Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевтичният съюз ще настоява за твърда цена на лекарствата за даден период от време

За съжаление в страната има седем области, в които няма нито една аптека, която да изпълнява целия пакет от услуги, предназначени за домашно лечение, които се покриват от НЗОК - частично или изцяло. Според статистиката, която е публикувана в уеб платформата „мАптека”, в област Варна липсват аптеки, предоставящи тези услуги в десет общини (Аврен, Аксаково, Белослав, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол и Суворово - с общо население над 100 хил.души). Това е така защото аптечната дейност е класифицирана като търговия на едро. Всичко останало остава на бизнес интересите на собствениците и няма държавна подкрепа и регулация на тази социална услуга, която изпълняват аптеките, разказа проф. Илко Гетов-председател на Българския фармацевтичен съюз:

"Трябва да въведем и да се опитаме да приложим немския модел на т.нар. твърди цени за определен период от време. Не говорим за фиксирана цена, защото фиксирана цена няма в пазарната икономика. Но лекарствата трябва да бъдат с твърда цена за един обозрим период от време, шест месеца или една година,  с цел хората да не бъдат насочвани към конкретни обекти заради някаква минимална отстъпка или привидна такава, в рамките на няколко стотинки, а да бъдат насочвани към съответните обекти на базата на услугата, качество и разбира се професионализъм по отношение грижата за пациентите".

Тук се заражда един друг въпрос, малко в бъдещ план. Тък като е ясно, че рецептите на хартия вече ще бъдат заменени от електронни такива. Как ще се сработи тази системата в аптеките според вас?

"Ние сме готови за тази система, защото Българският фармацевтичен съюз въведе електронна членска карта на нашите колеги, още преди две години, през 2015-та. И ние сме готови с т.нар. идентификция на магистър-фармацевта тогава, когато тябъде факт. Идеята е и модерният подход е рецептата да се генерира от лекаря, тя да се поставя в един т.нар. "облак" (база данни), общо пространство. И тогава, когато пациентът дойде в моята аптека, аз на базата на неговата здравна карта или на неговия персонален номер, с моето разрешение да работя, т.е. моята карта - да мога да отворя тази рецепта, да я изпълня и да няма хартии, и да няма разкарване на хората обратно при лекарите и т.н. Въпрос на консенсус между политици и професионалисти - това е моето мнение".

И за тези сигнали, които хората могат да подават към организацията (Български фармацевтичен съюз), нека да припомним!

"Да, това е една гореща линия, така да я наречем. Това е за пациентите, лекувани с инсулин. Тогава, когато те немогат да намерят съответния инсулин, ние имаме такава услуга, да потърсим инсулин в съседни аптеки, в съседни общини и възможно най-близко от местоположението, от където ни се обаждат. За съжаление, през месец януари над 130-сет сигнала имаме. Разбира се тук има и метеорологичните условия, проблемите със снегонавяванията и т.н. оказаха влияние и просто лекарства немогат да стигнат до съответните места, но ръста е повече от трикратен, спрямо минали периоди. Това означава, че отново имаме активизиране на паралелната търговия".

И на края - две-три думи за сайта, който видяхме - www.mapteka.bg, който е достъпен до всеки един от нас.

"Абсолютно, да - www.mapteka.bg, това е платформа, създадена от Фармацевтичния съюз, на която могат да се правят справки и да се потърсят аптеки и услуги, които те осигуряват. И съответно визуализация на статистически данни за това колко аптеки има, колко население обслужва, колко магистър-фармацевти, каква е аптеката, къде се приготвят лераства..."

Точно тук щях да ви прекъсна, защото за мен беше полезно да науча, знам, че във Варна две са аптекие, в които се приготвят лекарства. Но в случая ще мога да видя, ако ми се наложи в друг град къде мога да използавам тази услуга.

"Абсолютно, точно така. В друг град ако пътувате и не знаете къде е най-близката аптека, може да видите, включително ние имаме амбиция в рамките на 2017г., дори и работното време да включим".

Ще бъде наистина много удобно за хора, които не са от съответния град!

"Точно така!”.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15