Електронен обмен на документи ще бъде въведен в българските пристанища

| обновено на 01.02.17 в 16:19

До средата на 2019 година се очаква в България да бъде въведена т.нар. Порт Къмюнити Систем / Port community system /. Проектът за това е в напреднала фаза и се очаква до края на 2017 г. да бъде избран изпълнител, това съобщи за предаването „Море и бряг” на Радио Варна генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура” Ангел Забуртов.

Проектът е на стойност 9 милиона лева и по същността си представлява дигитален обмен на информация между всички институции, свързани с морския транспорт и стокообмен. Това са „Морска администрация”, „Пристанищна инфраструктура”, пристанищни оператори, митници, „Гранична полиция” и фитосанитарни власти, допълни Забуртов. Той уточни, че порт къмюнити системи са въведени във почти всички пристанища по света, където от години документооборота се извършва по електронен път. Чуйте подробностите в прикачения файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненско откритие с постижение за Космоса

Националната награда „Изобретател на годината”   получи екип на Технически университет Варна. Признанието е за младия преподавател от катедра „Електротехника и електроника” гл.асистент Георги Червенков  и неговият научен ръководител доц.д-р Георги Киров. За откритието си екипът получи и награда Варна за тази година. До момента учените имат вече 4..

обновено на 19.11.17 в 15:28

6000 от близо 14 000 адвокати у нас са вписани като служебни защитници

Т ова съобщи Йордан Йорданов-председател на управителния съвет на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев”. Той участва в семинар за адвокати – служебни и резервни защитници, в санаторно-оздравителния комплекс „Камчия” край Варна. Пред Даниела Стойнова Йорданов коментира факта, че голяма част от полагащите изпитите за встъпване в колегията..

публикувано на 19.11.17 в 12:46

Интеркултурно изложение се провежда във Варна

Представители на Гърция, Кипър, Бразилия, Мексико, Франция, Италия, Армения ще представят своите държави чрез традиционни ястия, танци, песни, облекло и още много други интересни елементи от техните бит и обичаи. Всеки посетител на събитието, организирано от Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“, може да участва в игри и да спечели различни..

публикувано на 19.11.17 в 11:54

Оперната певица Константина Петкова на 80 години

80-та годишнина на оперната певица Константина Петкова отбелязват днес в Добрич. Тържеството, което се организира от инициативен комитет, ще се състои в залата на Държавен куклен театър „Дора Габе“ от 17 ч. Оперната прима е родена в добруджанското село Пчеларово. Нейният творчески път и професионалната й кариера са свързани с Русенската опера, с..

публикувано на 19.11.17 в 11:49

Добрич отдава почит на загиналите при катастрофи

Паметта на загиналите при пътни инциденти в Добрич ще бъде почетена днес пред Оброчния кръст в двора на храма „Света Троица”. По инициатива на областния управител Красимир Кирилов от 11 ч. ще бъде отслужена панихида пред паметния знак. Областният управител Красимир Кирилов се обръща с апел към гражданите на областта да бъдат по-внимателни..

публикувано на 19.11.17 в 10:20

Соларни зарядни за мобилни телефони и таблети ще има в четири варненски квартала

Първите 3 соларни, зарядни устройства по проекта „Соларни панели – как да ги използвам в моя квартал?” на сдружение „ Няма невъзможни неща” вече са монтирани в района на НЧ “Просвета 1927” в кв. Аспарухово във Варна. Устройствата са общо 17-т. От тях ще се възползват безплатно и гражданите наоще три квартала в нашия град – "Младост",..

обновено на 19.11.17 в 09:34

Ден на отворените врати във варненската пожарна

Световният ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия отбелязваме днес. На този ден в редица страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътно-транспортни произшествия. По този повод между 09:30 и 12:00 часа, във всички структурни звена на РДПБЗН – Варна е обявен ден на отворените врати...

публикувано на 19.11.17 в 06:50