Нова платформа за съвременно изкуство и култура “Art and Culture Today"

Радослав Механджийски и Теодора Константинова, докторанти по изкуствознание в НБУ, създадоха платформа за съвременно изкуство и култура “Art and Culture Today”.

Що е то съвременно изкуство и кои са най-ярките произведения от България и света? Как се раждат първите инсталации и пърформанси, откъде възниква идеята за концептуално изкуство, кои са най-атрактивните съвременни автори и произведения от България и света? Какво се крие зад често странните и неразбираеми образи и обекти, може ли всичко да бъде изкуство и намира ли място сред съвременните произведения класическата естетика на красивото?

Радослав Механджийски и Теодора Константинова посетиха четири български града – Бургас, Варна, Русе и Велико Търново, за да изнесат по една лекция, чрез която да вникнем в парадоксалния свят на съвременното изкуство.

Чуйте още за платформата в интервюто на Светлана Вълкова:
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградите ИКАР очакват своите притежатели под купола на цирка

На 27 март в Международния ден на театъра ще се проведе официалната церемония по връчването на Наградите ИКАР, която слага край на тазгодишното издание на Софийския театрален салон. Режисьор и сценарист на церемонията е Стоян Радев, сценограф – Мира Каланова.Тази година Наградите „Икар” са посветени на две големи годишнини – 95 години от..

публикувано на 24.03.17 в 10:44

„Астромедицина за всеки“ представя Кирил Стойчев във Варна

Книгата „Астромедицина за всеки“ на издателство "Локус Фортуна" ще бъде представена в 18.30ч. в Арт салон на Радио Варна. Авторът на книгата е Кирил Стойчев. Той е астролог, председател на Българска астрологична асоциация, лектор, автор на други 5 книги за себепопознание, приложна психология и астрология: "Еволюция на връзката", "6 дни за да..

публикувано на 24.03.17 в 07:16

Танцьорите от балетна школа „Мелади” обраха наградите от конкурс в Пловдив

16 награди и квоти за участие в световното първенство в Германия в края на юни 2017 г. завоюваха танцьорите от школите на балет „Мелади“ при участието им в квалификационен турнир за световната танцова купа DWC, проведена на 18 и 19 март в град Пловдив. Виктория Германова спечели сребърен медал, Христина Георгиева – златен и сребърен медал, Тея..

публикувано на 23.03.17 в 10:16

Фотоизложба на Любомир Сергеев в Арт салона на Радио Варна

Откриване на 30 март, четвъртък, Арт салон на Радио Варна - 19.00 часа Фотоизложба “Събирателно” Изложбата включва творби от последните 6 години, показвани в Англия, САЩ, Италия, Испания, Украйна, Гърция. Автора представя няколко серии и множество единични проекти. В експозицията са включени както авторски, така и комерсиални проекти...

публикувано на 22.03.17 в 14:50

"Красавицата и звяра" е най-гледаният филм у нас

Очаквано игралната версия на една от най-популярните приказни истории на "Дисни" - "Красавицата и звяра" - застана на първа позиция по зрителски интерес след миналия уикенд, сочат обобщените данни от киносалоните. Филмът, показван у нас на 69 екрана едновременно, създаден по приказката на Габриел-Сюзан дьо Вилньов от 1740 г., е гледан вече от 57..

публикувано на 22.03.17 в 07:09

Изложба на Елица Карабашлиева в Арт салона на Радио Варна

29 март (сряда), Арт салон на Радио Варна, 18:30 часа Акварелът е любовта, която само преди шест години среща Елица Карабашлиева. Пленена от поезията на живописта тя отдава всичкото си време, обич и труд да рисува. "Акварелът е особено душевно състояние, а не техника. Чувството, че се потапяш в цветни, топли води -..

публикувано на 21.03.17 в 15:27

Избраха четири книги-номинанти за Европейската награда за литература

Националното жури за България избра четири книги-номинанти за Европейската награда за литература, съобщи поетът и публицист Бойко Ламбовски, председател на журито. Книгите са "Кротките" на Ангел Игов (роман, 2015 г., изд. "Жанет 45"), "Любов, подслон, храна и вода" на Николай Фенерски (сборник разкази, 2016 г., изд. "Дива 2007"), "Остров Крах"..

публикувано на 20.03.17 в 14:22