О.з. капитан ІІ ранг Трифон Трифонов: In vino veritas

Снимка: "Морски вестник"

Трифон Трифонов е председател на краеведското дружество във Варна и автор на проучване за имената на местностите край града. Освен това е морски офицер и бивш механик на военен кораб. Трифон Трифонов разказва пред репортера Габриела Гаврилова истории за винопроизводството и гроздоберачеството в българския Североизток.


- Името Трифон означава охолно живеещ. Това е е богинята Трюфе в старогръцки или Трифе на новогръцки език – богинята на удоволствието. Труфя се оттам произлиза. Но пък за сметка на това има много топоними с лозя, тъй като Свети Трифон е пряко свързан с лозарството. Още от античността траките имат традиция да правят вино и гърците са ги наричали варвари, защото те са пиели вино по всяко време. Гърците са го пиели разредено едно към едно или едно към две в полза на водата и са пиели вино след залез слънце. Траките са пиели вино в неограничени количества, по всяко време и дори поели с вино конете си и устройвали диви кушии, надбягвания. На много места по брега лозите се растели по дърветата, бере се гроздето, тъпче се на място и се пренася някъде в съдове, където виното вече ферментира, узрява. Над Русалка има такива стари виноделни от порядъка на няколко кубика изкопани в камъка, понеже там се получава завет по отношение на североизточните ветрове, по тополите растат лози, бере се в промишлени количества грозде, тъпче се на място и се източва. И малко по-настрани от тези „шарап таш” им казват, винени камъни, гагаузите им дават това наименование. На турски език „шарап таш” означава винен камък. Това което се изцежда, се изцежда до самоток, а малко настрани има нещо като място за пресоване на джибрите. Такъв камък, преносим имаше близо до вече несъществуващия фар Екрене. Една лоза може да захрани 5 декара, когато го вдигнеш на асма. На север от Болата има едно място, където се прави вино. Там един възрастен човек от Българево ми обясняваше, че долу растяла една лоза с диаметър някъде около 20 сантиметра, която се катери 20-30 метра нагоре по скалите. Когато бил млад една коза паднала и се убила там. Той слязъл по лозата,  вързал козата на гърба си и се изкатерил нагоре. Това е един много монолитен варовиков блок, докато скалите са шуплисти и там има издълбана шарапана. Пак 1 и 20 на 1 и 50 някъде дълбоко е някъде 10 сантиметра и накрая има една щерна, издълбана в камъка – има-няма някъде около 50 литра. И всичко това е на 50 сантиметра от брега на морето, виси над морето. И на много места в България има такива антични виноделни, които са издълбани в камъка, защото като дойде есента само го изпиташ и всичко ти е готово за действие.

- Какво взехте от дядо си, на когото сте кръстен?

- Може би интереса към историята, може би той ме е запалил. Имаше някакъв съкратен вариант на „Илиада”, но вътре с рисунки на старогръцките герои и така нататък, и така нататък. Та от седми-осми клас съм тръгнал на кръжок по история и лека-полека вече, аз затова отидох на този изследователски кораб. На борда си обикалям свободно по крайбрежието.

- Пожеланието на краеведа и морски офицер Трифон Трифонов?

-  Най-напред да са живи и здрави и в светлината на това, което сега говорихме,  младите да познават своята история и да се радват на живота с виното. “In vino veritas”.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дами на тротинетки в града: Важно е косата да се вее...

Бърза справка в Google ни препраща към Карл Драйс, немски изобретател, който през 1817 г. създава първата тротинетка, която нарича „машина за бързо ходене“, като прототипът е бил снабден с дървена рама, две дървени колела, кормило и седалка. Придвижването е ставало или чрез отблъскване от земята, или чрез правене на големи крачки. Сега..

публикувано на 25.07.17 в 13:59

Ултрамаратонецът Иван Димитров: Само ако е трудно, си струва да се пробваме отново и отново, и отново

Той е на 38 години, роден е край морето – във Варна, но предпочита планините. Започнал случайно преди 10-тина години, днес е в листата на непрекъснато разрастващия се брой български ултрамартатонци. Онези, за които разстояния като 100 км. или 100 мили се измерват не в час или два по магистралата, а в примерно няколко алпийски върха, толкова..

публикувано на 25.07.17 в 12:51

Намаляват кандидатите за спасители на плажа

Намалява броят на кандидатите за спасители на плажа. Шест пъти повече са желаещите за спасители на басейн, отколкото тези за море, стана ясно по време на кръгла маса по проблемите на водното спасяване, с която се закри Седмицата на водното спасяване във Варна. На какво се дължи отливът на кандидати за спасители и достатъчни ли са плувните..

публикувано на 24.07.17 в 11:23

Как да се държим по време на класически концерт? Шумящи опаковки от бонбони, звуци от неизключени телефони, закъснения или...

Анна Халамян е родена във Варна и има висше музикално образование – оперно пеене. Тя живее отдавна в Германия и през 1993 г. открива във Франкфурт на Майн своя собствена галерия, наречена „Титан“. Представя художници от Южна Германия, но и няколко български артисти – Милко Божков, Емил Попов, Стоян Цанев, Светлин Русев, Десислава..

публикувано на 23.07.17 в 16:56

Уволнения заплашват всички участвали в стачката на работещите в туризма в Гърция

„За пръв път усещам такъв страх у хората в Гърция, когато стачкуват. Те се страхуваха да се покажат с лице пред камерата." Това каза за предаването "Позиции" на Радио Варна кореспондентът на БНР в Атина Катя Пеева по повод 24 - часовата стачка в туристическия бранш в южната ни съседка. „Такъв страх аз не познавам в друг сектор” допълни Пеева...

публикувано на 22.07.17 в 13:09

Варненски автомобилен състезател спечели рали "Твърдица-Елена"

Тихомир Стратиев е победителят в тазгодишното издание на рали Твърдица-Елена.  Изключително емоционален бе състезателят по време на срещата с варненските журналисти. Интервю на Румен Генов Какво състезание беше за теб ралито тази година? От началото на сезона своята цел и до момента я оправдавам и я следвам.  Атмосферните условия..

публикувано на 19.07.17 в 18:03

Известният холивудски композитор Кристофър Янг в специално интервю за Радио Варна

Кристофър Янг е автор на музика за над 100 телевизионни и кино продукции, сред които „Кошмари на Елм стрийт 2”, „Спайдърмен 3”, „Градски легенди” и много други. Носител е на различни престижни награди. В момента е лектор в майсторския клас по филмова музика на Film Scoring Summer Program – Dublin, Ireland, който се провежда във..

публикувано на 19.07.17 в 15:14