Тестово електронно гласуване за избор на членове на ВСС ще се проведе на 16 и 17 ноември

Съдиите, прокурорите и следователите от цялата страна ще "избират" измежду доброволци от членовете на Висшия съдебен съвет от настоящия и от предходния състав. Това ще се случи по едно и също време в отделни и независими процедури за избор на съдии, прокурори и следователи. Трите професионални общности ще гласуват в един, а не в различни дни. Така електронната система ще бъде проверена не само на практика, но и с оглед на сигурността на тайната на вота.

Електронното дистанционно гласуване ще влезе в действие в средата на следващата година, когато цялата магистратска общност ще избира членове на ВСС от съдебната квота, от прокурорската и от квотата на следователите, като за първи път ще се приложи принципът един магистрат - един глас.

Интервю на Емилия Николова с Ванухи Аракелян – председател на Апелативен съд Варна


ВИЖТЕ ОЩЕ

Товарен влак е дерайлирал край Пловдив

От 04.15 часа е преустановено е движението на влаковете между Пловдив и Филипово по направлението Пловдив-Карлово. Дерайлирали са първите три вагона на товарна композиция на частен жп превозвач в гара Пловдив. Влакът, по първоначална информация, е превозвал пропан-бутан. Вагоните са се наклонили на жп линията, няма данни за изтичане, няма и..

обновено на 16.02.19 в 10:39

Обсъждат бъдещето на парка в Аспарухово

Обществено обсъждане за одобрения преди по-малко от месец от комисията по архитектура към общински съвет Варна Подробен устройствен план на парка в "Аспарухово" е насрочено за 11 ч. днес в читалище Просвета в квартала. Процедурата по изготвянето на плана отне 22 години, след като започва още през 1997 г. Проектът обхваща територия от близо 47..

публикувано на 16.02.19 в 10:38

Елате и се докоснете до професиите на бъдещето

Обучения за професиите на бъдещето започват тази събота във Варна. До края на учебната година „шантавите” и понякога неразбираеми съкращения като VR, AR, IoT и др. ще бъдат разчитани от варненски ученици. През септември – в началото на учебната година, подобни обучения ще започнат в София, Велико Търново, Харманли, а вероятно и Русе и..

публикувано на 16.02.19 в 08:37

Варненец ще плува в морето, за да помогне на сираци

Емил Атанасов ще плува 2,2 км в помощ на домовете за сираци във Варна днес. Стартът е в 12.00 часа от четвърта буна на варненския бряг. Планираният финал на първа буна е към 13:00 часа. Това съобщи Емил Атанасов в интервю за морското предаване на Радио Варна. Плувецът ще бъде подкрепен от съпътстващи лодки, медицински екип и спасител...

обновено на 16.02.19 в 06:14

В събота облачността намалява

Днес облачността постепенно ще намалява. Вятърът ще е слаб до умерен, в северната част от северозапад, а в южната от север-североизток. Максимални температури между 4 и 9 градуса, за Варна около 7. Вълнение на морето 2-3 бала, предиобед по южното крайбрежие до 4. Температура на морската вода 6-7 градуса. А тмосферно налягане - 1 0..

публикувано на 16.02.19 в 06:12

Най-малък брой безработни през януари от 2004 г. насам

Малко над 209 000 са безработните, регистрирани в бюрата по труда през януари, като това е най-малкият им брой за този период на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г.   Равнището на безработицата е 6,4 на сто, покачва се 0,3 процента, но спрямо година назад е 0,8 на сто по ниско...

публикувано на 15.02.19 в 15:51
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова

Държавата няма да отчуждава дюни

Държавата няма да отчуждава земи - частна собственост, на чиято територия има дюни, заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя се аргументира, че подобна стъпка би струвала над 1 милиард лева. „ Нека попитаме българските граждани искат ли в пясъците на Черноморието да изтече една магистрала и искат..

публикувано на 15.02.19 в 15:47