О.з. капитан ІІ ранг Трифон Трифонов: In vino veritas

Снимка: "Морски вестник"

Трифон Трифонов е председател на краеведското дружество във Варна и автор на проучване за имената на местностите край града. Освен това е морски офицер и бивш механик на военен кораб. Трифон Трифонов разказва пред репортера Габриела Гаврилова истории за винопроизводството и гроздоберачеството в българския Североизток.


- Името Трифон означава охолно живеещ. Това е е богинята Трюфе в старогръцки или Трифе на новогръцки език – богинята на удоволствието. Труфя се оттам произлиза. Но пък за сметка на това има много топоними с лозя, тъй като Свети Трифон е пряко свързан с лозарството. Още от античността траките имат традиция да правят вино и гърците са ги наричали варвари, защото те са пиели вино по всяко време. Гърците са го пиели разредено едно към едно или едно към две в полза на водата и са пиели вино след залез слънце. Траките са пиели вино в неограничени количества, по всяко време и дори поели с вино конете си и устройвали диви кушии, надбягвания. На много места по брега лозите се растели по дърветата, бере се гроздето, тъпче се на място и се пренася някъде в съдове, където виното вече ферментира, узрява. Над Русалка има такива стари виноделни от порядъка на няколко кубика изкопани в камъка, понеже там се получава завет по отношение на североизточните ветрове, по тополите растат лози, бере се в промишлени количества грозде, тъпче се на място и се източва. И малко по-настрани от тези „шарап таш” им казват, винени камъни, гагаузите им дават това наименование. На турски език „шарап таш” означава винен камък. Това което се изцежда, се изцежда до самоток, а малко настрани има нещо като място за пресоване на джибрите. Такъв камък, преносим имаше близо до вече несъществуващия фар Екрене. Една лоза може да захрани 5 декара, когато го вдигнеш на асма. На север от Болата има едно място, където се прави вино. Там един възрастен човек от Българево ми обясняваше, че долу растяла една лоза с диаметър някъде около 20 сантиметра, която се катери 20-30 метра нагоре по скалите. Когато бил млад една коза паднала и се убила там. Той слязъл по лозата,  вързал козата на гърба си и се изкатерил нагоре. Това е един много монолитен варовиков блок, докато скалите са шуплисти и там има издълбана шарапана. Пак 1 и 20 на 1 и 50 някъде дълбоко е някъде 10 сантиметра и накрая има една щерна, издълбана в камъка – има-няма някъде около 50 литра. И всичко това е на 50 сантиметра от брега на морето, виси над морето. И на много места в България има такива антични виноделни, които са издълбани в камъка, защото като дойде есента само го изпиташ и всичко ти е готово за действие.

- Какво взехте от дядо си, на когото сте кръстен?

- Може би интереса към историята, може би той ме е запалил. Имаше някакъв съкратен вариант на „Илиада”, но вътре с рисунки на старогръцките герои и така нататък, и така нататък. Та от седми-осми клас съм тръгнал на кръжок по история и лека-полека вече, аз затова отидох на този изследователски кораб. На борда си обикалям свободно по крайбрежието.

- Пожеланието на краеведа и морски офицер Трифон Трифонов?

-  Най-напред да са живи и здрави и в светлината на това, което сега говорихме,  младите да познават своята история и да се радват на живота с виното. “In vino veritas”.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Икономистът Стоян Панчев: "Българската пенсионна система е фалирала, но никой няма смелост да го признае"

По голямата част от осигуровките които отиват за пенсии не се заделят, не се спестяват- те отиват веднага за плащането на сегашните пенсии. Единственото което се заделя е това което отива частните пенсионни фондове. В момента ако сте от трета категория труд, 18.8% от вашите доходи отиват за пенсия, като 5% се спестяват, останалите отиват за заплащането..

публикувано на 25.02.17 в 14:03

Зеленият цвят е новият хит в декорацията при тортите и сладките

Ралица Камбурова определя себе си като човек с хоби-декоратор. Ралица е и активен спортист, който се занимава с канго джъмпс. Тя е професионален инструктор и умело успява да съчетава две хобита - спорта и декорацията на сладки. За да ни стане още по-сладко и вкусно, в края на работната седмица ще си поговорим за новите тенденции в тортите и..

публикувано на 24.02.17 в 17:12

Художникът Стоян Цанев: Какво ще се получи от една картина, знае само Онзи горе...

Художникът Стоян Цанев представи във Варна 19 нови абстрактни платна, рисувани миналата година. Цветовата гама не е от значение, макар че се наблюдава разнообразие в спектъра. Важен е жестът, който не е самоцелен, а е рефлексия от наблюдаването на живота и природата около нас. Но - при него няма наподобяване на обект или предмет, няма образи и..

публикувано на 24.02.17 в 11:27

Ще разберем хиляди истини за нашия живот, когато открием друг в Космоса, смята астрономът Ева Божурова

На крачка ли сме от откритието на друг живот във Вселената – този въпрос вълнува учените от НАСА , а и не само тях, след последното откритие на 7 планети с размерите   на Земята, на три от които вероятно има условия за живот. Какво означава това откритие за обикновения човек и защо откриването на друг живот в Космоса ще ни разкрие хиляди..

публикувано на 24.02.17 в 08:15

Варненец, живеещ в Америка: Когато си извън България, народната музика ти става още по-свидна

Варненецът Стилиян Митков живее от 13 години в Лас Вегас, САЩ. Председател е на тамошната Асоциация на българите, организира срещи между тях. Учил е в математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна, завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски”, работи в студентското радио "Алма Матер", след това в програма „Хоризонт”. Заминава за..

публикувано на 22.02.17 в 13:57

Японка, омъжена за българин: Когато живееш в една държава, трябва да научиш езика й

В международния ден на майчиния език Ви срещаме с Каоро Йошимото - японка, родена в Токио, живяла в Америка и женена за българин. От 5 години Каоро живее във Варна. Тя е научила български език, защото смята, че е важно да говориш на езика на държавата в която живееш. Какво мисли за Варна с нея разговаря Олга Добрева: Коничиуа, здравейте Казвам..

публикувано на 21.02.17 в 15:00

Художникът Димо Миланов на 50 г.: "Семейство, дете, кредити - все хубави неща..."

Известният варненски художник Димо Миланов отбеляза своя петдесетгодишен юбилей с изложба – графика. В Галерия "Ларго" той подреди отдавна непоказвани офорти от първите изложби и първите му участия в международни конкурси, както и най-новите си литографии от циклите „Рибопер“ и „Биомеханична единица“. Димо е познат и с работата си като графичен..

публикувано на 20.02.17 в 12:43