Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МБАЛ - Бургас официално вече е университетска болница

Снимка: БТА
МБАЛ - Бургас, официално вече е университетска болница. Това съобщиха от здравното заведение. Оттам добавиха, че статутът е бил гласуван на днешното заседание на Министерски съвет. Предложението е на министър д-р Петър Москов.

Бургаската болница ще си сътрудничи активно със Софийски университет "Св. Климент Охридски", като ще продължи да предоставя възможност за следдипломна квалификация.

Специалностите за лекари, които ще се обучават са: акушеро-гинекология, анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната, инфекциозни болести, кардиология, клинична лаборатория, неврохирургия, нервни болести, нефрология, образна диагностика, ортопедия и травматология, педиатрия, съдова хирургия, урология, уши-нос-гърло, съдебна медицина, физикална и рехабилитационна медицина и ревматология.

МБАЛ Бургас е най-голямото лечебно заведение в региона с над 130-годишна история, в което се лекуват 35 000 души годишно. В Спешното отделение на болницата са транспортирани най-тежките случаи, а в Отделението по анестезиология и интензивно лечение (Реанимация) работят едни от най-добрите анестезиолози и реаниматори в цяла България. Тук е и единственото Звено по асистирана репродукция (ин витро център) в областта, благодарение на което на бял свят са дошли десетки бургазлийчета. МБАЛ Бургас е стратегическа за Бургас, защото на територията й е Отделението по трансфузионна хематология (Кръвният център), който осигурява кръвни съставки за всички пациенти в региона, нуждаещи се от кръвопреливане.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Преливането на утаителя преди входа на порта

Пенка Илиева: Утаителят на р. Провадийска прелива на метри от входа на Пристанище "Варна-Запад"

Утаителят на река Провадийска прелива и инертните материали от него в момента се изсипват на сто метра от подхода към Пристанищен терминал „Варна Запад“. При по-силен дъжд утайката може блокира подхода към най-големия карго терминал в България. За това алармира Пенка Илиева, която е председател на Синдиката на пристанищните работници към КНСБ в..

публикувано на 01.08.24 в 13:57

Защо се бави изграждането на физкултурния салон в СУ "Найден Геров"?

От 60 години в Средното училище "Найден Геров" във Варна няма действащ физкултурен салон. Учениците карат часовете по спорт в две пригодени за тази цел помещения, а ръководството на учебното заведение очаква финансиране от Община Варна, която е дала обещание за осигуряване на средства за довършването на дейността.  Прехвърлят собствеността на салона..

публикувано на 01.08.24 в 13:15

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45

Парична гаранция за 33-годишния, обиждал полицай във Варна

33-годишният журналист на свободна практика, обиждал полицаи във Варна, е с наложена мярка "парична гаранция" в размер на 3 хиляди лева. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура. Той е  извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, и изразяващи явно неуважение към обществото, отличаващи се с дързост, при условията на..

публикувано на 01.08.24 в 12:36

Търсят временна сграда за дом "Гергана"

Община Варна набира оферти за временно ползване на сграда или част от сграда за предоставяне на две социални услуги – Дом за стари хора "Гергана" и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания. Периодът, в който потребителите на двете услуги трябва да бъдат преместени, е 1 октомври 2024 г. – 31 януари 2026 г. Временна сграда на дома се търси във..

публикувано на 01.08.24 в 12:32
Бойко Борисов

ГЕРБ-СДС ще разговарят с ИТН, но няма да подкрепят кабинет с третия мандат

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че преговорният екип на ГЕРБ-СДС ще се отзове на поканата на "Има такъв народ" за среща в опит да се реализира последният мандат за съставяне на редовен кабинет, която е планирана за събота, предаде БНР.  В същото време Борисов заяви, че позицията на партията остава непроменена и няма да подкрепят правителство..

публикувано на 01.08.24 в 11:19

Кражбите на плажа: Какви са прийомите на джебчиите и как да се предпазим?

В разгара на лятото хиляди плажуващи отморяват на ивицата. От тяхното разпускане обаче се възползват крадците, които и тази година не пропускат да съчетаят ходенето на море с... отмъкването на различни вещи от разсеяния поглед на почиващите.  По централните плажове във Варна и на този в кв. "Аспарухово" джебчиите крадат основно мобилни телефони, смарт..

публикувано на 01.08.24 в 11:15