Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С Jump Math децата учат по-лесно математика

Млади неоткрити математически гении или всеки може да се справи с математиката. Така накратко, само с няколко думи може да се опише системата JUMP Math, която се разпространява напълно безплатно в училища и учебни центрове в цял свят. В основата й е вярването, че всички деца могат да научат математиката, а всички учители могат да я преподават. JUMP Math не променя учебната програма или учебния материал, който се преподава, нито класната структура на обучение. Променя само мисленето.

За системата и начина, по който се преподава JUMP във Варна разговаряме с Дороти Берова:

Авторът на методиката JUMP Math e канадския математик Джон Майтън от университета в Торонто. Самата методика е разработена преди повече от 15 г. и най-ценното в нея е, че всички похвати са следствие от реална работа и натрупан опит с деца. Мотото е, че всеки може да се справи с математиката по един много забавен начин, а абстрактното математическо знание може да бъде представено на един много разбираем за децата език.

Какво означава разбираем за децата език? Имаме, примерно, един учебник, в който е написано 7 по 5 е 35. Ако използваме JUMP как ще представим? Как ще научим децата да умножават, нещо което им е доста трудно във втори клас?

Умножението не е представено както в нашата класическа методика. Никое дете не учи таблицата за умножение наизуст. Методиката JUMP Math е съвсем различна. Така, за да стигнем до едно понятие, ние трябва да имаме концепцията за него – т.е. трябва да имаме усет за числа.

Какво означава усет за числа? Как представяте числата от 0 до 9?

По един много приложен начин. Те се представят в нагледно – образен материал. Използваме различни видове жетони, различни видове мъниста, след което ако трябва да представя таблицата за умножение първо групирам материала, след това го рисувам. Едва тогава стигаме до идеята за умножение.

Всъщност в JUMP Math понятието се казва в последствие.

Аз не уча „голи” определения. Децата стигат сами до тях. JUMP разчита на това, и не само JUMP– самият наш мозък е устроен така, че всичко се учи стъпка по стъпка.

Цялото интервю с Дороти Берова чуйте в звуковия файл:




Ето и мнението на част от децата, които се занимават с математика посредством JUMP във Варна и които вече искрено се вълнуват от математиката. Преди да ги чуете обаче си помислете колко от вас намират математиката за сложна и неразбираема:




Малко статистика: средно 54% от децата в средното училище се справят с математиката. Данните са валидни за целия свят и винаги се движат в близки граници, казва авторът на методиката Джон Майтън. База за тези данни са всъщност резултатите от световното изследване PISA. В това число влизат едновременно отличниците, които решават по около 75% от задачите успешно, както и децата, които изостават - със само 19% успех.


Повече за системата JUMP и приложението й във Варна – очаквайте в часът на Радио Варна представя тази  събота, 18 февруари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, по земя, а не чрез повдигнато на колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на РВ „Позиция“,..

публикувано на 20.04.24 в 15:03

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26