Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект от Варна e големият победител в академия „Иновация в действие 2016“

На официална церемония бяха обявени победителите в третото издание на инициативата „Иновация в действие 2016“, организирана от „Солвей Соди“. Големият победител за 2016 г. е Христина Христова от Варна. Проектът „Социална мрежа за земеделски производители“ представлява създаването на платформа за лесна и бърза комуникация, чрез която земеделците ще информират пчеларите онлайн, когато предприемат третиране на медоносните култури. С неговото осъществяване се предлага решение на глобалния проблем, свързан с измирането на пчелите в следствие на използването на пестициди.

Наградата, която печели Христина Христова, е участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел през 2017 г.





Честита награда! Какво е за теб тази награда, радваш ли се?

-  Благодаря! За мен това е огромно признание, както към мен, така и към самата идея и мнението на изпълнителни директори на такова ниво ми вдъхна вяра, че тази идея е реализируема и може да бъде направена на практика.

Всъщност твоята идея каква е ?

-  Социална мрежа за взаимодействие между пчелари и земеделски производители.  Целта е да се улесни комуникацията между двата сектора и земеделците много по-лесно да могат да уведомят пчеларите, когато предприемат третиране на посевите с пестициди.

Как ти хрумна тази идея?

-  Посресдтвом комуникацията ни с колеги в бранша, няколко пъти съм присъствала на пресконференции, в които различни пчелари разказват за проблема с натровените кошери и е много неприятно когато видиш болката на тези хора, видиш как те губят мотивация от работата си и в крайна сметка стигат до едно решение дали да се откажат или да продължат с дейността си, въпреки че 10 -20 години са се занимавали само с това.

  Всъщност може би да обясним защо пестицидите са толкова вредни за пчелите?

-  Защото първо се пръска точно по време, когато е най-активният пчеларски и съответно земеделски сезон. Пръска се директно върху посевите, по време когато пчелите са там, за да събират мед. Това съкращава живота им, тъй като самите пестициди водят до дезориентация на пчеличките и те не могат да стигнат до кошера. Освен това намаляват и имунната им система и в рамките на месец- два цялото семейство умира, когато по-голям процент от работната пчела е била натровена с пестициди.

Това не може ли да се съобрази някакси от хората, които пръскат? Имали ли сте такива разговори?

-  Разговори със земеделците все още не съм провеждала, това е следващата стъпка която ни предстои да направим, за да реализираме проекта. Но има една наредба - №13 от август миналата година, според която те са длъжни да уведомяват пчеларите при такива пръскания, но е много трудно да се издирят контактите на всички пчелари. Земеделецът трябва да се обърне към Областната дирекция на „Агенция по безопасност на храните” или към съответните кметства.  И точно в момента, когато е активният сезон, това е много голямо разхищение на време и енергия от страна на земеделеца и в крайна сметка не се защитават и пчелините, които не са регистрирани. Не може да допускаме такова нехайство, защото в крайна сметка измирането на пчелите ще се афектира върху всички нас по един или друг начин.

Как точно ще работи вашата мрежа, вашият проект ?

-  Чрез сайт и мобилно приложение, в което достъпът ще бъде много лесен.  Земеделецът ще може в специален календар да попълни цялата необходима информация преди третирането, системата автоматично ще изпраща съобщения до всеки един ангажиран пчелар в региона, както и ще генерира уведомителни писма, които да се изпращат на хартиен носител или чрез имейл до ангажираните кметства. Тъй като , както споменах за наредба №13, тя задължава земеделецът да уведоми и кметовете с тези документи с уведомително писмо и с прилежаша скица. Просто спестяваме на земеделеца работата, улесняваме му комуникацията.

- 

...което все пак е, доколкото разбирам е доста важно, щом се допускат такива несъобразени пръскания, a пчеларите пък като не знаят  пострадва цялата продукция?

- Да, и в същото време е жалко, защото много лесно може да се вземат превантивни мерки. Достатъчно е просто пчелите да се затворят в рамките на деня или за два,три дни. Едно пръскане трае няколко дни и не е не е толкова трудно да предотвратим това

Доволна ли си от участието ти в конкурса „Иновация в действие”? Предполагам да, щом си си спечелила първа награда и какво ще ти донесе тя?

- Аз съм доволна от участието ми в целия проект, тъй като самият проект представляваше редица от обучения, като наученото трябваше да приложим, разработвайки нашата идея.  Цялото участие в „Иновации в действие” ми даде един по-различен поглед върху това как да решаваме проблеми и как да генерираме идеи, как впоследствие да ги правим работещи и да оценяме тяхната важност за обществото.  А конкурсът беше просто един допълнителен шанс да се изправиш пред изпълнителни директори на такова ниво,те да могат да оценят твоята идея и в крайна сметка да ти дадат адекватна обратна връзка. Те ни дадоха много съвети, с които да можем много по-лесно да разработим проектите си. Наградата ще е само допълнителен шанс аз да се усъвършенствам, тъй като самата награда представлява за 1 седмици на обучение в лятната школа на „Солвей” в Брюксел. Това само по себе си за мен е една уникална възможност да се запозная с хора в международна среда, а също така да видя как протича обучението при тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-тото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10