Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ваканция в библиотеката“ организира за осма поредна година варненската библиотека „Пенчо Славейков“

Снимка: БГНЕС

През целия месец юли от Регионална библиотека (РБ) „Пенчо Славейков“ са подготвили различни интересни занимания за най-малките си читатели. Програмата „Ваканция в библиотеката“ се организира за осма поредна година.

„Целта ни е освен да се забавляват през лятото и да намират нови приятели, децата да четат на глас, да разказват това, което са запомнили. Това е много важно за тяхното развитие - да могат да се изразяват добре и да говорят спокойно пред публика“ – отбеляза директорката на РБ „Пенчо Славейков“ Емилия Милкова.

Ателиетата по традиция се организират в Детския и средношколски отдел и отдел „Изкуство“, съвместно с Американската читалня, началният час на всички е 10.30 ч. Проявите в отдел „Изкуство“ стартират днес с рисуване върху керамични фигурки и изработване на животни от хартия. На 12-и е ателието по декупаж. На 19-и рисунка върху текстил, а последното занятие на 26-и е изработване на еко-панерчета.

Новото през тази година е съвместната инициатива с Центъра за кариерно ориентиране. Заниманията за децата ще са в отдел „Изкуство“ всеки петък през юли, отново от 10.30. От Центъра за кариерно ориентиране са разработили интересна програма. Децата ще се запознаят с някои от професиите. Всяка юлска сряда в Американската читалня ще има уъркшопове за 3D моделиране. Децата ще получат знания в сферата на роботиката, екологията, електротехниката и др. Ще конструират и роботизирани 3D игри, които ще бъдат използвани по време на летните работилници в библиотеката.

В Детския и средношколски отдел заниманията за най-малките ще са всеки четвъртък от 10.30 часа. На 7 юли децата ще правят животинки от страниците на стари книги, като по този начин ще им дават нов живот. Ще има и викторина, в която те ще трябва да познаят по илюстрацията на корицата коя е приказката. Ще правят и релефна книжка. За 14 юли е предвидено „Пътешествие в книжното море“ – децата ще чуят интересни и забавни истории и ще направят своя обща история.

На 21 юли е куклено театралната въртележка „Разкажи приказка“, по време на която малчуганите ще покажат артистични умения. Ще бъдат използвани, както традиционните средства на кукления театър, така и камиши-бай театърът, който разказва истории с помощта на илюстрации. Последното пътешествие за най-малките, което са подготвили в Детския и средношколски отдел ще е в Далечния Изток. Децата ще четат приказки от Китай, Япония и Корея и ще изработят оригами. С карнавал на приказните герои ще закрият и тази година лятната ваканция в библиотеката. Пъстрата проява ще е на 4 август. Децата сами ще изработват костюмите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12