Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общата концентрация на токсични химични елементи в черноморските и сладководни риби намалява и е под максимално допустимите граници, определени в ЕС

Снимка: Александър Иванов

Това показват резултатите от едногодишно наблюдение на Черно море, река Дунав, крайбрежните езера - Варненско и Бургаско, както и язовир "Мандра".

За проучването са подбрани местни видове риби, разпространени в големи популации, които имат най-голямо значение за хората. Това са черноморските кефал, кая, трицона, сафрид, чернокоп, хамсия и заргана, както и сладководните - каракуда, платика, бабушка, шаран, таранка, сом, скобар, морунаж и бяла риба. Изследвани са също и черноморски миди. Анализ на всички резултати показва, че консумацията на черноморски риби не представлява риск за човешкото здраве, подчертават учените.

Изследванията са направени по проект „Повишаване капацитета на Лабораторията по химия на храни и околна среда в Медицински университет- Варна и превръщането й в специализирана лаборатория за изследването на морски и сладководни ресурси и аквакултури". Той е финансиран от МОСВ чрез програма БГ02 „Интегрирано управление на морските и вътрешните води“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Цел на проекта е да бъдат изследвани различни видове морски и сладководни организми като биоиндикатори за химическо замърсяване на Черно море, река Дунав и други сладководни басейни, както и да се оцени безопасността им като храна, съобщиха от МОСВ.

Чрез специална апаратура, закупена в рамките на проекта, учените са определили съдържанието на елементите арсен, кадмий, хром, мед, желязо, манган, никел, олово, цинк и живак. Резултатите за токсични елементи показват по-високо съдържание в пробите черноморски риби в сравнение със сладководните от река Дунав и крайбрежните езера. Съдържанието на токсичните елементи в изследваните миди е по-високо от това за рибите. За всички видове обаче учените са категорични, че получените резултати са под максимално допустимите граници, определени в ЕС. Хлорорганичните замърсители в рибите и мидите също сочат стойности под максимално допустимите за ЕС.

Ръководителят на катедрата по химия проф. Мона Станчева отчете, че по проекта е създадена, оборудвана и подготвена за акредитиране единствената в България специализирана лаборатория за химични анализи на морски ресурси и аквакултури. Изграден е и "Център за трансфер на знания и иновации", който да анализира данните и да координира връзките на лабораторията с публични, частни и неправителствени структури.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нинова поиска конгрес на БСП на 28 септември

Председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова ще предложи свикването на партиен конгрес на 28 септември, предаде репортер на БГНЕС. Нинова излезе пред партийната централа заедно с Георги Свиленски, за да говори пред протестиращите в нейна подкрепа. „Бъдете спокойни, че ще регистрираме партията за..

публикувано на 01.09.24 в 11:11

Русия удължи забраната за износ на бензин

Забраната за износ на бензин от Русия е удължена с решение на руското правителство до края на годината, съобщи ТАСС. Според мотивите за решението то е взето за „поддържане на стабилна ситуация на горивния пазар в периода на запазено сезонно търсене и планови ремонти“ на производствените мощности. Забраната не се отнася за доставките по..

публикувано на 01.09.24 в 11:10

18 500 са безработните младежи

Безработните младежи до 29-годишна възраст са 18 500 души от всички 153 000 регистрирани в бюрата по труда без препитание. Това сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта. Повече от половината, или над 8000 от младежите, са със средно образование. За сравнение, през същия период на миналата..

публикувано на 01.09.24 в 10:53

Патриарх Даниил отправи послание за Новата църковна година

Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Даниил отправи окръжно послание по случай Новата църковна година - началото на индикта, се казва в съобщение, публикувано в сайта на Българската патриаршия. "По великата Божия милост в този първи ден на септември встъпваме заедно в още една Нова църковна година. Още една Нова..

публикувано на 01.09.24 в 10:08

От днес детските столчета за автомобили в магазините – само по i-Size стандарта за безопасност

Притежателите на седалки от по-стария стандарт могат да продължат да ги ползват От 1 септември влиза в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за автомобили. Във физическите и електронните магазини ще бъде разрешено предлагането само на седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. i-Size стандарт. За това напомнят от..

публикувано на 01.09.24 в 09:35

Повече хора с респираторни инфекции за последната седмица

За периода 23.08.2024 г. – 29.08.2024 г. се отбелязва ръст на лицата с ОРЗ във Варненска област, показва справка на РЗИ - Варна. През периода броят на регистрираните чревни инфекции е 65 случая срещу 99 от предходната седмица. За тази седмица са регистрирани 5 лица със салмонелоза /1,16‰/, 48 лица с ентероколити /заболяемост 11,14‰/, 4 лица с..

публикувано на 01.09.24 в 09:31

Днес БСП решава дали да изключи Корнелия нинова от партията

Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и нейните приближени. Бившият лидер на столетницата е обвинявана от своите съпартийци за създадения юридически казус около легитимността на ръководството на партията, застращаваща явяването им на предстоящите през октомври избори, както и в нарушаване..

публикувано на 01.09.24 в 09:11