Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненец, живеещ в Америка: Когато си извън България, народната музика ти става още по-свидна

Варненецът Стилиян Митков живее от 13 години в Лас Вегас, САЩ. Председател е на тамошната Асоциация на българите, организира срещи между тях. Учил е в математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна, завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски”, работи в студентското радио "Алма Матер", след това в програма „Хоризонт”. Заминава за Америка, където стартира малък бизнес.

Тръгнах от Варна първо, още когато бях ученик, исках да изляза от града за малко, за да мога да изляза от цялата атмосфера. Не че не ми харесваше града, просто исках да опитам нещо ново, нормални тинейджърски чувства. Първо бях в Търново, после отидох в София и след това реших, че искам да опитам и малко от Света.

Ти си ни бил колега, работил си в радио за кратко?

Беше много интересно, винаги исках да правя нещо журналистическо, винаги исках да видя как върви цялата система, как е целият бранш. Когато отидох в София, имаше и в момента го има едно студентско радио-  „Алма Матер”. Тогава имахме възможността да не бъдем в журналистически факултет и пак да ни научат на радио и всъщност там ми дадоха възможност да започна да работя - първо в спортната редакция, а след това и в другите.

Да си го кажем направо журналистиката е занаят, който се предава. На какво успя да те научи този занаят и помогна ли ти в бъдеще?

Да, определено ми помогна в бъдещето, защото, когато се занимаваш с журналистика трябва да си доста контактен, да се запознаваш с много хора. Журналистиката точно с това ми помогна, да се свързвам с хората по-лесно. Има хора, които изпитват трудност да правят нови запознанства. Това, което журналистиката те учи на най-важното - да правиш нови връзки, контакти. Определено, ако искаш нещо да постигнеш като информация, или като приятелства, или като някаква основа за бъдещи проекти, това също помага и то много.

До колкото разбрах ти си имал и досег с „Хоризонт”?

Да, работих в предаването „Хора , пътища, автомобили”.

Какви са ти спомените?

Беше страхотно! Винаги е готино да работиш в Национално радио. Със сигурност беше голяма тръпка за мен, защото това беше първият път, в който се докосвах до професионалистите и беше наистина много интересно!

Имате ли контакти с други българи?

Да, имам доста контакти с българи, дори съм председател на Българската асоциация в Невада. Правим доста различни масови мероприятия. Миналата година ни гостува Валя Балканска, „Оратница”, направихме много хубаво коледно парти. Има доста голяма българска общност, представена във Вегас.

Колко българи живеят там?

Предполагам около 10-15 хиляди минимум.

Предполагам слушате и Българското национално радио?

Да, доста често, когато се събираме обикновено слушаме българско радио и отдаваме по-голямо внимание на музиката. Има много хубави български радиа, които пускат хубава българска музика.

Вие народна музика слушате ли?

Много е интересно, защото, когато си там, извън България, на народната музика й предаваш още по-голямо значение, става ти свидно. Когато има празници, дали ще са сватби, дали ще са кръщенета, или просто така да се събереш, много често пускаме народна музика или български естрадни песни. Тази българска музика, тя е живинката, която ни дава и е още по-свидно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детският танцов театър "Дея" и посланията му

„Чарли и шоколадовата фабрика“, „Алиса в страната на чудесата“, „Седем“, „Хотел Трансилвания“ са само част от заглавията на Музикален танцов театър „Дея“ в Добрич. На сцената малките танцьори и актьори пресъздават множество персонажи, но винаги говорят чрез силата на музиката, танца и театралното изкуство за любов, надежда и доброта. Своите съкровени..

обновено на 07.05.24 в 11:13
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05