Електронен обмен на документи ще бъде въведен в българските пристанища

| обновено на 01.02.17 в 16:19

До средата на 2019 година се очаква в България да бъде въведена т.нар. Порт Къмюнити Систем / Port community system /. Проектът за това е в напреднала фаза и се очаква до края на 2017 г. да бъде избран изпълнител, това съобщи за предаването „Море и бряг” на Радио Варна генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура” Ангел Забуртов.

Проектът е на стойност 9 милиона лева и по същността си представлява дигитален обмен на информация между всички институции, свързани с морския транспорт и стокообмен. Това са „Морска администрация”, „Пристанищна инфраструктура”, пристанищни оператори, митници, „Гранична полиция” и фитосанитарни власти, допълни Забуртов. Той уточни, че порт къмюнити системи са въведени във почти всички пристанища по света, където от години документооборота се извършва по електронен път. Чуйте подробностите в прикачения файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Туристическо изложение награди посмъртно Валентин Плетньов

Международното изложение "Културен туризъм" във Велико Търново присъди наградите си.  Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" бе отличена за инвестиция в областта на културния туризъм - за дигитализацията на тефтерчето на Васил Левски. Голямата награда на туристическата борса за личност с принос в развитието на културния туризъм е..

публикувано на 21.04.18 в 16:36

Пролетен мото фест вдига адреналина утре

За поредна година пред един от големите търговски центрове във Варна  тази неделя, 22 април, ще се съберат стотици мощни мотоциклети, ще има зрелищни демонстрации, качествена рок музика и безброй почитатели на двуколесната надпревара с вятъра.  Традиционният Пролетен мото фест – Варна 2018, ще започне в 10:00 часа. За него ще пристигнат стотици..

публикувано на 21.04.18 в 16:32

Концерт „Полет към мечтите - 25 години като миг“ от 19.00 на сцената на Държавна опера Варна.

С концерт „Полет към мечтите - 25 години като миг“   В арненската детско-юношеска опера ще отпразнува 25 годишен юбилей.   Тя е осн ована по идея на Георги Занев през 1980 годинаи просъществува до 1985-та. През 1993 година Георги Занев, Миглена Шишева и Елица Костова, която сега е в Канада събират екип и възраждат традицията. Сегашният диригент..

публикувано на 21.04.18 в 15:57

Младежи от Варна и Румъния организират утре благотворителна кръводарителска акция

Международна младежка камара - Варна организира в неделя, 22 април, благотворителна кръводарителска акция съвместно с Районния център по трасфузионна хемотология. Заедно с младежи от Румъния се осъществява Седмица на кръводаряването, като тя ще започне в северната ни съседка и ще приключи в неделя във Варна. При даряването на кръв ще се направят..

публикувано на 21.04.18 в 14:32

Гробът на Левски намерен?

Васил Левски е бил погребан в християнските гробища до днешното Министерство на земеделието в София. Това твърди в книга историкът и журналист Николай Иванов. Преди 30 години той открива държавни документи на бившето Отделение за военни паметници и гробове. Според тях при ремонт на канал до служебния вход на министерството в началото на..

публикувано на 21.04.18 в 14:29
Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки: АМ "Хемус" задължително трябва да бъде доизградена

Доизграждането на Автомагистрала „Хемус” задължително трябва да е сред най-важните приоритети за българското правителство в следващия програмен период. Това каза в предаването „Позиция” на Радио Варна евродепутатът Ангел Джамбазки. Прекалено дългото забавяне на инфраструктурния проект доведе до очевидния дисбаланс между Северна и Южна България,..

публикувано на 21.04.18 в 13:06

Велопоход в подкрепа на болните от хемофилия

85 души от Североизточна България са болни от хемофилия. За по-отговорно поведение на здравните институции призоваха от Българската асоциация по хемофилия   по време на маратон в Морската градина във Варна. Целта е запознаване на обществото с болестта и привличане вниманието на МЗ и НЗОК към решаване проблемите на възрастните пациент и,..

публикувано на 21.04.18 в 12:47