Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът награди с висши държавни отличия дейци на образованието, науката, културата и изкуството

Снимка: БГНЕС

Удостояваме с най-висши държавни отличия шестима големи българи, каза президентът Росен Плевнелиев, който награди дейци на образованието, науката, културата и изкуството на церемония на "Дондуков" 2.

Те са символ на изключително високи постижения в своите професионални области, образец са за подражание, хора с буден ум, те са трудолюбиви, отдадени на каузата, имат безспорен талант, доказан по целия свят, изтъкна държавният глава. Но те имат и любов към съзиданието, те са голям пример за всички нас, каза президентът, който посочи заслугите и постиженията на всеки един от наградените.

Проф. Енчо Попов беше награден с орден "Стара планина" - първа степен, за изключително големите му заслуги в областта на науката и развитието на електротехниката. Със същото отличие беше награден проф. д-р Огнян Бранков - за изключително големите му заслуги в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика в страната, както и по повод на 70 години от рождението му.

Художникът Свилен Блажев беше награден с орден "Св.св Кирил и Методий" - първа степен, за големите му заслуги за развитието на културата и изкуството. Със същото отличие беше награден цигуларят Васко Василев - също за големите му заслуги за развитието на културата и изкуството. Проф. Камен Велев получи орден "Св.св. Кирил и Методий" - първа степен, за големите му заслуги в областта на образованието и науката. Акад. чл.-кор. проф. д-р Николай Попов също беше награден с орден "Св.св. Кирил и Методий" - първа степен, за големите му заслуги към България в областта на денталната медицина.

Всеки от вас е творец за едно по-добро бъдеще за България, вие сте достоен пример за подражание за младите, за нашите деца, за всички, които търсят правилния път, каза президентът Плевнелиев. Показвате ни, че в медицината, в точните науки, в музиката, в изкуството, в цветовете на картините - навсякъде има богата палитра от възможности за успех и вдъхновение, каза държавният глава на церемонията. Във ваше лице ние разпознаваме своя съвременен български елит, добави президентът.
Проф. Енчо Попов благодари от името на наградените за високите отличия. Той посвети своята награда на множеството учени от различни държави, работили и работещи с проектите му. Проф. Попов пожела на достигналите лидерски позиции да пренасят своя опит в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Висшите училища се отказаха от ефективен протест в понеделник, но остават в стачна готовност

Няма да има протест на 20 май на висшите училища у нас, това стана ясно след подписване на споразумение между управляващите и синдикатите, но все пак остават в стачна готовност. "Постигната е договореност за още 40,7 милиона лева за висшите училища", съобщи служебният премиер Димитър Главчев. "Исканията на..

публикувано на 17.05.24 в 18:50

Каптаж за минерална вода снабдява басейн "Приморски" във Варна?

Общинското предприятие „Спорт“ ще проучва за наличието на каптаж с минерална вода под басейн „Приморски“ във Варна. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Младежки дейности и спорт“ на свое заседание. До решението се стигна след въпрос на един от съветниците към администрацията дали е вярно, че преди години каптажът е бил..

публикувано на 17.05.24 в 18:39

Варна се включва в националната кампания за борба с хипертонията

Варна се включи в Националната здравна кампания за борба с хипертонията „Месец май за мерене“ по повод 17 май – Световният ден за борба с хипертонията. Тази година събитието е под надслов „Измерване, което спасява живот“. Днес варненци имаха възможност да измерят кръвното си налягане в мобилен медицински пункт, разположен на входа на Морската..

публикувано на 17.05.24 в 17:53

Близо 50 са сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство у нас

16 досъдебни производства за купуване на гласове са образувани до момента, 46 е броят на сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство, по които към момента МВР работи.  Това съобщи при посещението си в Казанлък служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  Най-многобройни са сигналите в Бургаска област, уточни..

публикувано на 17.05.24 в 17:09

Започна ремонтът на Дюлинския проход

Започнаха същинските строителни дейности по трасето на третокласния път Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас за 34 км от трасето, а до края на юни ще стартират останалите 32 км в Бургаско. Пътната отсечка свързва областите Варна и Бургас и се ползва като алтернативен маршрут на пътищата I-9 Слънчев бряг – Обзор и..

публикувано на 17.05.24 в 16:44

Варна планира купуването на нови електробуси

През 2024 г. Община Варна кандидатства с проектна идея за разработване на план за градска мобилност, както и закупуване на електробуси. Исканото финансиране е в размер на около 10 млн. лв. и може да бъде осигурено по програма „Развитие на регионите“, съобщи заместник-кметът с ресор транспорт Христо Рафаилов.  По негови данни, финансовата рамка на..

публикувано на 17.05.24 в 16:36

Във Варна отбелязаха Деня на курсантското управление

Официална церемония за Деня на курсантското управление се проведе във Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.   Събитието тази година съвпада с честването на 20-годишнината от членството на България в НАТО и 75-годишнината от създаването на Евроатлантическия съюз. На специална церемония на плаца на висшето заведение ръководният..

публикувано на 17.05.24 в 16:04