О.з. капитан ІІ ранг Трифон Трифонов: In vino veritas

Снимка: "Морски вестник"

Трифон Трифонов е председател на краеведското дружество във Варна и автор на проучване за имената на местностите край града. Освен това е морски офицер и бивш механик на военен кораб. Трифон Трифонов разказва пред репортера Габриела Гаврилова истории за винопроизводството и гроздоберачеството в българския Североизток.


- Името Трифон означава охолно живеещ. Това е е богинята Трюфе в старогръцки или Трифе на новогръцки език – богинята на удоволствието. Труфя се оттам произлиза. Но пък за сметка на това има много топоними с лозя, тъй като Свети Трифон е пряко свързан с лозарството. Още от античността траките имат традиция да правят вино и гърците са ги наричали варвари, защото те са пиели вино по всяко време. Гърците са го пиели разредено едно към едно или едно към две в полза на водата и са пиели вино след залез слънце. Траките са пиели вино в неограничени количества, по всяко време и дори поели с вино конете си и устройвали диви кушии, надбягвания. На много места по брега лозите се растели по дърветата, бере се гроздето, тъпче се на място и се пренася някъде в съдове, където виното вече ферментира, узрява. Над Русалка има такива стари виноделни от порядъка на няколко кубика изкопани в камъка, понеже там се получава завет по отношение на североизточните ветрове, по тополите растат лози, бере се в промишлени количества грозде, тъпче се на място и се източва. И малко по-настрани от тези „шарап таш” им казват, винени камъни, гагаузите им дават това наименование. На турски език „шарап таш” означава винен камък. Това което се изцежда, се изцежда до самоток, а малко настрани има нещо като място за пресоване на джибрите. Такъв камък, преносим имаше близо до вече несъществуващия фар Екрене. Една лоза може да захрани 5 декара, когато го вдигнеш на асма. На север от Болата има едно място, където се прави вино. Там един възрастен човек от Българево ми обясняваше, че долу растяла една лоза с диаметър някъде около 20 сантиметра, която се катери 20-30 метра нагоре по скалите. Когато бил млад една коза паднала и се убила там. Той слязъл по лозата,  вързал козата на гърба си и се изкатерил нагоре. Това е един много монолитен варовиков блок, докато скалите са шуплисти и там има издълбана шарапана. Пак 1 и 20 на 1 и 50 някъде дълбоко е някъде 10 сантиметра и накрая има една щерна, издълбана в камъка – има-няма някъде около 50 литра. И всичко това е на 50 сантиметра от брега на морето, виси над морето. И на много места в България има такива антични виноделни, които са издълбани в камъка, защото като дойде есента само го изпиташ и всичко ти е готово за действие.

- Какво взехте от дядо си, на когото сте кръстен?

- Може би интереса към историята, може би той ме е запалил. Имаше някакъв съкратен вариант на „Илиада”, но вътре с рисунки на старогръцките герои и така нататък, и така нататък. Та от седми-осми клас съм тръгнал на кръжок по история и лека-полека вече, аз затова отидох на този изследователски кораб. На борда си обикалям свободно по крайбрежието.

- Пожеланието на краеведа и морски офицер Трифон Трифонов?

-  Най-напред да са живи и здрави и в светлината на това, което сега говорихме,  младите да познават своята история и да се радват на живота с виното. “In vino veritas”.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тони

Тони: Пробуждането може да бъде за всеки

Най-хубавите неща се постигат с цената на голямата болка.  Но пък аз не се отказвам. - каза за  предаването "Джем сешън" певицата Тони по повод новата си песен "Пробуждане" Тони:  Тази песен е вдъхновена от кам п анията на сайта probudise.bg , която има за цел да достигне до младите хора и да ги информира относно шестте..

публикувано на 25.05.17 в 12:42
Милена Караджова

Милена Караджова: Имаш ли – даваш. За когото не е – отминава!

Имаш ли – даваш. Не питаш! Който иска, си го взема. За когото не е – отминава!  - това изведе като верую певицата Милена Караджова в предаването "Джем сешън" с водещ Кристиян Неделчев  Милена Караджова е учител по професия и артист по душа. Пее, рисува и преподава с вдъхновение. У частва в проекти, свързани с изкуството като..

публикувано на 25.05.17 в 08:10

Мариян Желев: Българската душа познава много измерения

Мариян Желев е писател, автор на 6 книги, а само преди дни представи първия си филм в Радио Варна. Какво е 24 май за  Вас? Малко странно може да звучи, но на такъв голям празник като 24 май, на мен ми се мълчи. На мен ми се остава някъде на тихо. На такъв ден човек трябва да остане сам и да осмисли какво му се е случило благодарение на..

обновено на 24.05.17 в 15:43
Таисия Фьодоровна-Лазарова, в ляво

Учителят Таисия Фьодоровна-Лазарова: Родители, които се вълнуват какво формира детето им, имат успешно дете!

На 24-ти май представяме г-жа Таисия Фьодоровна-Лазарова, част от руската диаспора във Варна, живее тук от 53 г. Днес е пенсионер, но поколения ученици от Руското училище ”Александър Сергеевич Пушкин” я помнят като своя учител по музика. За Радио Варна тя разказа: От самото начало ние приехме много сериозно нашето пребиваване тук, защото..

публикувано на 24.05.17 в 15:27

Ана Луиза Томпсън, директор бюро ”Европа” на ЮНЕСКО: Имате истински богата култура!

11-я международен фестивал на поезията ”Славянска прегръдка” се провежда във Варна от 22 до 24 май. Домакини на срещите на пишещите и четящи хора са Катедралният храм, Градската художествена галерия, Икономическия университет, общината и Генералното консулство на Рузия и ОНД. Специален гост на ”Славянска прегръдка” бе Ана Луиза Томпсън – директор..

публикувано на 24.05.17 в 14:36

Опазването на българския език отвъд океана - мисия възможна

Годините на преход провокираха мнозина българи да търсят по-добро бъдеще за себе си и за своите деца в чужбина.   Последните 20 години тази тенденция не спира. От 2000-та година варненците семейство Шейтанови са в САЩ, преди това са живели и в Португалия. Дъщеря им Мира винаги се връща към своите корени и брега край морето при любимия град..

публикувано на 24.05.17 в 12:12

Първи кадри на „Роза Дамасцена” излъчиха в Балчик

Мария Лалева и част от екипа на филма „Роза Дамасцена“ поставиха финала на Майския литературен маратон в Балчик, организиран от литературен клуб „Йордан Кръчмаров” при читалище „Паисий Хилендарски”. Присъстващите на литературната вечер на 22 май имаха възможността първи в цяла България да гледат част от филма „Роза Дамасцена”, чийто сценарист и..

публикувано на 24.05.17 в 16:10