О.з. капитан ІІ ранг Трифон Трифонов: In vino veritas

Снимка: "Морски вестник"

Трифон Трифонов е председател на краеведското дружество във Варна и автор на проучване за имената на местностите край града. Освен това е морски офицер и бивш механик на военен кораб. Трифон Трифонов разказва пред репортера Габриела Гаврилова истории за винопроизводството и гроздоберачеството в българския Североизток.


- Името Трифон означава охолно живеещ. Това е е богинята Трюфе в старогръцки или Трифе на новогръцки език – богинята на удоволствието. Труфя се оттам произлиза. Но пък за сметка на това има много топоними с лозя, тъй като Свети Трифон е пряко свързан с лозарството. Още от античността траките имат традиция да правят вино и гърците са ги наричали варвари, защото те са пиели вино по всяко време. Гърците са го пиели разредено едно към едно или едно към две в полза на водата и са пиели вино след залез слънце. Траките са пиели вино в неограничени количества, по всяко време и дори поели с вино конете си и устройвали диви кушии, надбягвания. На много места по брега лозите се растели по дърветата, бере се гроздето, тъпче се на място и се пренася някъде в съдове, където виното вече ферментира, узрява. Над Русалка има такива стари виноделни от порядъка на няколко кубика изкопани в камъка, понеже там се получава завет по отношение на североизточните ветрове, по тополите растат лози, бере се в промишлени количества грозде, тъпче се на място и се източва. И малко по-настрани от тези „шарап таш” им казват, винени камъни, гагаузите им дават това наименование. На турски език „шарап таш” означава винен камък. Това което се изцежда, се изцежда до самоток, а малко настрани има нещо като място за пресоване на джибрите. Такъв камък, преносим имаше близо до вече несъществуващия фар Екрене. Една лоза може да захрани 5 декара, когато го вдигнеш на асма. На север от Болата има едно място, където се прави вино. Там един възрастен човек от Българево ми обясняваше, че долу растяла една лоза с диаметър някъде около 20 сантиметра, която се катери 20-30 метра нагоре по скалите. Когато бил млад една коза паднала и се убила там. Той слязъл по лозата,  вързал козата на гърба си и се изкатерил нагоре. Това е един много монолитен варовиков блок, докато скалите са шуплисти и там има издълбана шарапана. Пак 1 и 20 на 1 и 50 някъде дълбоко е някъде 10 сантиметра и накрая има една щерна, издълбана в камъка – има-няма някъде около 50 литра. И всичко това е на 50 сантиметра от брега на морето, виси над морето. И на много места в България има такива антични виноделни, които са издълбани в камъка, защото като дойде есента само го изпиташ и всичко ти е готово за действие.

- Какво взехте от дядо си, на когото сте кръстен?

- Може би интереса към историята, може би той ме е запалил. Имаше някакъв съкратен вариант на „Илиада”, но вътре с рисунки на старогръцките герои и така нататък, и така нататък. Та от седми-осми клас съм тръгнал на кръжок по история и лека-полека вече, аз затова отидох на този изследователски кораб. На борда си обикалям свободно по крайбрежието.

- Пожеланието на краеведа и морски офицер Трифон Трифонов?

-  Най-напред да са живи и здрави и в светлината на това, което сега говорихме,  младите да познават своята история и да се радват на живота с виното. “In vino veritas”.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бижуто е най-бързият и лесен начин да покажеш, че се вълнуваш от съвременно изкуство

Само за около седмица над сто изложби посети галеристката на "Арт папийон" Виктория Митева в Мюнхен, по време на изложението TONE VIGELAND. JEWELRY – OBJECT – SCULPTURE. „Толкова се полага на всеки, не е нужно всичко да се гледа, казва Виктория и добавя, че „човешкото око не може да обхване много информация. Изкуството е нещо, което иска..

публикувано на 23.03.17 в 12:06

Какво ни разказват облаците....

Близо 30 години професионално с метеорология се занимава Искрен Куюмджиев, който е част от екипа на Националния институт по метеорология и хидрология- филиал Варна.Той е виждал и проучвал облаците от всякакви аспекти, защото е анализирал тяхното движение и с оглед безопасността на самолетите. Оказва се, че метеоролозите могат да "гледат" и  с..

публикувано на 23.03.17 в 10:26

В търсене на съкровища или ... как да се научим да плуваме

Кое е общото между съкровищата от дълбините на морето и басейна...Отговорът е - научените да плуват деца, които стават и откриватели в един момент от живота си. Така започва приказката отзад напред - за децата, които се учат да се гмуркат, първо в басейна, а после и в морето. Срещаме ви със Снежана Пенева, треньор по синхронно плуване в ПСК "Черно море"...

публикувано на 23.03.17 в 08:15

Кирил Георгиев: Вкусът на ръчно изработената паста e неповторим

Кирил и Мария са заедно в живота от няколко години. Една хубава коледна утрин Кирил получил за подарък от приятелката си машинка за приготвяне на домашна паста. По него време той работел като готвач във варненско заведение. Запалил се по домашната паста и започнал да овладява сам тънкостите на този така непривичен за България занаят. И така..

публикувано на 22.03.17 в 11:45

Диана Цолевска: Станах актриса под влияние на баща ми

В Международния ден на кукления театър, всяка година във вечерта на празника, известен деец в областта на кукленото изкуство се обръща с послание към своите колеги. Този път обръщението е от американката Нанси Ломан. Един от съставителите на Световната енциклопедия на кукленото изкуство, бивш вицепрезидент на изпълнителния комитет на УНИМА - Международния..

публикувано на 21.03.17 в 17:51

Станимир Статев: Клиниката на д-р Емилова е зимната почивка на моето семейство

Станимир Статев вече 15 години прави програмата на д-р Людмила Емилова на плодове , чай и мед . Преди време нормализирал кръвната захар, холестерола, спрял цигарите. Вече 15 години не ползва хапчета. Съпругата му излекувала мигрена. Сега цялото семейство прави зимната си почивка в клиниката на д-р Емилова, за да изчисти..

публикувано на 20.03.17 в 10:19

Хипарски бус става книжарница на колела в инициативата "Думи на 4 гуми"

"Думи на 4 гуми" – инициатива на поета Илиян Любомиров, която превръща един стар хипарски бус в мобилна книжарница само за съвременна българска поезия и проза и цяло лято ще среща жителите на по-малките ни градове с най-стойностната ни литература от последните 30 години. С автора на идеята разговаря  Светлана Вълкова. -   Много се..

публикувано на 17.03.17 в 13:20