Нова платформа за съвременно изкуство и култура “Art and Culture Today"

Радослав Механджийски и Теодора Константинова, докторанти по изкуствознание в НБУ, създадоха платформа за съвременно изкуство и култура “Art and Culture Today”.

Що е то съвременно изкуство и кои са най-ярките произведения от България и света? Как се раждат първите инсталации и пърформанси, откъде възниква идеята за концептуално изкуство, кои са най-атрактивните съвременни автори и произведения от България и света? Какво се крие зад често странните и неразбираеми образи и обекти, може ли всичко да бъде изкуство и намира ли място сред съвременните произведения класическата естетика на красивото?

Радослав Механджийски и Теодора Константинова посетиха четири български града – Бургас, Варна, Русе и Велико Търново, за да изнесат по една лекция, чрез която да вникнем в парадоксалния свят на съвременното изкуство.

Чуйте още за платформата в интервюто на Светлана Вълкова:
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веско Ешкенази ще води майсторски клас по цигулка

Крайният срок за подаване на заявления за участие в майсторския клас на изявения български цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази /8 – 10 март/ на  email vladigerov_muzei_sofia@mail.bg е 2ри март . Кандидатите трябва да са на възраст между 12 и 25 години, като препоръчително за репертоара е включването на творба от Панчо Владигеров...

публикувано на 25.02.17 в 11:57

Изабел Юпер със "Сезар"

Френската актриса получи наградата за най-добра актриса за ролята й във филма "Тя" на холандския режисьор Пол Верховен. Отличието бе връчено на церемонията по раздаването на френските филмови награди снощи в Париж, съобщи Франс прес. Актрисата наскоро спечели "Златен глобус" за най-добра актриса. Тя е номинирана за наградите "Оскар", които ще бъдат..

публикувано на 25.02.17 в 08:35

Изложба „Многото пътеки към морската история” откриха във Военноморския музей

Традиционната изложба „Многото пътеки към морската история’ 2016”, посветена на дарителството, бе открита във Военноморския музей. При откриването директорът на музея д-р М. Кръстева благодарност на всички, които са допринесли за това фондът на музея да се обогати с повече от 500 нови артефакти. На дарителите бяха връчени свидетелства, а адмирал..

публикувано на 24.02.17 в 17:14

Работилничка за мартенички отваря врати в читалище “Васил Левски” в Балчик

Работилничка за мартенички днес организира читалище “Васил Левски” в Балчик и отправя покана за участие към всички деца и приятели на Баба Марта. Предпразничната проява ще се проведе в читалището от 16,30 до 18,00 часа. По повод мартенските празници, хората с увреждания, членуващи в  балчишкия клуб „Хинап”, отново си организират среща, за да ги..

публикувано на 24.02.17 в 10:21

Подредиха изложба "Поздрав от Добрич" в Дом-паметник "Йордан Йовков"

„Поздрав от Добрич” се нарича изложбата, подредена във фоайето на Дома-паметник „Йордан Йовков”. Експозицията е посветена на 135-годишнината от преименуването на града от Хаджиоглу Пазарджик в Добрич. Изложбата представя част от колекцията от картички на Регионалния исторически музей с изгледи от града от първата половина на 20 век. Посетителите ще..

публикувано на 23.02.17 в 14:26

НЧ „Паисий Хилендарски-1870” в Балчик събира материали за цифров архив

Библиотеката при НЧ „Паисий Хилендарски-1870” в Балчик отправя призив към гражданите на Балчик да станат част от събирането на цифров архив. Предстои изработването на дигитална колекция от снимков материал за миналото на града. За тази цел са необходими снимки от архитектурни забележителности, стари сгради, популярни личности или значими..

публикувано на 23.02.17 в 14:06
Санде бе призната за най-добра изпълнителка

Музикалните награди "Брит" почетоха величията, Адел и Бионсе сред наградените

Музикално разнообразие, изненади и тъга белязаха тазгодишната церемония по раздаването на Британските музикални награди в Лондон. Дейвид Бауи спечели посмъртно две награди „Брит” по време на изпълнената с емоции церемония, която отбеляза загубата и на други от великите имена в музикалния шоубизнес – Джордж Майкъл, Принс, Леонард Коен...

публикувано на 23.02.17 в 09:36