Спасяване като по филмите преживя рускиня, изгубила се край Балчик

Спасяване като по филмите преживя 46-годишна гражданка на Русия, която се изгуби в свлачището между Балчик и Албена. За случая съобщиха днес от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Балчик.

Операцията е организирана свектавично, след като тази неделя в 18.30 ч. е подаден сигнал чрез спешния телефон 112 за изгубена жена в района на вилна зона "Фиш – Фиш". Летовничката избрала да се разходи по дългата крайбрежна алея в неделния следобед, но решила да съкрати пътя си. Започнала да се изкачва по стръмните скатове, където растителността е изключително гъста.

Два екипа на службата в Балчик и участъка в Кранево започват издирването – едните откъм крайбрежието, а другите – откъм панорамния път Балчик – Албена. Заради компрометирания участък на дамбата операцията откъм морето е преустановена и се прибягва до издърпване с въже. Жената е поддържала връзка с аварийния екип и е била локализирана чрез джипиеса си. Намерена е на улица „Четвърта”, където е голямото свлачище, след като са й били подавани и светлинни сигнали. Пожарникар се спуска и я изтегля с въже. Спасяването е продължило около два часа и е завършило успешно малко преди девет вечерта. Аварийните екипи са отвели жената в почивната станция, където е настанена за лятната си почивка. Туристката се е разминала само с уплаха.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти от ВСУ „Черноризец Храбър“ заминават за BI Norwegian Business School

Студенти от първия випуск на специалност „Международен бизнес“, които завършват трети курс през учебната 2019 / 2020 г., ще продължат образованието си в BI  Norwegian Business School  – един от най-престижните университети в Норвегия и Европейския съюз, с който ВСУ „Черноризец Храбър“ има партньорски отношения. Те ще бъдат първите, които през..

публикувано на 20.09.19 в 16:46

В празничните дни: Засилени полицейски проверки на пътя

ОД на МВР - Варна засилва мерките за опазване на обществения ред и нормалното придвижване по основните пътни артерии на Варна и областта през предстоящите три почивни дни около 22 септември – Денят на независимостта. По-осезателно ще е полицейското присъствие в районите, където се очаква струпване на хора – търговски центрове, гари, автогари, площади,..

публикувано на 20.09.19 в 16:43

В ОУ „Петко Р. Славейков" вече има 10 иновативни класни стаи

Още четири класни стаи са напълно преобразени в ОУ „Петко Р. Славейков” във Варна. След цялостен ремонт помещенията са обзаведени с нови учебни маси за всеки ученик, ергономични столове и шкафове, а декоративното оформление създава уют и настроение в съвременната образователна среда. При откриването на новата учебна година училището посрещна своите..

публикувано на 20.09.19 в 15:23

Родните туристи спасили летния сезон

Над 15% ръст на нощувките, платени от български граждани, отчитат курортите "Св. Св. Константин и Елена" и "Златни пясъци". Това обяви  във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова.  По-рано  тя  проведе среща с представители на курортите във  Варненска и Добричка области, с контролните органи и туристическия бранш в Юнашкия салон в морската..

публикувано на 20.09.19 в 15:05

Частното училище по компютърни науки във Варна става държавно

Частната професионална гимназия по инженеринг, технологии и компютърни науки към ТУ – Варна ще бъде трансформирана в държавно училище. То няма да бъде част от Техническия университет, въпреки че ще се помещава на негова територия. Това уточни днес министърът на образованието Красимир Вълчев в допълнение на новината, която съобщи в четвъртък във Варна:..

публикувано на 20.09.19 в 14:46
Вътрешният министър Младен Маринов съобщи какви законови промени планира МВР по време на парламентарния контрол.

МВР иска каска и шофьорска книжка за тротинетка

Водачите на електрически тротинетки и скутери трябва да носят каска и светлоотразителни елементи. Това предвиждат готвени от МВР законодателни промени. Електрически скутери ще подлежат и на регистрация. Управляващите електрически скутери и тротинетки ще бъдат задължени да се движат само по изградените велоалеи, а при липсата им трябва да се..

публикувано на 20.09.19 в 14:44

Градски приключения в последната седмица на септември

Интерактивната игра „Моите разходки из Варна. Изгубеният дневник“ ще разкрива любопитни факти за туристически обекти и забележителности в морската столица. Любителите на градските приключения могат да се включат в предизвикателството всеки ден - от 24-ти септември до 30-ти септември, в 10.00 ч., в Туристическия информационен център (Козирката),..

публикувано на 20.09.19 в 12:07