Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват майсторските класове в академията на фестивала "Варненско лято"

| обновено на 08.07.16 в 14:10
Снимка: varnasummerfest.org
Академията на Международния музикален фестивал /ММФ/ „Варненско лято“ ще проведе през юли два майсторски класа. Концертите на преподавателите ще бъдат в аулата на Икономическия университет. От 8 до 14 юли е майсторският клас по класическа китара на Георги Василев, а заключителният концерт ще бъде в последния ден от 19.00 ч в концертното студио на Радио Варна.

От 9 до 16 юли  ще е  майсторският клас по цигулка на проф. Минчо Минчев, като галаконцертът ще е в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ от 19 ч на 16 юли, съобщиха от ММФ.

ММФ „Варненско лято 2016“ се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Гьоте - институт, Унгарския културен институт, Италианския културен институт. Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна,  БНР - Радио Варна и Moreto.net, съобщиха от дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна.

В рамките на лятната академия на 16 юли от 10.00 ч в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ ще се проведе традиционният конкурс за млади цигулари „Цигулките на Минчо Минчев“. Участниците в това годишно състезание ще бъдат оценявани от жури от цигулкови педагози и изпълнители с председател проф. Минчо Минчев. На победителите ще бъдат предоставени 12 цигулки от личния фонд на именития музикант, на които младите изпълнители да свирят една година.

Концертният цикъл, включен в лятната академия, започва на 8 юли от 19 ч с рецитал на Георги Василев в аулата на Икономически университет. В изпълнение на българския музикант ще прозвучат произведения за класическа китара от Й. С. Бах, Лео Брауер, Душан Богданович и Карло Доменикони. На 11 юли  пък е цигулковият концерт на Минчо Минчев и Николай Минчев.

Програмата на лятната академия предвижда още един концерт – на 10 юли, от 19.00 ч, в зала „Бах“ на Евангелската методистка църква. Тогава пред фестивалната публика ще излезе роденият в Нюрнберг - Германия, органист проф. Андреас Якоб.

Билетите за концертите от програмата на ММФ „Варненско лято 2016“ са по 5 лв., ВИП билети - 20 лв. Ученици, студенти и пенсионери ползват специална отстъпка, билетите за тях са по 2 лв., уточниха организаторите на фестивала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пропуски забавят въвеждането на "зелената зона" във Варна

Има установени грешки по време на работата по проекта за зелена зона във Варна и това може да наложи забавянето на влизането ѝ в сила. Това каза за Радио Варна Младен Иванов, директор на Общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона" във Варна.  По време на редовната си пресконференция вчера кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че ще..

публикувано на 19.04.24 в 09:20

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1, предаде БНР. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.  ЦИК обявява списък на местата извън страната..

публикувано на 19.04.24 в 08:52

24-часова акция "Скорост" се провежда във Варна

Полицията във Варна стартира 24-часова акция за контрол на скоростта. Камери са поставени в целия град, съобщава Nova.bg.  „2217 са установените нарушения от 15 април до момента. 96 са случаите само за последните часове”, заяви Димитър Дреков, полицейски инспектор в сектор „Пътна полиция” - Варна.

публикувано на 19.04.24 в 08:16
Николай Костадинов

Разширението на бул."Цар Освободител" ще утвърди "Владиславово" като най-комуникативния квартал на Варна

Разширението на бул. „Цар Освободител“ ще утвърди квартал „Владиславово“ като най-комуникативния квартал на Варна, коментира за Радио Варна кметът на района Николай Костадинов. Относно градската железница или т.нар леко метро, той посочи, че ще е от полза за целия град, но отново най-големи ползи ще имат жителите на квартала, защото за няколко..

публикувано на 19.04.24 в 08:10

Израел нанесе удари по Иран

Израел нанесе удари по Иран, но не с ракети, както твърдяха първоначалните информации на световните информационни агенции, а с дронове, съобщaват американски служители, цитирани от Би Би Си. Към момента е ясно, че експлозия е била чута северозападно от иранския град Исфахан. Градът е третият по големина в ислямската държава, като провинцията е дом на..

публикувано на 19.04.24 в 08:05

Без валежи и с малко слънце

Днес ще има променлива облачност, преди обяд на места намаляваща и до слънчево, но постепенно навсякъде ще се увеличи и вплътни и главно през нощта срещу събота от югоизток ще започнат валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад, който постепенно ще се преориентира от източна чевтвърт. Максимални температури между 12° и 17°, за..

публикувано на 19.04.24 в 05:51

Адресите без ток

В периода 15.04.2024 - 19.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово – клиентите, електрозахранени от ТП 9 и МТП 10. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от..

публикувано на 19.04.24 в 05:00