форума е обединяване на усилията на всички работещи по проблемите на детско-юношеското здраве в процеса на намаляване на заболеваемостта и профилактиката, както и популяризиране на здравните политики на Община Варна, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“. Организатори са Община Варна, със съдействието на НСОРБ и МУ.

 В конференцията ще се дискутират следните теми:

I част 

 -"Варна в зората на въвеждане на индивидуалните планове за поведение при деца с диабет извън дома" - проф. д-р Виолета Йотова д.м.н., Д-р Росица Стойчева, Д-р Юлия Баздарска Първа детска клиника, УМБАЛ “Св. Марина”-Варна

- „Детското хранене в ранна детска възраст. Хранене на деца със специални нужди” - доц. д-р Ружа Панчева, Доц. Д-р Миглена Георгиева – Медицински университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов” - Варна  

 - „Подход при проследяване на деца с хранителни алергии и непоносимост”  - проф. Д-р Оливие Гуле - Ръководител на Клиника по детска гастроентерология, хепатология и хранене. Консултативен център по хранене за деца с редки заболявания. Референтен център за домашно парентерално хранене. Болница Necker-Enfants Malades, L'Université Paris Descartes.

- „Разпространение на паразитозите сред децата от детските градини на Варненски  регион” - д-р Мая Томова – Регионална здравна инспекция - Варна 

 ІІ част

 - „Общинското детско здравеопазване на територията на Община Варна” - Нели Вълева – Началник отдел „Лечебни заведения и ДУЗ” при Община Варна

 - „Съвременни аспекти в храненето на деца от 1 до 3 г.  възраст в организираните  колективи”- д-р Даниела Колева – Директор на ОП „Комплекс за детско хранене”

 - „Функционални задължения на медицинските специалисти, работещи в здравен кабинет на детско и училищно здравеопазване” - д-р Димитър Славов – лекар в детско и училищно здравеопазване

 - „Отглеждане на деца от 3-месечна до 3-годишна възраст в организирани колективи”  - Анастасия Георгиева – Директор на дирекция „Здравеопазване‟ 

 -Проект „Да се храним разумно-нови модели за отговорно поведение към околната среда” - Тина Боянова - Директор на ОДЗ №13 „Детска радост”

 - „Взаимодействие между училището и медицинските специалисти в здравен кабинет” - Янка Котларова - Директор на ОУ „Антон Страшимиров”

-  Общинска програма: „Аз успявам” – резултати и анализи и общинска програма: „Добър естетичен вид и комфорт чрез профилактика и лечение на  гръбначните изкривявания” - резултати и анализи - д-р Христо Кьосев – управител на “Медицински център за рехабилитация и спортна медицина -Варна”

 - Програма : „Детско зрение” – резултати и анализи - проф. д-р Христина Групчева д.м.н., Красимира Димитрова - Специализирана болница  по очни болести за активно лечение - Варна

 - „Необходимост от профилактика на детските дентални заболявания” - д-р Борислав Даковски – детски стоматолог



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът на сметището в Цалапица е потушен

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров. Както бе съобщено, РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване..

публикувано на 03.08.24 в 16:48

Йорданският престолонаследник стана баща за първи път

Принцеса Раджва, съпруга на престолонаследника на Йордания Хюсеин, роди момиченце – първородно дете на двойката и първо внуче на крал Абдула Втори, предаде Асошиейтед прес, като цитира съобщение на кралския двор. В краткото изявление се казва, че бебето, което се е родило тази сутрин, носи името Иман. Във видеоклип, публикуван на официалната..

публикувано на 03.08.24 в 16:14

Instagram е блокиран в Турция за втори пореден ден

Достъпът на потребителите на Instagram в Турция до социалната мрежа остава блокиран за втори пореден ден. Анкара обяви на 2 август, че платформата, собственост на Meta, е била замразена, без да посочва причина. Министърът на транспорта и инфраструктурата..

публикувано на 03.08.24 в 15:46
Варна

Максимална температура в неделя във Варна 33°

През денонощието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Главно през деня, ще има условия и за градушки. Ще духа умерен вятър от запад и северозапад, който следобед ще се преориентира от североизток. Минимални температури между 19° и 24°, а максимални от 28° до 33°. За Варна минимална..

публикувано на 03.08.24 в 15:27

Затвориха за кратко пътя Варна-Бургас

Жители на село Попович, община Бяла, затвориха за кратко пътя Варна-Бургас в района на Бяла, като преминаха многократно през пешеходната пътека и скандираха,че искат спешно да се завърши пътят до селото им. Проектът на общината за ремонт на пътя е прекратен през миналата година и остава близо километър, който е целият в дупки. Хората..

публикувано на 03.08.24 в 14:02

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи третия мандат

Партията на Бойко Борисов няма да подкрепи третия мандат, стана ясно след близо 3-часовата среща на ИТН и ГЕРБ-СДС, предаде БГНЕС. По-рано ИТН представи пред ГЕРБ-СДС приоритетите си в правосъдието, енергетиката и външната политика. Очаквайте подробности.

публикувано на 03.08.24 в 13:58

Тежка катастрофа на Пoдбалканския път София- Бургас, има загинал

Един човек загина при тежка катастрофа на Пoдбалканския път София- Бургас в района на гр. Николаево.  Инцидентът стана днес по обяд.  Вероятната причина е навлизане в насрещното движение на лек автомобил, който се врязва в предницата на ТИР с румънска регистрация, предаде БГНЕС. При удара водачът на..

публикувано на 03.08.24 в 13:16