Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старши икономистът Петър Ганев: Сайт пресмята, че българинът над половин година работи за държавата

-  Каква информация можем да получим от сайта? Става въпрос за данъци, но кои конкретно?

-  Всяка година около бюджета си говорим за това колко му излизат на българина публичните разходи и ние винаги сме правили тази обобщена сметка, която за следващата година показва 5 140 лева на всеки един българин. Това, което сега направихме е един специализиран сайт, който може да покаже лично на всеки един човек на база на неговите доходи и на база на неговото потребление, в това число и на акцизни стоки, точно колко той дава под форма на данъци и осигуровки и как тези пари се разпределят в бюджета, т.е. тази разходна бележка може да бъде изведена в личен план. Така че сайта е „колко давам”.

-  Всеки ще може да си изчисли чрез това индивидуализирано приложение, но за да представим как работи сайта да започнем със средната  работна заплата. Доколкото си спомням тя като че ли беше 915 лева за четвъртото тримесечие? Ако имате сега компютър пред себе си може ли да ги въведете 915 лева и да видим какви средства от тях ще отидат към хазната?

-  След въвеждането им автоматично се изчисли, че разходите за работодателя се 1 078 лева, тъй като знаете, че той също плаща осигуровки върху тази заплата, които се начисляват отгоре, но при брутна заплата от 915 лева общо взето удръжките или вноските на работодател и работник са в рамките на 361 лева, което на година вече се натрупва 4 300 лева, платени при получаване на заплата. Всъщност това е и най-голямата тежест. Обикновено около 2/3 от всички данъци, които плащаме, ги плащаме още когато получаваме своята заплата, тъй като осигуровките съвсем не са ниски. Около 36-37 %, там някъде е тежестта около труда.

-  По-нататък къде води сайта?

-  Сега вече отиваме към акцизните стоки – цигарите, които са една от най-тежко обложените стоки.

-  Ако пушим половин кутия на ден, то само от нея данъците от акцизи на месец ще са около 60 лева. Над 80 % от цената на една кутия цигари отива за данъци и акцизи. На същото място имаме 3-4 въпроса – за употребата на алкохол. На следващото място е горивото. Един резервоар на месец - 50 литра бензин, това са около 52 лв. Данъци и в крайна сметка от тази заплата ни остават 505 лева. И последният въпрос всъщност на сайта е каква част от тези 505 лева, които ни остават употребяваме и каква част спестяваме. Тъй като българина спестява, предлагам да приемем за спестени 50 лева, което означава, че ще похарчим 455 лева.

-  И сме наполовината от това, с което тръгнахме – 915 лева. Какви изводи правите от това и на базата на другите анализи, които със сигурност знам , че разполагате ?

-  Това, което показва тази проста сметка е, че данъчната тежест е около 49 %. Половината от това, което изработваме отива в държавата. Разбира се ако го сравняваме с Европа ще видим, че на места има и по-високи стойности. Оказва се, че имаме един мит за ниски данъци. При този най-обикновен случай докарахме данъчната тежест до 50 %, като тук не сме вкарали например общински данъци, някои такси, които се плащат и са неизбежни, така че данъчната тежест на работещите ще прескочи и 50 %. Това обаче е разбираемо, тъй като имаме 3 милиона работещи, които издържат 2 милиона пенсионери.

-  Всяка година изчислявате „Ден на свобода от правителството”, през 2017-та пак ли ще е към месец май?

-  Още не сме го изчислили, тъй като чакахме приемането на бюджета, но най-вероятно ще е в началото  на месец май, обикновено там някъде се пада. Този ден много зависи от икономиката, от брутния вътрешен продукт. През последните месеци имаше няколко ревизии, дори скандал покрай бюджета за това коя е реалната цифра за БВП и вярната прогноза за следващата година. Покрай тези ревизии може да има някаква промяна от няколко дни напред или назад, но видяхме, че при примера с работещия българин това е половината доход, което означава, че той би работил до края на юни или дори до началото на юли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25